Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

Nathalie Schuterman driver en av Sveriges mest kända modebutiker. Vi tittade in hemma hos henne.

Annons
Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman
Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman
1:02

Hon är på något överraskande vis öppen som en bok,  Nathalie Schuterman, som driver Sveriges mest kända modebutik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Inte minst genom tv-serie-succén Sol­sidan (där shoppingknarkaren Mickan, som spelas av Josephine Bornebusch, högprioriterar besök hos »Schuttis« före allt annat).

Designernamnen hänger tätt hos Schuterman och plaggen håller en modenivå som saknar motstycke i hela landet. Med tanke på denna värld av elegans och glam är direktören för det hele, Nathalie Schuterman, frapperande chosefri. När Residence hälsar på i femman på Karlaplan är hon på strålande humör. I lägenheten, som är på 200 kvadratmeter med en kungsbalkong i höjd med trätopparna runt Karlaplans fontän, har hon och dottern Chloé bara bott i två år.

Annons

– Den här var svår att hitta, jag vill inte ha en jättevåning utan något som mer ska bli som en övernattningslya för mig och Chloé när jag har flyttat till London helt och hållet.

Läs även: Avskalad minimalism hemma hos Kings moderedaktör

Lampa Lindsey Adelman. Matbord och stolar, 1950-tal, inköpta via Deconet. Stolarna är designade av Kai Christensen. Ljusstakar, Asplund, vaser, Svenskt tenn, konst av Charlotte Gyllenhammar, matta Rug company.
Lampa Lindsey Adelman. Matbord och stolar, 1950-tal, inköpta via Deconet. Stolarna är designade av Kai Christensen. Ljusstakar, Asplund, vaser, Svenskt tenn, konst av Charlotte Gyllenhammar, matta Rug company.  

Först fick Nathalie en chock när hon såg lägenheten.

– Jag köpte våningen osedd via en mäklare, men kände till huset som jag tyckte mycket om. Jag hade inte räknat med i hur enormt dåligt skick den var. Det hade bott en mycket konstintresserad kvinna i lägenheten i 40 år, hennes konstsamling såldes på en egen auktion på Bukowskis efter hennes död. Men hon hade inte renoverat på 40 år och köket var som en grotta utan fönster. Jag blev lite panikslagen när jag såg vad jag köpt!

Annons

Läs även: Kika in i Hem-grundarens lantliga oas – mitt i stan

Capture One Session0144 kopia
 

Nathalie saknade framför allt en matsal. Det problemet löste inredningsarkitekten Olle Rex genom att göra om ett rum till en matsal, flytta köket dit och gömma det effektivt bakom en stor träskiva i wenge. Nu går det utmärkt att sitta i matsalen utan att ens upptäcka att man faktiskt också befinner sig i ett kök.

– Renoveringen var en lång process, ett samarbete med Olle Rex. Jag och min inköpare tog beslut från Milano och Paris. Ofta var vi tvungna att stoppa inköp och sätta oss och leta produkter, färger eller stuckaturer. Bygget var enormt stort, vi rev alla golv och flera tak. All el och alla rör drogs om. Förutom Olle Rex så fick jag mycket hjälp av Jeanette Frid, och Sandra på Asplund. Även arkitekten Mattias Göthberg från Boys don’t cry fick springa upp en vända. Det var ett intensivt och stressigt arbete som skulle hinnas med inklämt i det vanliga arbetet.

Annons

– Jag älskar kök och Chloé också, men här har vi prioriterat annorlunda. Här bor två tjejer och deras saker, skrattar Nathalie. Det är något som jag har funderat mycket på, att vi den mesta tiden är två tjejer som bor med mängder av kläder, smink och väskor. Det är klart att det blir förvaringsproblem. Köket använder vi inte så jättemycket.

Köket vänder liksom ryggen mot matsalen och är platsbyggt i wenge och marmor. Blandare Vola. Tevagn från NK.
Köket vänder liksom ryggen mot matsalen och är platsbyggt i wenge och marmor. Blandare Vola. Tevagn från NK.  
All stuckatur som finns i lägenheten är nygjord. Tavlan är ett verk av Charlotte Gyllenhammar.
All stuckatur som finns i lägenheten är nygjord. Tavlan är ett verk av Charlotte Gyllenhammar.  

Nathalies dotter Chloé är numera 18 år. Sonen är 26 och utflyttad till Hongkong. Jonas, Nathalies nya kärlek som hon gifte sig med för två år sedan, pendlar mellan London, Singapore och Karlaplan.

