Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

Ett hus är ett hem för en tid – ett motto 
som David Fahlén och Fredrik Karlsson 
har anammat till fullo.

Annons

Det finns människor som ger intryck av att tycka om att flytta. Som med större intensitet än andra packar ner sitt bohag i perfekt märkta kartonger för att sedan transportera dem vidare till nästa husprojekt, och sedan till nästa, och sedan till nästa.

Det är ofta samma människor som verkar vara födda

projektledare, som trivs med att skapa ordning i kaos, riva upp golv, flytta väggar, uppdatera och renovera. Kanske kan man tillägga att det ofta är sådana människor som får väldigt mycket gjort.

Inte sådana som renoverar en hall ett halvår, eller skapar en följetong av att riva ut ett badrum för att ersätta det med ett annat.

De bara gör. Och det händer fort. Och det bara fortgår.

På väggen hänger ett textilt print av Atelier cph, och på den gamla kyrkbänken står en kruka av Inger Persson.  

Första gången Residence besökte David Fahlén hade han just öppnat Sveriges finaste vandrarhem i Rö utanför Härnösand. Sågverket var en dröm som föddes en sommar och började förverkligas redan några månader efter att den första tanken formulerats. David arbetade på byrå i Stockholm.

Annons

Efter några veckors tjänstledighet på Gotland föddes planerna om att driva eget. Till slut föll valet föll på ett före detta Sågverk i Höga kusten. Sågverket i Rö lades ner 1933, och har sedan dess använts till allt från semesterhem för utslitna husmödrar och kvinnouniversitet till vandrarhem. Nu blev det ett nytt vandrarhem, med tillhörande restaurang, café, trädgård och djur.

»Jag hade nog inte riktigt smält att vi skulle driva en verksamhet med människor. Mitt fokus låg hela tiden på projektet, inredningen, färgvalen, golven; konkreta, praktiska ting. Det var nog det som räddade mig, allt var extremt pang på, det gick så fort«, säger David och ser tillbaka på tiden som ett kärt minne.

Djup fönsternisch med kruka av Carina Seth Andersson.  
Intill huset ligger den enorma ladan, som var helt fylld med skräp när David och Fredrik flyttade in.  

Fyra år senare var det dags att gå vidare igen. Sågverket hade förvandlats till ett prisat vandrarhem som alla mat- och inredningsintresserade på väg norrut planerade ett besök till. David ville vidare, tillsammans med Fredrik. Han och Fredrik utgick från en tvåa på Kungsholmen.

Annons

Men så började det klia i fingrarna igen och mycket tid spenderades på Hemnet. Paret var öppet för många olika typer av hus, men så en dag dök en gård på Gotland upp på Hemnet. Kalkstenshuset från 1840 låg i Stånga, lite drygt en halvtimmes körning söderut från Visby. David for ner och tittade på det och kände direkt att gården hade fina möjligheter.

»Några månader senare gick flyttlasset till Gotland«, berättar Fredrik. »Vi såg aldrig huset som ett sommarboende, som många gör när de köper hus på Gotland. Utan att ha testat det bestämde vi oss för att pendla till jobben i Stockholm.«

Vardagsrum med ett soffbord gjort av en gammal planka som fyndats i den intillliggande ladan. På bordet en glasvas av Carina Seth Andersson för Marimekko. Vit bordslampa av Inga Sempé för Moustache. Taklampan ovanför bordet heter Coppola och kommer från Rubn.  

De flyttade in i juni. Styrde upp den vildvuxna trädgården, renoverade, målade och inredde. Smygtestade att pendla, kämpade med att få tag på hantverkare på Gotland och anpassade sig till tempot.

Annons

»För oss handlade flytten i första hand om oss, om att göra något nytt tillsammans. Men det var också ett sätt att bevisa för oss själva att allt är möjligt. Det är lätt att fokusera på det krångliga i ett projekt, och då leder det ofta till att det inte blir något av det.«

De pendlade en tid, med två hundar, fram och tillbaka, Stockholm–Gotland. Fredrik, som driver Johannesplan 1, en studio och salong, kunde arbeta lite kortare veckor ibland och själv styra hur han la upp sin arbetstid.

»Gemensamt för kunderna på frisörsalongen är att de alla gillar ”casual luxury”, en liten paus från livspusslet där de blir ordentligt omhändertagna. Men vid sidan av driver jag även ett litet företag som tar fram och tillverkar en spa-serie för professionellt bruk och retail. Fundamentet för det företaget lades under den där första tiden på Gotland.«

Den stora matsalen med bordet Landala av Emma Olbers, Tre sekel, samt en bänk

av Bofink design studio. På bordet står en glasvas

Carina Seth

Andersson och skålar av Kina Björklund.

 
På ett bord i entrén står en liten kruka av

Carina Seth Andersson och skålen Svärtan

av modeskaparen Martin Bergström för Ikea.

 

Ganska snabbt var inredningen på plats, rum efter rum med såpat golv, djupa fönsternischer, låga soffor för lugna kvällar med vin och ost. Fredrik och David njöt av att uppleva en nästintill tropisk sommar på Gotland och det efterlängtade lugnet off-season.

Annons

Hösten och vintern, och kontrasten mellan Stockholms sociala intensitet och det lugna livet på landet med vinden som slog mot fönstren.

Men sedan var det dags igen. David fick ett jobb som chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Efter några turer var det bara att erkänna faktum. Att pendla mellan Gotland och Norrland blev en logistisk mardröm. Och så var David och Fredrik där igen, bland husdrömmarna på Hemnet.

Huset och en del av tomten, med en ruin kvar av den före detta smedjan.  
Husets källare, med plats för växter och förvaring.  

När de sålde huset på Gotland hade de inte ens bott där ett år. »Det har aldrig handlat om bostadskarriär. Det är livet. Vi hade en fin tid i huset. Den gav upphov till många nya tankar och funderingar. Och vi testade något som vi hade drömt om«, förklarar David.

Annons

I sommar flyttar de nya ägarna in i kalkstenshuset i Stånga på

Gotland, kanske några som har närt Gotlandsdrömmar en längre tid.

Under mellantiden har David och Fredrik fått nycklarna till sitt nya hem, ett stort hus i närheten av Härnösand med utsikt mot en havsvik. Flyttkartongerna står återigen staplade på hög. Köket har helt rivits ut. Hantverkarna är i gång. Var sak har sin tid. Och sitt hem.

 

David Fahlén och Fredrik Karlsson
Ålder: David 38, Fredrik 40.
Gör: David är chef för den publika verksamheten på Länsmuseet Västernorrland. Fredrik driver Johannesplan 1, studio och salong.
Bor: Just nu på väg att flytta in i ett stort hus utanför Härnösand. Huset på Gotland var deras första gemansamma hus.

Text: Hanna Nova Beatrice

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Titta in hemma hos Residence chefredaktör Hanna Nova

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

Publicerat 25 augusti 2017
Annons