Handplockade möbler och DIY-projekt sätter tonen i Hemmet på Östermalm
Residence besöker en lägenhet där varje möbel har handplockats av inredaren Christina Wikman, men där nästan ingenting är nyköpt. Resultatet är en väl avvägd mix av olika epoker och stilar.
Christina Wikman har jobbat länge med inredning – under ett antal år först på marknadsföringssidan, men de senaste åren som inredningsdesigner. Hon är delvis uppvuxen i England och har bott i London, New York och Milano. För Residenceläsare är hon känd som inredare under namnet wtp studios, och ägare till en otrolig lägenhet i Solnas vattentorn som vi skrev om i vårt nummer 8/2022. Oftast är det privata hem hon inreder, som detta som vi visar här, på Östermalm i Stockholm.
»Det är en vacker lägenhet där ägarna först tyckte att ›vi slipar bara golven och sätter lite ny färg på väggarna‹. Köket ville de inte riva ut, för det var så pass nytt och från Ballingslöv. Det blev ändå en hel del förändringar, för att få en mer ombonad och mysig känsla.«
Christina Wikman
Ålder: 35 år.
Jobbar med: Christina Wikman (tidigare Nydahl) driver wtp studios.
Aktuell med: Inredningen på nyöppnade Stance gallery och flera andra projekt, bland annat byggnation och inredning av ett sommarhus på Västkusten.
En stilmix från olika epoker
Christina fick uppdraget, att inte bara rita inredningen utan även köpa in alla möbler och accessoarer till detta första gemensamma boende, av ett par med ett litet barn. »Jag sourcade mestadels vintage från Italien, Frankrike och Danmark med mera«, säger Christina och tipsar om antiksajten pamono.com, där hon köper en hel del. Varje möbel har en speciell story. Många av stoppmöblerna kläddes om, till exempel den uppseendeväckande runda soffan i vardagsrummet.
»Vardagsrummet är verkligen en stilmix från olika epoker. Kunden ville ha en rund soffa och jag hittade denna som hade en hemsk textil, som vi bytte mot denna i en beigegrön ton. Den är helt enorm, men som tur är tudelad, annars hade den aldrig gått in genom dörren. Fåtöljerna hittades hos en handlare i Polen och rökbordet kom från Danmark. Det luktade otroligt mycket rök och fick bo på balkongen i flera månader innan lukten gav med sig.«
I köket fanns en köksö i fönsternischen. Här pitchade Christina en sitthörna med fransk bistrokänsla. Ett speciellt inslag är bordet vars bordsskiva är i läder. »Bordet är designat av Ángel Pazmiño, en ecuadoriansk designer från 60-talet. Skivan ser ut som tatuerat skinn, väldigt häftigt, så bordet hade jag gärna behållit själv.«
Det befintliga Ballingslövsköket fick nya luckor som penselmålades i en mjuk, mättat gul ton. »Det blev en varm, krämig atmosfär här inne, som skapade mer trivsel.«
Matsalen tapetserades med en kostsam sidentapet från brittiska Holly Hunt. Den ger en otrolig känsla till hela rummet. Och arbetsrummet kallar ägaren skämtsamt för Loro Piana-rummet. (Loro Piana är ett italienskt lyxmodemärke med en home-kollektion, tonvikten ligger på exklusiva material.) »Rummet ska kännas som en kashmirkram«, förklarar Christina Wikman. Taket är målat i en burgundyton och även gardinerna är vinröda.
»Soffan är mitt stoltaste DIY-hack«
Speciella lösningar krävdes i världens minsta gäst-wc och jungfrukammaren. Som så ofta skulle det »hända något kul« på gäst-wc. Men ingen av tapeterna man tittade på fungerade riktigt. »Så jag sa till kunden: Antingen kul tapet och tråkig sten, eller tvärtom. Och då blev en kul sten i stället.«
Den lilla jungfrukammaren blev kombinerat gästrum för farföräldrarna och blivande barnrum för sonen. »Soffan är mitt stoltaste DIY-hack«, säger Christina. Det är nämligen Ikeas Hemnes-dagbädd som var den enda bädd-soffan som passade i måtten och som kunde dras ut till dubbelsäng. »Jag lämnade in den till tapetseraren för att klä in den helt och hållet. Under den finns förvaringen för alla leksaker.«
Väggarna är målade i våtrumsfärg för att klara kladdiga barnfingrar och högst upp syns en specialbeställd tapet som löper som en fris i taket. Beställarna är ett par i sina bästa år som är både mode- och matintresserade. »Vi har jobbat tillsammans förut och vi kan pusha varandra till nya lösningar, det tycker jag är väldigt givande. Jag uppskattar verkligen den dynamiken och utmaningen.«
Ett sammanhållet resultat
Christina arbetar långsiktigt och noggrant. »Att sourca möbler på auktion eller via antikhandlare tar ju tid. Så att renovera och möblera hela hemmet har tagit över ett år.«
Uppdraget att köpa precis allting, även de allra minsta detaljerna, har gett ett väldigt sammanhållet resultat. »Det är väldigt viktigt att bryta av med lite knäppa grejer. Som lite udda skulpturer eller något annat som stör harmonin lite.«
Andra projekt som Christina har hållit på med under den senaste tiden är bland annat inredningen till ett galleri på Storgatan på Östermalm. »Det var väldigt roligt. Normalt jobbar jag mer i historiska miljöer, men nu fick jag göra något mer modernt och konceptuellt. Jag ritade bland annat ett stålbord som vägde 300 kilo.«
Framåt blir det kanske en vända i Milano, med internationella projekt på gång. »Jag skulle verkligen gilla att bo där igen och kanske jobba både i Sverige och utomlands«, säger Christina. »Vi får se vad som händer!«