I det här unika kalkstenshuset från slutet av 1800-talet hittar vi stora sällskapsytor och funktionella rum – perfekt för en stor familj. Villan har renoverats i fler omgångar men har ändå lyckats behålla sin traditionella charm. På gården finns mindre ruiner som vittnar om dess långa historia, som troligtvis går ända bak till 1600-talet.

stangany

Vi möts direkt av en välkomnande entré med dubbeldörrar in till en stor och ljus hall med gråmålade vackra golv. Trämöblerna ger dessutom en ombonad och naturnära känsla.

stanganny4

Huset har genomgående öppna ytor, djupa fönsternischer och mycket ljus.

stangany3

I vardagsrummet hittar vi vackra designdetaljer, furugolv och väggar i en av höstens stora färger; en varm gröngrå ton. Det vitlaserade taket  bryter av de varma inslagen och den stora kakelugnen lyfter ett annars ganska avskalat rum.

stangany1

I allrummet, närmast entrén är inredningen minimalistisk med trendiga glas- och keramikdetaljer och ett långt, härligt matbord från Emma Olbers i trä.Villan är dessutom snyggt stylad med mycket grönska.

stanganykruka

På övervåningen hittar vi ett av de fem sovrummen i huset där de svarta inslagen bryter av fint mot det ljusa.

stanganysovrum

Den välbevarade rundade trädörren in till ett av badrummen vittnar om husets historia.

stanganyovervaning

I den pittoreska trädgården finns en äldre ladugård med flera fruktträd som äpple, päron och plommon samt en härlig altan i söderläge.

stanganyexterior

Foto: Jörgen Kristiansson.

Läs mer: 

Veckans inspirationshem: Makalös villa i internationell design

Här är bostadsbolaget som ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem

Veckans snyggaste hem: Nyrenoverat järnbruk från 1861