Annons

– Det är ett galet liv i ständig kappsäck just nu. Men jag prioriterar mitt barn. Jag vill njuta av de här sista åren med henne hemma.

Efter hennes skilsmässa från Chloés pappa för sex år sedan ville Nathalie bara stanna tiden ett tag och flytta till London och uppleva något nytt.

– Min nya kärlek bodde där, och jag kände att Chloé och jag skulle ha ett tjejår och bara vara. Men Chloé trivdes inte. Så då fick vi flytta tillbaka. Men vi hade ingenstans att bo och vagabonderade mellan två hotell, Ett hem och Diplomat, i flera år. Chloé ville julpynta, baka kakor och ha ett hem. Efter mycket om och men hittade jag den här lägenheten.

Lägenheten som då var ett mörkt och murrigt bo med en massa väggar och vrår.

– Vi fick börja om helt från början här, berättar hon. Det skapades en planlösning som prioriterade de boendes huvud-

intresse – mode.

Läs även: Victoria Skoglund släpper bok – Residence besökte hennes privata trädgård

Annons
Nathalies walk-in closet har ritats av arkitekten Olle Rex med ett tiotal platsbyggda skåp, vart ett och välfyllt med designerplagg. Konst på väggen, Takashi Murakami. Fåtöljen är ett fynd från Bukowskis market.
Nathalies walk-in closet har ritats av arkitekten Olle Rex med ett tiotal platsbyggda skåp, vart ett och välfyllt med designerplagg. Konst på väggen, Takashi Murakami. Fåtöljen är ett fynd från Bukowskis market.  
Master bedroom som så småningom kommer att bli ett bibliotek. Konst av Hiroshi Sugimoto. Bord Christian Liaigre, kudde på sängen inköpt i New York, päls­kudde, Prada. Lampa Pastille av Hervé van der Straeten.
Master bedroom som så småningom kommer att bli ett bibliotek. Konst av Hiroshi Sugimoto. Bord Christian
Liaigre, kudde på sängen inköpt i New York, päls­kudde, Prada. Lampa Pastille av Hervé van der Straeten.
 

Schutermans walk in closet torde vara en av Sveriges största, på närmare 25 kvadratmeter. En lång gång med ett tiotal vita platsbyggda garderober. Bakom den stora klädkorridoren ligger badrummet. Med ett sminkskåp från golv till tak. Efter lite trugande öppnar Nathalie ett av de tolv klädskåpen som är helt överfulla med designerplagg.

Annons

– Ja, när jag har tid sorterar jag efter färg. Just nu har jag inte det. Sedan håller jag på mycket med Chloés kläder, och hon rycker ju i allt i mina skåp, det går inte att förhindra.

– Jag får ju inte plats med något här, skrattar Nathalie. Nu har jag messat Olle, han får komma och göra ett sminkskåp till Chloé också.

Läs även: Gammalt och nytt hemma hos Grandpas grundare – se alla bilder här

Den lilla hallen ovan ska snart förses med några extraskåp för vin. Badrummet är inrett i marmor. Lampa, Lindsey Adelman. Tvättstället är specialbeställt från England via Jeanette Frid.
Badrummet är inrett i marmor. Lampa, Lindsey Adelman. Tvättstället är specialbeställt från England via Jeanette Frid.  
Den lilla hallen ovan ska snart förses med några extraskåp för vin. 
Den lilla hallen ska snart förses med några extraskåp för vin.  

Nathalies klädintresse och passion för det vackra livet kommer från hennes egen mamma. En 70-talets it-girl, vars förebilder var Audrey Hepburn och  Jackie O, som hade en perfekt stilkänsla, och som var med i svängen överallt.

Annons

– Hon var lite för cool, säger Nathalie. Och lite för rolig. Hon var galet snygg och häftig, och då och då hittade jag henne komplett utslagen. En dåtidens Kate Moss, som inte kunde sluta festa. Alkoholismen tog över i hennes liv när jag var i treårsåldern. Då skildes mina föräldrar och min pappa flyttade till Schweiz. Jag fick ta hand om min mamma. Pappa ringde varje dag för att kolla, men som barn vill man skydda sina föräldrar och jag sa att det inte var så farligt. Det var en tuff uppväxt. Även om det var på Östermalm så var det en hård tid.

