Hus med avancerad teknik.

Kika in i skärgårdshuset med avancerad teknik – gränsar till wellness

På ytan ett vackert och vilsamt inrett skärgårdshus. Bakom kulisserna har Dennis Lundell och Theresa Höghammar installerat teknik för ljus och ljud, så väl avstämd med våra sinnen att den gränsar till wellness.

Styling
Annons
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
Kika in i Gotlands mest unika prästgård
1:59

Den smälter nästan in i den omgivande naturen, en husgrupp i grånande lärkträ uppflugen på en höjd högt ovanför fjärden på södra Svärdsö. Boningshuset är placerat ända framme vid sluttningen ner mot vattnet. På de båda kortsidorna öppnas det upp av stora fönsterpartier – ut mot vattenspegeln nedanför och in mot en uteplats med en kvällssolbelyst och blombevuxen bergvägg som fond. Insidan är lika avskalat enkel, inredd med taktila naturmaterial i en naturnära färgskala av inredningsdesignern Lotta Agaton.

Annons

Dennis Lundell och Theresa Höghammar

Ålder: 49 och 41 år.

Bor: Sommarhus på Svärdsö i Stockholms södra skärgård.

Gör: Driver företagen Aloud och Art of light i Sverige och Norge.

Men det här huset döljer stora hemligheter. Dennis Lundell, som arbetat med design och installation av intelligent ljud- och ljusteknik sedan 1990-talet, har plöjt ner decennier av erfarenhet och kunskap i sitt och hustrun Theresas sommarhus där de bor tillsammans med sina två döttrar.

Sommarstuga nybyggd.
När paret köpte sommarstället låg det en stuga från 1970-talet här. När det läckte in överallt en regnig sommar insåg de att var lika bra att bygga nytt.  

»Vi ville ha ett ställe dit man bara kunde komma utan att behöva klippa gräs, måla och underhålla. Jag älskar att klippa gräs, men det tar så mycket tid och när man driver företag är tid något som man har ont om. Jag vill komma hit och bara göra roliga saker tillsammans med familjen. Därför är det viktigt att huset tar hand om sig självt med hjälp av avancerad teknik«, berättar han.

Annons

Teknik genomsyrar huset

Husen har inga vanliga lås eller nycklar. Dörrar öppnas med fingerläsare eller med en blipp. Alla elektriska system kan styras på distans med en app i telefonen: ljud och bild, belysning, gardiner och solskydd, säkerhetssystem och övervakningskameror, grind och dörrar, värme, kyla och ventilation. När det stormar håller Dennis uppsikt över tomten och husen med hjälp av kamerorna. Sensorer känner av om det skulle börja läcka vatten någonstans inne i huset, så att det kan åtgärdas innan skadorna blir alltför omfattande. Dovhjort och vildsvin på jakt efter ett skrovmål i rabatterna upptäcks och skräms bort med ljud från dolda utomhushögtalare. När familjen får lust att åka hit på kort varsel är det bara att ställa in en behaglig temperatur och slå på trivsam belysning lagom tills de är framme.

Interiör och inredning i naturmaterial.
Interiören i natur­material och neutrala toner är skapad av Lotta Agaton interiors. Soffa Mags soft från Hay i tyget Linara stone från Romo. Sidobord av Lotta Agaton interiors. Fåtöljer Covent chair från New works klädda i tyget Mons från Astrid. Bords­lampa Atollo, design Vico Magistretti för Oluce.  

Men ingenstans syns några spår av tekniken, inga sladdar eller produkter, inte ens sådant som musiksystem eller tv. Dennis tar upp telefonen och plötsligt stiger en stor tv-skärm ljudlöst upp ur toppen på ett sideboard vid trappan – alldeles för stor för att få plats i det låga skåpet.

Annons

»Aloud ritade in ett utrymme för skärmen i betongbjälklaget«, säger han när han ser min min.

Hus i trä med stora fönster.
I ett angränsande hus finns Dennis och Theresas kombinerade gym och yogastudio.  

I väggarna finns osynliga, inputsade, högtalare för surroundljud. Likadant är det på uteplatsen. Dennis berättar hur teamet tillbringade flera dagar med att placera ut ett antal högtalare på olika ställen i berget vid uteplatsen för att få ljudet perfekt. Bashögtalaren är nedgrävd i marken.

»Här kan man grilla, umgås och få en fantastisk musikupplevelse utomhus«, konstaterar han.

Annons
Trappa och vardagsrum.
Taket döljer element som fångar upp oljud och skapar en harmonisk ljudmiljö. I listerna sitter specialdesignad belysning som sprider ljuset både upp mot nocken och ner i rummet.  

När det gäller inredning pratar vi ofta och gärna om konkreta saker som färger, material och rumsligheter. Men hur vi upplever dem beror inte bara på deras egna kvaliteter utan på kvaliteten på ljuset som vi ser dem i och på akustiken i rummet. Bra ljusdesign återger färg och textur korrekt och bra akustik ger en känsla av välmående.

»Vi pratar alldeles för lite om ljudmiljön i våra hem. Här kan vi vara flera personer samtidigt och prata och spela musik utan att det blir jobbigt för öronen«, säger Dennis och slår ut med armen mot matplatsen.

Annons
Trappa med naturligt ljus.
Det naturliga ljuset strömmar fritt.  

