Julstämning hos Residences bloggare Per Olav

Annons

Text: Anna Björkman
Foto: Kristofer Johnson

Det är mycket nu, för Per Olav Sølvberg, inrednings­stylist och flitig Residence-bloggare. Men inte bara för att vi haffade honom mitt i förberedelserna till Londons designfestival tidigare i höstas, där han satte upp utställningen till Northern Lightings presentation – eller för att Sølvberg även i övrigt har fullt kreativt sjå (vidden av uppdragsgivare sträcker sig från amerikanska tidskriften Kinfolk till butikskedjan Jernia och så är det tv-projekt på gång) – Per Olav och hustrun Ragnhild manövrerar därtill projektet 1800-talsvilla i Bergen och fyra barn, inkluderat tvillingar, samt två hundar. Den senaste, Walter, skaffade de i somras, en vild valp on top of it! Att Per Olov just tappat mobiltelefonen i badkaret får alltså i sammanhanget sållas till ett i-landsproblem av mindre magnitud, dessutom funkar den, meddelar han entusiastiskt.

Annons
PerOlav_FotoKristoferJohnson6
Blandade design­stolar runt mat­bordet, mycket barrgrönt och trärent och totalförbud mot glitter, så stylar Residencebloggaren Per Olav Sølvstyedt julen i sitt eget hem.  
PerOlav_FotoKristoferJohnson7
Per Olav pyntar med minijulgranar. Glitter och kulor undanbedes som alltid.  

Läs också: 10 julmarknader att besöka i jul

Det började också för ett par år sedan med Familiesirkus, Per Olav och Ragnhild drev en blogg och gav ut böcker om familjeliv, där ingick bland annat både lektips och stylingidéer för barnrum, på den tiden en mycket färgglad historia och ganska långt från Per Olav Sølvbergs dagsaktuella signum: sakrala grå, gröna och vita toner i samklang med västkustens bedövande vackra landskap utanför dörren. Men kontexten är alltid den moderna människan med fingret i luften.

Annons

– Det har varit en riktig resa som handlat om att hitta sin identitet, säger Per Olav.

– Min stil är väldigt personlig och svår att definiera, men det är en naturlig palett. Kanske norsk? Havet, jorden, höga fjäll. Jag växte upp på Måløy längre norrut, en ö i havet (och fortfarande aktivt fiskesamhälle) där det blåser och går stora vågor.

PerOlav_FotoKristoferJohnson3
Köket är från Ikea. Bänkskivan specialgjuten i betong.  
PerOlav_FotoKristoferJohnson4
Det strålar en stjärna och den är minimalistiskt vit, från Artilleriet i Göteborg. Hand köpt på Fil de Fer i Köpenhamn. Skärbräda, Artbrugi, från loppmarknaden i danska Tisvilde.  
PerOlav_FotoKristoferJohnson1
24! Julafton i hallen! Vintageskohylla från Paris. Gamla slagbordet från Per Olavs mamma, här pyntar Per Olav stilleben efter säsong.  
Annons

Han tar även vågen som metafor för sin karriär just nu, gäller att surfa så hårt och högt det bara går när den har sådant tryck. För det tackar Per Olav gärna Instagram,

där Sølvberg har dryga 41 000 följare och sköter kontot med största noggrannhet.

– Jag får 90 procent av mina jobb via Instagram, säger han.

– Väldigt många jag jobbar med kan referera tillbaka till något jag postat där, därför lägger jag ner mycket jobb på bilderna.

PerOlav_FotoKristoferJohnson10
Här bor de, hela högen Sølvberg, pappa, mamma, fyra barn och två hundar.  
PerOlav_FotoKristoferJohnson5
Den stora spegeln är från Lauritz. Bord och stolar, Black design. Julgranen ska vara grön! Det vill säga, låt bli pyntet.  
Annons
PerOlav_FotoKristoferJohnson2
Den gamla stegen stod i huset när familjen köpte det. Emaljskylt av Therese Sennerholt. Doftljus, Byredo.  
PerOlav_FotoKristoferJohnson11
Per Olavs kreativa studio. Fotokonst med handen har han gjort själv. Ljustavla till höger från Bxxlght.  

Det blir förutom hisnande naturbetraktelser mest arrangemang från studion han har hemma. Starka stilleben är ytterligare ett Sølvbergsignalement, och så då och då charmiga ögonblick med barnen eller Walter (en liten griffon belge) i en tekopp. Per Olavs favoritformgivare är Oslobaserade Andreas Engesvik, men annars håller Sølvberg med om att Norge fortfarande är en rätt så designomogen nation.

– Vi släpar efter! Men det håller på att ske en förändring. Nya up and coming designstjärnor är på väg framåt. Vi hade ju även norsk representation på möbelmässan i Milano i våras. Förut hade vi fisken och oljan, men nu är det mer stiltje på oljan, så nu måste vi tänka nytt…

Annons