Kika in i Malin Glemmes sagolika Gotlandshus

Malin Glemme och hennes familj kryper om sommaren upp i famnen på sitt romantiskt luggslitna kalkstenshus på Gotland.

Annons
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
TV: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:34

Hur många kärlekar möter inte ett gammalt hus på sin väg? Och hur många människor har inte extra lätt för att falla pladask för gotländska kalkstenshus med vacker patina?

Malin Glemme vet allt om husförälskelser. Under åren när hon byggt upp sitt inredningsföretag Layered och fått tre barn har hon också hunnit med en hel rad olika boenden. Den senaste stora kärleken är just ett gammalt kalkstenshus från 1880-talet på Gotland. Lite naggat i kanterna, med minnen från tidigare ägare här och där och med stor förmåga att beröra och förföra.

Annons
Malin Glemme och hennes familj kryper om sommaren upp i famnen på sitt romantiskt luggslitna kalkstenshus i Rone socken på Gotland.  
Malin Glemme.  

»Det är inte perfekt och så tycker jag det ska få vara på ett sommarställe. Det ska vara tillåtande och avslappnande. Och det här huset har så mycket själ«, säger Malin Glemme vars hus i lugna Rone socken verkligen inte skriker ut sin existens där det gömmer sig bakom kastanj och fruktträd. Till sin personlighet helt väsensskilt från den pampiga jugendvilla på Lidingö där Malin och hennes familj residerar permanent i en storslagen lägenhet med väggpaneler, enorm takhöjd, stuckatur och en inredning med mycket mässing, glas, sammet och modern konst.

Annons
Köket hade de tidigare ägarna renoverat och det har nu uppdaterats med ny färg på luckorna, bänkskiva i marmor och en ny fläkt.  

»Sedan Kristofer och jag träffades för 14 år sedan har vi spenderat många somrar på Gotland och hyrt olika ställen. Vi har verkligen lärt oss älska ön och sedan vi fick barn har den vuxit ännu mer. Här finns så mycket natur, kultur och barnaktiviteter. Även drejning för barn blir på Gotland till en sinnlig upplevelse, väldigt långt ifrån läskiga bollhav.«

Kökets dörrar och väggar har målats i en svag varmgrå ton. Det lantliga bordet med perfekt patina används som frukostbord och arbetsyta och kommer från Gotlands kuriåsa. Vas, Annuzza.  

En kall och regnig sommar för några år sedan blev avgörande. Det trista vädret till trots fanns det roliga saker att göra varje dag. Och när familjen lämnade regniga Gotland för värmebölja i Italien längtade de tillbaka till ön. Det var dags att skaffa ett eget hus.

Annons

»Vi ville ha ett ställe där vi bara behövde packa upp en gång varje sommar. Med tre barn var jag inte längre sugen på att flänga runt och försöka hinna med Gotland, Italien och Österlen på en och samma sommar.«

Skänk från mitten av 1800-talet, inköpt på Bukowskis.  
Matsalen med slagbord från 1800-talet som har sitt ursprung på öjn. Tavla, Ola Billgren. Lampan är ett Blocketfynd som fått ny elinstallation.  

Det gamla huset har sina charmiga skavanker. Den vildvuxna fruktträdgården, de såpade skurgolven, allt andas historia och det tilltalade speciellt Malin på en gång. De förra ägarna hade byggt såväl nytt kök som badrum och de har behållits, med en smärre justering i köket där en ny bänkskiva lagts in.

Annons

»Jag är jätteintresserad av inredning och har alltid en klar bild i huvudet hur jag vill att det ska se ut men samtidigt gillar jag inte att renovera om det inte behövs. Då får man försöka anpassa sig. Det blir inte exakt som jag skulle önska men på landet är det också mycket enklare att acceptera det icke-perfekta«, berättar Malin som märkt en förändring hos sig själv på senare tid när det kommer till tolerans och acceptans.

Sovrummet är målat i grågrön färg från Farrow & Ball och inrett med en järnsäng som Malins pappa köpte 1969 på en loppmarknad i Notting Hill för 6 pund. »Han körde hem den på taket på sin lilla Volkswagen och sedan dess har den stått i familjens sommarhus, men nu har jag fått ta över den.« Tavlorna är Blocketfynd som fått nya ramar på Ronströms ramar i Visby.  

»Förr var jag väldigt kategorisk med vad jag gillar och inte gillar. Numera är min reflektionstid längre och saker och ting kan få ligga och mogna och växa utan att dömas ut alltför fort. Jag tror att det är bra, även när det gäller mitt företag, för jag är fortfarande väldigt trygg i min smak. Kanske kommer det sig av att jag överlag försöker dra ner på tempot i livet«, funderar Malin som startade sitt inredningsföretag 2015 som föräldraledig med andra dottern, Märtha.