Vardagsrummet domineras av en soffa av Christian Liaigre. Pläd, Hermès, kudde Nathalie Schutermans butik. Konst Richard Prince och vas, Carina Seth Andersson, Svenskt tenn. Grön vas inköpt på Barneys i New York. Lampa och pall, Christian Liaigre, objekt på piedestal, Pamela Sunday.
Vardagsrummet domineras av en soffa av Christian Liaigre. Pläd, Hermès, kudde Nathalie Schutermans butik. Konst Richard Prince och vas, Carina Seth Andersson, Svenskt tenn. Grön vas inköpt på Barneys i New York. Lampa och pall, Christian Liaigre, objekt på piedestal, Pamela Sunday.  
Skrivbord av Nanna Ditzel. Konst bröllopsgåva av Charlotte Gyllenhammar, askar Hermès, golvlampa Christian Liaigre. Matta från Marni, mönster av Rug company.
Skrivbord av Nanna Ditzel. Konst bröllopsgåva av Charlotte Gyllenhammar, askar Hermès, golvlampa Christian Liaigre. Matta från Marni, mönster av Rug company.  
Annons

Entreprenörsgenen kom i vilket fall från pappan som drev eget och som pratade mycket engagerande och entusiasmerande om jobbet.

– Vi diskuterade problemlösning och det var mycket prat om ’att inte ge sig’.

När Nathalie var 26 år köpte hon butiken Taste på Karlavägen som var rätt liten om man jämför med dagens Schuterman-butik.

– Jag fick kämpa för att få in de stora designervarumärkena, men jag gav mig inte, säger hon.

Efter Taste blev det en första Nathalie Schuterman-butik under eget namn på Grevgatan, och sedan 2005 finns hon på Birger Jarlsgatan mittemot Riche, med både herr- och damsortimentet, på 400 kvadratmeter. Ett tag hade hon också en barnklädesbutik, som nu har blivit accessoardel. Nu finns det även en shop på NK, på 60 kvadrat, ”full av godbitar från Céline, Valentino, Saint Laurent, Balenciaga, Loewe med flera”, säger Nathalie.

Annons

Läs även: Stylistduon Elin Kickén och Evalotta Sundling inreder ett nybygge i Saltsjöqvarn

Nathalie vid skrivbordet. Alla gardiner i lägenheten är inköpta hos Agneta Quicker, AQ living.
Nathalie vid skrivbordet. Alla gardiner i lägenheten är inköpta hos Agneta Quicker, AQ living.  

Den senaste satsningen är webbshoppen som levererar till 37 länder. Livet är ett pendlande mellan Stockholm och London, därtill Paris och Milano för inköpsresorna till butiken, och så Singapore, där den nye mannens jobb kräver att han tillbringar flera månader om året.

– Han kände samma sak som jag, att här har vi helt plötsligt hamnat i en långdistansrelation och det är jobbigt. Så jag försöker följa med honom till Singapore någon gång om året. Singapore använder jag som en cleanse, jag håller mig på hotellet som ligger på Sentosa island. Och där sitter jag och jobbar hela dagarna via mejlen. Men det är mycket logistik. I synnerhet med sommarinköpen som ligger i början av juli, då det tillkommer resor till Milano och Paris.

Annons

– Jag har samma inredningsstil i alla hem, jag kan inte byta allt jag tycker om. Det är samma gardiner här hemma och i London och på Värmdö. Och i Singapore har vi en resväska stående med Hermèsfiltar och kuddar för att skapa hemkänsla. Jag är konstintresserad och älskar även vackra objekt. Jag njuter av allt från vackra blommor till mode till objekt, det spelar ingen roll om det är skulpturer, möbler eller mattor.

Capture One Session0207 kopia
 
Från hallen kan man titta ut på inner- gården. Lampa Christian Liaigre. Konst Bernard Vener. Pendel inköpt i London. I hallen hänger konstverket NO av Santiago Sierra, inköpt via Liliana Tovar.
Från hallen kan man titta ut på inner- gården. Lampa Christian Liaigre. Konst Bernard Vener. Pendel inköpt i London. I hallen hänger konstverket NO av Santiago Sierra, inköpt via Liliana Tovar.  
Entréhallen gestaltades efter inspiration från London Arts Club där Nathalie är medlem.
Entréhallen gestaltades efter inspiration från London Arts Club där Nathalie är medlem.  
Annons

Trädgårdsintresset får hon utlopp för på lantstället på Värmdö, som Jonas hade med sig in i äktenskapet.

– Där hade han bott utan någon kvinna, och det var bra på ett sätt. Jag fick tillgång till orörd mark, skrattar hon.

Och ringer sedan Chloé för att styra upp middagen.

– I morgon ska jag till Sardinien och sedan till Milano. Jag måste ju få se henne innan. Det får bli en mor–dotter-middag i vår lilla matsal.

Av: Imke Janoschek  

Foto: Martin Löf

Styling: Gill Renlund

Läs även: Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare

Annons