Kika in i Hem-grundarens lantliga oas – mitt i stan

Ett mörkt gårdshus blev en ljus oas när designern och möbelentreprenören Petrus Palmér med familj flyttade in.

Vi lyfter det här hemmet igen eftersom det nu är ute till försäljning. Läs mer hos mäklaren här.

Under nästan åtta år var det samma visa varje gång det skulle planeras semester. Petrus drömde om en segelbåt, Madeleine om ett lantställe. Även kompromissen blev densamma varje år, nämligen Grekland. Men

designentreprenören Petrus Palmér är en lösningsorienterad individ så till slut kom han fram till den perfekta kompromissen.

– Vi var på jakt efter ett unikt boende där vi kunde sätta vår egen prägel och så hittade vi ett gårdshus från förra sekelskiftet. Det är ju som ett lantställe, men mitt i stan!

Läs även: Gammalt och nytt hemma hos Grandpas grundare – se alla bilder här

Utanför vardagsrummets glasdörrar finns en uteplats där familjen gärna äter frukost i morgonsolen. Gården totalrenoverades innan deras inflytt och nu finns det flera mysiga sittplatser.
Utanför vardagsrummets glasdörrar finns en uteplats där familjen gärna äter frukost i morgonsolen. Gården totalrenoverades innan deras inflytt och nu finns det flera mysiga sittplatser.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

Petrus är inte bara lösningsorienterad privat utan i dag är han möbeldesigner gone businessman och känd för sitt progressiva tänk och sin förmåga att hitta luckor i marknaden. Han var bland annat med och grundade designstudion Form us with love som snabbt gjorde sig ett namn. Men det räckte tydligen inte med ett företag, verksamheterna har blivit fler i takt med att han upptäckt nya marknadsmöjligheter. Först ut var Tid watches som producerar och säljer armbandsur, därefter kom ljudabsorberingsföretaget Baux som designar och tillverkar återvinningsbara ljudabsorbenter.

Läs även: Framgångsrika designföretaget Hem öppnar showroom i Stockholm

Den varma grå nyansen på betongen i kombination med plywooden gör att det nyrenoverade huset känns varmt och välkomnande.
Den varma grå nyansen på betongen i kombination med plywooden gör att det nyrenoverade huset känns varmt och välkomnande.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

De senare två företagen är Petrus fortfarande verksam inom och dessutom är han styrelseordförande för Design Sweden. Form us with love lämnade han dock för ett par år sedan för att engagera sig i One nordic furniture company, en möbelproducent med egen onlineförsäljning och ett ”design möter platta paket-tänk”.

Annons

För två år sedan blev One Nordic uppköpt av en amerikansk investerargrupp och lanserat som den internationella

möbelproducenten Hem, som tillverkar och säljer samtida design till en ny generation designköpare. Samarbetet med de amerikanska investerarna blev dock kortvarigt och i januari i år köpte Petrus loss bolaget tillsammans med en framstående schweizisk designmöbeltillverkare.

Hem är nu baserat i Stockholm och öppnar ett centralt showroom i höst. Grundidén är fortsatt att samarbeta med välrenommerade designers och producera hantverksmässiga produkter till ett förmånligt pris genom att sälja online i egen webbshop och därigenom hoppa över ett kostnadsled.

– Fåtöljen i mitt vardagsrum, till exempel, i ek och italienskt läder av Ding3000. Hade den sålts i en affär hade den kostat minst 16 000 kronor. Genom att utesluta den fysiska butiken, vilket den nya online-generationen ändå föredrar, så kan vi halvera den kostnaden, berättar Petrus.

Läs även: 7 skandinaviska designklassiker som fortfarande är trendiga

Ding3000:s minifåtölj Pocket armchair i italienskt läder är så pass populär att Hem med nöd och näppe hinner producera tillräckligt många för att kunna möta efterfrågan. Pläd Kenno throw av Sylvain Willenz, även den för Hem.
Ding3000:s minifåtölj Pocket armchair i italienskt läder är så pass populär att Hem med nöd och näppe hinner producera tillräckligt många för att kunna möta efterfrågan. Pläd Kenno throw av Sylvain Willenz, även den för Hem.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

– Petrus är en visionär och dessutom är han fantastiskt bra på att hitta rätt person till rätt uppgift, säger Madeleine, hans fru och flickvän sedan tio år tillbaka och som dessutom råkar vara personalvetare på

Annons

Academic work.

Deras sammanlagda erfarenheter och egenskaper kom väl till pass när de för två år sedan skulle renovera det nyförvärvade gårdshuset. Madeleine visar mobilbilder på ett decembermörkt stenhus med några små, högt placerade fönster och en tung port i metall. En verkstad långt ifrån den oas av ljus och luft som huset är i dag.

Säljaren var fastighetsutvecklaren Vivioo som hade köpt huset då föreningen ombildats till bostadsrätt och som sedan sålde huset ofärdigt, med en ny planlösning och inkluderad helentreprenad.

– Men det var inte exakt så som vi själva ville ha det så vi frågade om vi fick ta in en extern arkitekt som gjorde en ny ritning och det fick vi, berättar Petrus.