Annons
Den uppvuxna trädgården har lämnats vild och vacker med kastanj, fruktträd och vindruvor som klättrar mot en vägg. »Vi borde kanske beskära träd och buskar och ta hand om dem lite men jag gillar att det är lummigt. Välhållna rabatter är ångestbetonat!«  

Efter att ha jobbat med med inköp, specialkollektioner och samarbeten på H&M i tretton år hade Malin, småbarnstiden till trots, kreativitet och energi till övers för att designa mattor. Snart satte hon i gång egen produktion, byggde upp varumärket Layered, skaffade showroom och började sälja direkt till kund. Nu har företaget åtta anställda och säljer utöver mattor även soffor och andra möbler.

»Layered växte fram mycket ur känslor och för att hålla inspirationen i gång började jag tidigt att jobba med foto och konst inom något som jag kallar Layered atelier.«

Annons
Hallen har en ljust grågrön blommig tapet från Sanderson. I bakgrunden skymtar vardagsrummet.  

Inom de ramarna har Malin samarbetat med konstnärer och fotografer i samband med nya kollektioner. Bilderna som kommit till där har inte fått lika stor spridning som de kommersiella inredningsbilderna men projekten är ändå viktiga.

»Den här biten är väldigt inspirerande för mig, något helt annat än det dagliga arbetet som mest handlar om ’operations’ med lager, bokföring, frakter, kvalitetskontroller och så vidare. Samarbetena får mig dessutom att känna mig stolt över företaget för att vi jobbar, eller åtminstone har ambitionen att uttrycka oss, med en kreativ höjd.«

Annons
»Tavlan köpte vi på Metropol auktioner för 14 år sedan och den fick stå på vinden tills den äntligen fann en passande plats här på Gotland«. Ny inramning av Ronströms ramar. Pall från Layered med en djurvänlig päls där pälsen klippts från djuret och sedan vävts in i en bas av bomull.  

Numera måste Malin schemalägga det kreativa arbetet med att skissa fram nya produkter och kollektioner. Då åker hon och företagets AD till ett mysigt kafé och spånar, skissar och dricker kaffe en hel dag.

»Det är världens härligaste dagar men jag får tyvärr vänta länge till nästa sittning. I slutet av dagen har vi samlat ihop alla klipp, inspirationsbilder, mood-boards och färgkoder och sitter där med en rätt klar idé om allt från materialval till storytelling.«

Annons
Malins favoritplats bland murgrönan ovanför trappen till entrén. »Här är fantastiskt vilsamt. Det känns som att man är i Toscana och det är ett bra gömställe för en liten vilopaus från resten av familjen.«Malin Glemme.  

Stimulerande samarbeten och schemalagda skapardagar är ett par av Malins recept för att hålla känslan, entusiasmen och drivkraften på topp. En annan ordination är att ta ordentliga pauser emellanåt, och då finns det inget bättre än Gotland.

»Det är extremt skönt att ’parkera familjen’ en längre tid. Då har vi tid att komma in i rutiner vilket möjliggör mer avslappning. På vilken annan plats som helst kan man bli rastlös men på Gotland finns sysselsättning i det oändliga.«

Annons
»Den oinredda vinden är hur vacker som helst. Där är så vilsamt och här skulle flera rum kunna skapas.« Yllematta Shale från Layered är gjord av restgarn i ofärgad, naturlig ull för att få fram en så hållbar produkt som möjligt. Malin har designat den just för detta hus och den finns i en mycket begränsad upplaga.  

Och känslorna för stenhuset med dess nötta charm och vildvuxna trädgård är starka.

»Jag är väldigt kär i det här gamla huset. När man köper ett lantställe är man inte så rationell, det blir lätt ändå känslorna som får styra.« 

Malin Glemme

Ålder 41 år.

Bor Om sommaren i ett hus på Gotland, övrig tid i en lägenhet på Lidingö.

Gör Grundare och ägare av inredningsföretaget Layered.

Aktuell med En kollektion mattor framtagen i samarbete med fyra skandinaviska samtidskonstnärer, bland andra Åsa Jungnelius och Emilia Ilke, samt höstens kollektion för Layered där företagets första spårbara produkter finns med.

Text Sophia Genitz

Foto Mike Karlsson Lundgren

Styling Annaleena Leino

LÄS MER:
Min stil: Eklektisk elegans hos Layereds grundare Malin Glemme

Layered lanserar nya mattor i skandinavisk stil

Sommarguide: Gotland med Layered-grundaren Malin Glemme

Publicerat 12 juni 2020
Annons