nordiska kök

Kika in i Ellen Dixdotters och Jacob Holsts sommarhus på Österlen

Ellen Dixdotter och Jacob Holst spontanköpte en gård på Österlen och byggde ett nytt kök med känsla av hundra år av familjemys och samvaro.

Annons
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
Kika in hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst
1:14

Ellen Dixdotter är marknadschef och visuell ledare för modevarumärket By Malene Birger i Köpenhamn där hon sedan ett år till­baka bor med sin man, inredningsarkitekten Jacob Holst. Det kreativa paret bodde senast i Stockholm där de förutom sina respektive jobb i mode- och inredningsbranschen även var med och grundade den populära restaurangen Mat­ateljén i Enskede, matkonceptet Supper club samt glampingsuccén Svartsö logi i Stockholms skärgård.

Det kreativa paret Jacob Holst och Ellen Dixdotter är förutom inredningsarktekt och pr-proffs även medgrundare till restaurang Matateljén och glampingdestinationen Svartsö logi.  

Tillsammans med barnen Ava, 5 år och August, 2 år, helg- och sommarbor de sedan en tid tillbaka på en gård i skånska Örum. Gården har sedan de tog över den genomgått en varsam renovering i klassisk Dixdotter-Holst-­anda med mycket patina, känsla och sociala ytor. Kronan på verket är det luftiga köket som de designat tillsammans med Nordiska kök.

Annons

Ellen, hur kom det sig att det blev Österlen?

»Jacob är från Malmö, där vi bodde tillsammans i sex år. Österlen har varit vår gemensamma sommarfavorit.«

Att säga att husköpet var spontant skulle vara en underdrift.

Jacob, letade ni länge efter gården?

»Att säga att det här var ett spontanköp skulle vara en underdrift. Vi kollade Hemnet en dag innan en Skånetripp och såg huset, utan en enda tanke på att köpa. Men vi hamnade i en klassisk ’kan vara kul att kolla’-stämning. När vi väl kom hit var det en prunkande vårdag och när vi körde upp för grusvägen kände vi direkt ’detta måste bli vårt!’ Eller det kanske mest var Ellens känsla, men båda såg potentialen.«

köksö dixdotter sommarhus nordiska kök
Köksön inhandlades på loppis i Frankrike och passar perfekt i det nya köket. Vask, blandare och knoppar kommer från Sekelskifte.Spis och ugn, Smeg.  

Ellen, du fick relativt nyligen ett jobb i Köpenhamn, visste ni att ni skulle flytta dit när ni köpte gården?

Annons

»Sjukt nog inte. I efterhand förstår vi faktiskt inte hur vi tänkte. Vi kan bli en farlig och verklighetsfrånvänd duo när den andan faller på. Men det är väl också det som är det härliga – livet är för kort för att inte bara köra!«

Hur använder ni gården?

»Hittills har det blivit extremt mycket renovering i och med att Jacob både ritat och genomfört bygget. Tanken är att vi ska ha det som helgfristad när vi behöver komma bort från bruset och hetsen i Köpenhamn.«

Ellen, berätta lite om huset.

»Det är en hundra år gammal trelängad gård. Kvinnan som bodde här innan var rosfantast och det sägs att det doftade i hela Örum från trädgården. Nu doftar det nog ganska mycket ogräs, men rosorna finns kvar! Man kan gå på upptäcktsfärd i trädgården och stöta på nya konstiga växter varje dag. I övrigt var gården i rätt kasst skick. Lågt i tak, insatta paneler och svampade väggar. Lite hårdrocksstämning i inredningen, som ingick, mycket lysrör och skinn­soffor.«

Annons

Jacob, hur såg det gamla köket ut?

»Ett slitet Ikeakök i blå laminat. Vi har flyttat köket och lagt det i anslutning till vardagsrummet, vilket resulterat i ett 15 gånger 6 meter stort rum. Vi lyfte även bort innertaket. Nu har vi takrymd, synliga bjälkar och 6 meter till nock.«

ellen dixdotter österlen
Vitrinskåpet har vackert antikglas i skåpsluckorna efter inrådan av kökstillverkarna Nordiska kök. Tanken med det platsbyggda shakerköket är allt ska smälta in och kännas som det alltid funnits i skånelängan.  

Vad betyder köket för er?

