Kärleken till ek genomsyrar Filippa och Oscars hem på Söder

Filippa Frie och Oscar Anchér bor på Söder i Stockholm tillsammans med bebisen Svante och hunden Sigrid. Nyckeln till deras inredning är kärleken till trä.

Annons
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

»Jag har varit mammaledig och har tillbringat mycket tid här hemma. Inte bara för att Svante är en bebis, utan för att jag trivs. Det är ett lugn som infinner sig här. Jag behöver inte ens gå ut, för det känns som man redan har naturen inomhus med den här vyn«, säger Filippa Frie och pekar mot fönstren som ramar in hela väggen.

Filippa Frie med hunden Sigrid, som matchar ekens färg.  

Jakten efter en större lägenhet med rätt känsla, på rätt plats, ledde familjen Frie-Anchér hit. En lägenhet mitt i stan, omringad av de högsta träden och frodiga buskar.

Annons
Alla rum målades med samma färg från Alcro, champignon. Fåtölj, Meli Meli, stolar Øresund av Børge Mogensen.  

När man kliver in här kliver man samtidigt ut i naturen. När familjen köpte lägenheten på Söder för ett år sedan såg den helt annorlunda ut. Här hade en man bott hela sitt liv, och bostaden såg ut därefter. Paret har tagit fram fönster som varit övertäckta, ändrat planlösning, lagt nytt golv i hela lägenheten. Ja, totalrenoverat fyran på 98 kvadratmeter och skapat sig sitt drömhem. De har bott ett år med alla årstider skiftande utanför de stora fönstren som vetter ut mot den pampiga trädgården bredvid.

Annons

»Det var just utsikten vi föll för. Vår vision var att från varje rum ska man kunna se utsikten, och vi lyckades«, säger Filippa.

 

 

Matbordet fick Oscar med sig från föräldrahemmet. Vas, DBDK.  

För att vara ett hem mitt i centrala Stockholm är lugnet ovant närvarande. Närmaste grannhus är kaféet på andra sidan gatan. Det syns knappt, för där står träden ståtligt bredvid varandra och fyller upp hela fönstervyn från lägenheten. Vi är inomhus omslutna av den varma ljusgula champinjonkulören som Filippa valt att måla alla väggar i, men med en blick åt höger är vi plötsligt utomhus.

Annons
Soffa från Muuto.  
Filippas pappa är arkitekt och är den som har ritat bokhyllan. Väggen flyttades för sovrummet var så stort innan. Alla lampor har följt med från tidigare hem.  

Värmen och lugnet som lägenheten fylls av är något Filippa och Oscar jobbat hårt med. Båda två har ett stort intresse för inredning och design och hade en tydlig vision av vad de ville skapa för hem.

Annons

»Eftersom rummen går i fil ville vi skapa en tydlig helhetskänsla. Alla väggar går i samma kulör och så har vi använt oss av mycket ek.«

Kärleken till ek är en grundpelare i Filippas och Oscars varma lägenhet.

Veddinge, Ikeas billigaste kök, bildar grunden, och förädlades med fronter från Nackasnickerier. Stolar Øresund av Børge Mogensen. Matbordet fick Oscar med sig från föräldrahemmet. Vas, DBDK.  

»Vi gillar båda trä och ville skapa ett kök i rena naturmaterial. Vi letade mycket efter inspiration och kollade till sist med Nackasnickerier, ett företag som Oscar tidigare arbetat med. Vi bestämde oss för Ikeastommar och sedan överlät vi fronterna till Nackasnickerier.

Annons
Inspirationen till trä och värme kommer från Oscars familjs lantställe där det finns ett träkök och naturkänsla.  

»Vi var där flera gånger och blev så hooked på deras arbete att vi lät dem göra badrumskommoderna och de platsbyggda garderoberna i ek också. Inspirationen flödade verkligen«, säger Filippa med ett skratt.

Att de skapade ett kök i naturbehandlad ek är något de är väldigt nöjda med. Inte bara för att det tillför en helhetskänsla i hemmet, utan också för att det är ett tåligt material som åldras och bara blir vackrare med tiden.

»Det här är ett kök med enkla lösningar«, säger Filippa och fortsätter:

Annons

»Man kan modifiera standardkök med lätta medel. Som att sätta lister mellan lådorna, klä in kyl och fys. Att man tänker en gång till och vågar ändra längs vägen.«

Den vackra sänggaveln ger karaktär till sovrummet och kommer från Ellos.  
»Badrummet var en stor pärs. Jag hade gjort det mycket enklare nu! Jag hade mer tänkt att det är ett rum med träväggar Man är så inrutad i att det ska vara ett våtrum.«  
Bokhylla String.  
Annons

Det här med att våga ändra är något som Filippa och Oscar fick känna på när de precis hade flyttat in i sitt nyrenoverade hem.

»Två veckor efter att vi flyttat in hörde jag ett ljud. Det lät som att någon duschade, bara det att ljudet kom från kontoret. Grannen över oss hade fått en vattenläcka och det öste ner genom vårt tak. Vi som precis hade blivit klara med renoveringen«, berättar Filippa.

Men bara en vecka senare kom en roligare nyhet – bebisen Svante anlände. I dag, ett år senare, ligger han och sover i rummet bredvid där vattnet en gång forsade. 

Filippa Frie och Oscar Anchér

Bor: Med barn och hund i en fyra i Vita Bergen på Södermalm i Stockholm.

Gör: Filippa är sjuksköterska och Oscar är skeppsmäklare.

Foto: Lennart Weibull

Styling: Myrica Bergqvist

LÄS MER :
Kika in i Ellen Dixdotters och Jacob Holsts sommarhus på Österlen

Kika in hemma hos Sandra Asplund på Lidingö

Publicerat 18 mars 2020
Annons