Belysningen ändrar automatiskt färgtemperatur under dygnet precis som det naturliga ljuset. På morgonen är det svalt och klart och kvällen får det en varmare ton, vilket upplevs som lugnande. Fönstren har en mjuk bakgrundsbelysning och det finns över huvud taget inga lampor som bländar eller lyser direkt på en. Effekten är en känsla av att vara omsluten i stället för fångad av ljuset.

»Plus att man blir snyggare i indirekt ljus«, säger Dennis leende.

Annons
Kök i ljust gröna toner.
Bra möjligheter att laga mat är viktigt för Dennis och Theresa. Platsbyggt kök. Arbetsskiva och stänkskydd i kalksten. Vitvaror, Gaggenau. Blandare från Vola och knappsatser samt vägguttag från Meljac.  

De handgjorda knappsatserna som styr ljuset är förprogrammerade i olika ljusscener vilket gör dem enkla att använda.

»Det är teknik som övergår i wellness. Belysningen och ljudmiljön hjälper till att skapa en atmosfär och en vilsam känsla. Den känslan har Lotta Agaton förstärkt med inredning, material- och färgval. Färgvalen repeterar den lugna färgskala som finns i skärgårdsnaturen utanför och det skapar ro och trivsel för sinnena«, säger Theresa.

Annons
Vardagsrum med mycket ljus och högt till tak.
Högtalare för surroundljud är inputsade i väggen. Soffa Mags soft från Hay i tyget Linara stone från Romo. Sidobord ritade av Lotta Agaton interiors. Bordslampa Atollo, design Vico Magistretti för Oluce.  

Dennis startade företaget Aloud, som installerar ljudsystem och andra tekniska lösningar, 2008. Sedan dess har verksamheten breddats med Art of light som är en internationell ljusdesignstudio. I fjol blev Aloud också svensk samarbetspartner för det tyska high end-belysningsföretaget Occhio och öppnade Sveriges första Occhiobutik på Grev Turegatan i Stockholm. Theresa är ansvarig för PR och marknadsföring i alla bolagen.

Paret hade letat sommarstuga i flera år när Theresa hittade annonsen på Hemnet, ett sjuttiotalshus i dåligt skick men med en spektakulär utsikt. Efter en kort men intensiv budgivning stod de som ägare. Riktigt hur illa det var ställt insåg de inte förrän under en riktigt regnig sommar något år senare, när de fick ta fram alla kärl de kunde hitta för att samla upp regnvattnet som läckte in.

Annons
Kök med utsikt till uteplats och berg.
Med den stora skjutdörren öppen blir köket och uteplatsen mot berget – och kvällssolen – ett enda stort rum. Spis och fläkt, Gaggenau.  

Det nya huset tar väl vara på platsens förutsättningar. Höjdskillnaderna och placeringen av två mindre gästhus ger en härlig känsla av avskildhet uppe på berget. Dennis tar med mig ut till vad som av allt att döma är en favoritplats, ett tredje hus med kombinerat crossfitgym och yogastudio i ena hörnet av tomten. Även här finns ett panoramafönster med makalös utsikt ut mot fjärden.

När paret beslöt sig för att bygga ett eget hus och fick möjlighet att skapa installationer var det viktigaste att tekniken skulle vara enkel att använda för alla i familjen.

Annons
Matplats.
Matbord ritat av Lotta Agaton interiors. Gardiner i ylletyget Paolo från Astrid. Stolar CH36, Hans J Wegner för Carl Hansen & søn. Takpendel Sento från Occhio.  

»Nu satt jag för första gången och skulle rita in teknik i mitt eget hus. Jag har gjort så enormt många olika hus och våningar, stora och små, och man blir ödmjuk av alla beslut som ska tas. Enligt min erfarenhet finns det tre faktorer som är viktiga: att tekniken ska vara lätt att använda, att den alltid ska fungera och att den inte ska synas«, säger Dennis.

Om man har tillgång till det allra senaste i ljud- och ljusteknik och vet hur det ska användas – var börjar man?

Annons
Sovrum med ljusa sängkläder.
Sängkläder, Ogland. Vas i fönstret från Kose Milano. Sänggavel ritad av Lotta Agaton interiors och klädd i linnetyg från Astrid. Kuddar i grönt och beige linnetyg från Astrid. Sängbord, specialtillverkat ekpodium. Läslampa, Tulipe från Meljac.  

»Man funderar över hur olika rum ska användas. Var tillbringar man tid och när? Säkerhet är också något man behöver tänka på. Vi har ett avancerat säkerhetssystem med dolda och synliga kameror med AI-mjukvara strategiskt utplacerade på tomten. Systemet läste registreringsskylten på din bil och eftersom den inte finns med bland dem som jag angett fick jag en notis om att du var här.«

Men ibland kan naturen spela även det mest perfekta system ett spratt. Dennis berättar om när han vaknade av att fuktlarmet gick klockan två på morgonen. Yrvaken och stressad öppnade han appen för att ta redan på var det läckte och upptäckte till sin fasa att det var i tvättstugan. Men när han rusade in kunde han inte upptäcka vatten någonstans.

Annons
Öppen planyta med stort fönster.
Fönstret mot grannen har ett insynsskydd som styrs elektroniskt – så klart. Knappsats på väggen, Meljac. Golvlampa, Sento lettura från Occhio.  

»Det visade sig vara en snigel som hade tagit sig in genom ett rör som vi inte täppt till och sedan krupit över sensorn. Förutom att det inte var vatten var det ett perfekt test. Allt fungerade som det skulle!«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 08 juni 2022
Annons