»Det är hemmets hjärta. Vi älskar att laga, äta och prata om mat. Att sitta och babbla över grytorna med ett glas rödvin är vår absoluta ­favorit­syssla. Oftast är det Jacob som står för grytans innehåll och Ellen för babblandet.«

Ellen, hur tänkte ni när ni skulle designa ­köket?

»Vi hade en ganska tydlig bild från start. ­Jacob är inredningsarkitekt till yrket och jag har ett brinnande intresse för form så vi spånade loss direkt och ritade oss fram till detta kök. Sedan har Nordiska kök, som producerat köket, haft väldigt mycket bra input.«

Annons

Vad är det för färgkod på skåpsluckorna?

»NCS: 3005-Y20R.«

Jacob, vad var inspirationen?

»Ett gammalt hus i södra Frankrike där bœuf bourgignon alltid puttrar på spisen. Vi gillar att blanda nytt och gammalt i våra hem och har samlat på oss många objekt genom åren. Specifikt för detta hem hittade vi den perfekta gamla köksön på en antikmarknad i Languedoc.«

kök dixdotter
Det nya köket bjuder in till långa stunder framför puttrande grytor. Paret Dixdotter-Holsts favoritsyssla är att med varsitt glas rödvin i handen laga långkok och samtala om saker i allmänhet och mat i synnerhet.  

Jacob, vad visade sig vara svårast?

»Svårast har varit att fokusera på arbetsrelaterade projekt. Mina tankar har i månader kretsat kring vår privata renovering. Arbetsdagarna slutar oftast med att jag läser artiklar om byggnadsvård. Det och begränsningen i att inte kunna vara här till hundra procent eftersom vardagen pågått i Köpenhamn. Sedan var det inte någon enkel match att hålla barnen nöjda när vi i ett kallt och slaskigt februari var mitt i rivningsprocessen.«

Annons

Hur snabbt satte ni planen för gården?

»Planen för boningshuset och trädgården satte vi omgående. Snart kan vi påbörja renoveringen av ladorna också vilket blir ett äventyr i sig. Helt överens om alla rummen där är vi inte …«

Vi kan bli en farlig och verklighetsfrånvänd duo när den andan faller på.

Vad är det bästa med ert nya kök?

»Storleken och känslan av att det alltid har stått där. Det känns som en helt naturlig del av huset och dess själ.«

Ellen, vad ska man tänka på när man vill ­skapa ett socialt kök?

»För oss handlar det ofta om att ha mycket öppna ytor i anslutning till köket. Då trivs man som bäst. Köksfesten är ju som bekant alltid den bästa.«

nordiska kök
Det tidigare hårdrocksromantiska sovrummet flyttades och taket revs – allt för att göra plats för det inbjudande köket med sex meter till nock. Det nya rummet ligger i direkt anslutning till vardagsrummet och är den perfekta samlingspunkten för vänner och familj.  

Vad gör folk oftast fel när de gör om ett kök?

»Att bara tänka på kökets funktion – det är ett rum som ska vara lika ombonat som ett vardagsrum. Sedan gillar vi när man inte måste vara försiktig med de ytor man ska jobba på. Vi valde en bänkskiva i obehandlad ek för vi älskar patina – varje middag måste få sätta minst ett spår!«

Annons

Ellen, beskriv er inredningsstil.

»Tonal men samtidigt eklektisk. Jag älskar stora föremål, i allt från möbler till krukor och dekorativa objekt. Go big or go home. Blir det för plottrigt eller ängsligt och perfekt rymmer jag. Våga testa nya saker, blanda gammalt och nytt och leta inte enbart inspiration i andra hem, på hotell, i restauranger och på gallerier.«


Ellen Dixdotter och Jacob Holst
Ålder: 37 respektive 38 år
Bor: Lägenhet i Köpenhamn och skånelänga på Österlen.
Gör: Ellen är marketing och visual director på By Malene Birger och Jacob är inrednings­arkitekt och driver den egna inredningsstudion Cappelen creative.
Aktuella med: Tillsammans lanserade Ellen och Jacob i höstas mattvarumärket Cappelen dimyr tillsammans med Ellens syster Maja Dixdotter och kompisen och entreprenören Kristoffer Hernemyr.

 

FOTO ANDREA PAPINI

LÄS MER: 
Hemma hos Ellen Dixdotter och Jacob Holst i Köpenhamn

Veckans hem: Ellen Dixdotters trea i Gamla Enskede

Publicerat 13 mars 2020
Annons