Läs även: Nya trenden: Inredningssajter öppnar fysiska butiker

Den långa köksbänken fick en avvikande färg för att den skulle kännas mer som en möbel än ett arbetskök. Det är specialbyggt av Lappvattnet snickeri. Den gröna färgen valde Madeleine som älskar växter och grönska. Runt bordet Alvar Aaltos stol 69 från Artek. Takpendel Alphabeta pendant duet av Luca Nichetto för Hem.
Den långa köksbänken fick en avvikande färg för att den skulle kännas mer som en möbel än ett arbetskök. Det är specialbyggt av Lappvattnet snickeri. Den gröna färgen valde Madeleine som älskar växter och grönska. Runt bordet Log table från Hem, finns Alvar Aaltos stol 69 från Artek. Takpendel Alphabeta pendant duet av Luca Nichetto för Hem.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

Valet föll på Björn Förstberg, en arkitekt som han länge hållit ett öga på.

Björn arbetade tidigare på Jonas Lindvalls arkitektbyrå, men startade år 2015 eget arkitektkontor tillsammans med kollegan Mikael Ling. Startskottet för det nya företaget blev ett nyritat hus till Björns mor, House for mother, som kunde ses i förra numret av Residence (nummer 7/2016).

När Madeleine först flyttade ihop med Petrus för tio år sedan var han inte mycket för växter och prydnads- föremål. Och han var lite för mycket för minimalistiska ytor. I dag har deras smaker närmat sig varandra. Lampa av Inga Sempé för Wästberg.
När Madeleine först flyttade ihop med Petrus för tio år sedan var han inte mycket för växter och prydnads-
föremål. Och han var lite för mycket för minimalistiska ytor. I dag har deras smaker närmat sig varandra. Lampa av Inga Sempé för Wästberg.
 Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander
PETRUS_8885
 Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

Det var de varma materialvalen i en annars minimalistisk och modern arkitektur han och Madeleine föll för. Och Förstberg har lyckats skapa just det: värme i det avskalade. På nedervåningen finns ett stort allrum med ett kök som sträcker sig längs hela väggen på ena sidan av rummet. På motsatt sida finns ett sällskapsrum med ett stort glasparti från golv till tak. När huset byggdes över hundra år tidigare användes det som hovslageri.

Läs även: Unik villa med Ringmuren som granne

Tidigare funger­ade huset som hovslageri, därför sitter fönstren så pass högt. Där den tidigare verkstadsporten satt finns nu ett stort glasparti som får hemmet att flöda i ljus.
Tidigare funger­ade huset som hovslageri, därför sitter fönstren så pass högt.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

Där det tidigare fanns en stor port i metall sitter nu stora glasdörrar som får rummet att bada i ljus. Här går taket dessutom ända upp till nock – paret ville inte dela av det takfönster som den tidigare hyresgästen, en konstnär, fått tillåtelse att bygga några decennier tidigare.

Annons

– Björn är så bra på att få moderna byggnader att kännas inbjudande. Trähyllorna, den varma tonen på betonggolvet, det gröna köket och skafferiets luckor i plywoodskiva av douglasgran, allt det får hemmet att kännas ombonat. Risken hade annars varit att det skulle kännas som ett sterilt galleri, säger Petrus.

Läs även: Kika in i den charmiga skolan från 1908 

Takfönstren satte en konstnär, som i cirka 50 år hade gårdshuset som ateljé, in. För att inte bryta deras ljusinsläpp har vardagsrummet dubbel takhöjd. Fåtölj Hai chair av Luca Nichetto för Hem, lampa Potence av Jean Prouvé, soffa Mariposa av Edward Barber & Jay Osgerby, båda Vitra.
Takfönstren satte en konstnär, som i cirka 50 år hade gårdshuset som ateljé, in. För att inte bryta deras ljusinsläpp har vardagsrummet dubbel takhöjd. Fåtölj Hai chair av Luca Nichetto för Hem, lampa Potence av Jean Prouvé, soffa Mariposa av Edward Barber & Jay Osgerby, båda Vitra.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander
På ovanvåningen hittar man föräldrarnas sovrum med ett anslutande badrum samt lilla Alvars rum och en liten arbetshörna.
På ovanvåningen hittar man föräldrarnas sovrum med ett anslutande badrum samt lilla Alvars rum och en liten arbetshörna.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander
Utanför de två sovrummen finns en loftgång med balkong ner mot vardagsrummet på ena sidan och en platsbyggd bokhylla på den andra.
Utanför de två sovrummen finns en loftgång med balkong ner mot vardagsrummet på ena sidan och en platsbyggd bokhylla på den andra.  Foto: Fotograf Erik Lefvander Office: Rödabergsgatan 12 133 33 Stockholm M: 0046 735 066 660 W: www.lefvander.se A: www.eyes.se/photographers/erik-lefvander

Ett mer klassiskt knep de själva använt är att inreda med växter, färg och textil. Möblerna är inte helt oväntat i huvudsak från Hem men även en del av Petrus tidigare design för andra producenter hittas, samt några utvalda favoriter som soffan från Vitra eller Madeleines ärvda fåtölj.

Annons

– Den ville jag prompt ha kvar, jag tycker den bryter så fint mot allt det moderna, säger Madeleine.

Som en kompromiss är den dock placerad mellan två stora krukväxter och kökets skogsgröna luckor och gröna marmor. Och apropå kompromisser, hur blev det med semestern då, köptes det någon båt?

– Nja, alltså … vi åkte till Grekland igen.

Petrus och Madeleine Palmér

Ålder: 33 respektive 32 år.

Bor: Gårdshus på Östermalm i Stockholm.

Familj: Sonen Alvar, två år.

Gör: Madeleine är HR-partner på Academic work och Petrus är grundare av och vd på möbelproducenten Hem, sitter i styrelsen för Design Sweden samt är medgrundare av klocktillverkaren Tid watches

och ljudabsorberingsföretaget Baux.

Läs även: Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.