Kika in Elle-redaktörens renoveringsprojekt i Djursholm

Elle Sveriges skönhetsredaktör Emma Unckel har tillsammans med sin man köpt en arkitektritad tegeldröm från 1968 i Djursholm, utanför Stockholm. Under Instagram-kontot Unckelhouse delar hon med sig av inspirerande bilder från renoveringsprojektet och husets spektakulära omvandling.

Annons

Berätta om husets bakgrund!

– Det här tegelhuset ritades 1968 av arkitekten Adam Backström. Det är en gedigen suterräng-villa på 270 kvadratmeter med totalt 9 rum och kök samt 3 badrum och ett finurligt lanternin-rum mitt på taket.

hus
 
unckelvilla
Uteplats för grillning. En replika av ugnen finns även i vardagsrummet.  
unckelhem3
Första dagen i nya huset.  
Annons
unckel10
Golv och tak har slipats och mattlackats. Vikskärm från Alvar Aalto, gungfåtölj från Verner Panton, pall från Eames.  

Varför föll valet på just detta hus?

– Jag glömmer aldrig den där sensommardagen då min Hemnet-knarkande man kommer hem från jobbet och visar mig det här huset på nätet. Vi konstaterade att detta var vårt absoluta drömhus. Vi är båda väldigt svaga för just denna typen av design. Jag fick direkt Los Angeles-vibbar, tänk Tom Ford filmen ”A single man”, och såg potentialen att damma av denna villa och polera fram alla coola originaldetaljer som fanns kvar sedan byggåret.

Annons
Huset från filmen ”A single man" av John Lautner.
När tegelvillan är färdigrenoverad  vill Emma att den ska efterlikna huset från filmen ”A single man” av John Lautner.  
unckelhem4
Spiraltrappan målades mörk i lineoljefärg i nyansen Umbra från Byggfabriken.  
unckel6
Mässingslampan lämnades kvar av förra ägaren.  
Annons

Vad har varit och är den största utmaningen med renoveringen?

– Även om jag till stor del gillade alla sjögrästapeter och bruna heltäckningsmattor så var det helt nödvändigt med en total ytrenovering av huset innan vi flyttade in. Damen som sålde huset hade nämligen rökt typ tre paket cigg om dagen inomhus under flera år. Det svåra med det var att huset inte fick tappa sin retroanda samtidigt som vi ville fräscha upp alla rum i hela huset. Dessutom kom köpet av detta hus ganska hastigt och lusigt så vi hade en relativt begränsad budget att röra oss med denna första renoveringsomgång. Vi valde därför att måla alla väggar råvita. Det känns som en snygg grund för att så småningom kunna börja om med nya tapeter samt att vi valde att lägga in nya heltäckningsmattor i samma anda som de tidigare för att inte tappa för mycket känsla.

Annons
unckelhouse5
Rottingstol från de förra ägarna. Mattan är ett auktionsfynd.  

Hur ska huset se ut när ni är klara?

– Vi har en ungefärlig 5 års-plan och om allt vill sig väl så har vi då bytt ut alla stammar i huset, dränerat grunden, lagt om taket, renoverat kök, badrum, gjort en utbyggnad och byggt en pool. Då vill jag att “Unckel house” ska osa ”Schaffer house” av John Lautner. Men vi känner egentligen ingen stress för i det här huset, vill vi bo resten av vårt förhoppningsvis långa liv.

Vilken lösning är du mest nöjd med hittills?

– Jag älskar helheten i huset. Det känns tryggt och stabilt tack vare att det är så gediget byggt i hållbara material som tegel, skiffer, koppar och trä. Jag är nöjd med att jag vågade bryta upp parketten i entrén för jag kände på mig att det gömde sig ett snyggt orginalgolv därunder. Och mycket riktigt så låg där ett klassiskt skiffergolv i sann retro-anda. Lycka!

Annons
Unckel9
Det gamla trägolvet bröts upp och under fanns skiffersten.  

Har du något bra tips inför en stor renovering?

– Att gå på magkänslan och inte ha för bråttom. Jag tänker på huset som om det ska bli en maffig oljemålning. Bygger sakta men säkert på lager för lager tills vi får önskat resultat.

unckel8
Träbordet väger ett ton och köptes på Lauritz. Taklampa från Jonas Bohlin, bokhylla från Hay, skrivbordslampa i mässing från Kaiser Idell , stolen kommer från Eames.  

Beskriv er inredningsstil!

– Vi köper till 90% alla möbler på auktion och går även där på magkänslan för att få en skön mix som smälter in men ändå poppar och får ta plats i huset. Designklassiker mixas med lite art-deco prylar och gedigen nordisk design. Jag är personligen väldigt svag för Alvar Aalto.

Annons
Unckel11
Soffa från italienska Giorgetti.  

Var hittar du inredningsinspiration?

– I mitt jobb på Elle och som stylist så är ju liksom radarn konstant påslagen för både mode, skönhet och inredning dagligen. Att dessutom sitta på samma våningsplan som både Elle Deco och Residence gör ju att inredningsinspirationen flödar. Annars så älskar både jag och min man alla auktionssajter, så lär man sig samtidigt lite av historien bakom varje pryl och möbel vilket jag tycker är extra kul.

Vilken är din favoritplats i huset?

– Vardagsrummet med sina tegelväggar och den bastanta öppna spisen i samma material gör mig knäsvag.

Annons
unckelhouse1
Pall från Eames, matta från Beni Ourain, soffbord från Poul Kjaerholm.  
unckelhouse2
Renhornet lämnade förra ägarna kvar i huset. Keramikvaserna har köpts på auktion.  

Här kan du följa omvandlingen av tegelvillan. 

Emma Unckel

Ålder: 35 år

Familj: Man och två barn. Harry 6 år och Frank 2 år.

Bor: Villa i Djursholm utanför Stockholm.

Läs mer: 

Veckans inspirationshem: Trendsäkert penthouse i gråskala

Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

Avskalad minimalism hemma hos Kings moderedaktör

Annons