Villa Talludden Mia Sahlin

Köksdrömmar på Särö – Kika in hemma hos Mia Sahlin

På en liten kulle på Särö har köksdesignern Mia Sahlin renoverat fram Sveriges mest avundsvärda villa.

Styling
Annons
TV: Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
TV: Åtta stora inredningstrender att ha koll på hösten 2021
1:37

Någon annan som älskar boutiquehotellet Ett hem i Stockholm?
Som inte skulle tacka nej till att bo i hela huset jämt, varje dag? Okej, tänk er det, men addera havsutsikt, en liten strand, ett extra hus för utflugna barn på besök, en vinkällare, en swimmingpool och ett helt marockanskt spa med inomhuspool, bastu och vackra spröjsade fönster från ett gammalt bryggeri. Där någonstans, plus ännu lite till, hittar ni Mia och Marcus Sahlins hem. Efter tio år i den här branschen vågar jag sticka ut hakan och säga att deras villa är den »drömmigaste« i hela Sverige.

Köksdesignern Mia Sahlin vet sannerligen hur man bygger ett drömkök. Allt är ett under av väl valda detaljer och vitvaror i toppklass. Spis, La Cornue.  

Hur lyckas man då med konststycket att ha landets drömmigaste villa?

Annons

Det verkar som att det krävs att två entreprenörer möts, vilket inträffade på en Göteborgskrog för 27 år sedan, och att minst en av de två entreprenörerna har ett osvikligt öga för form. Sedan verkar det vidare som att det adderar ytterligare något om entreprenörsparet får två söner. Mia Sahlin återkommer nämligen om och om igen till att de försöker få till ett så härligt hem som möjligt för att deras söner Ludvig och Philip ska vilja komma och besöka dem så ofta som möjligt.
Sönerna har nyligen flyttat till London där de studerar och utvecklar sina egna entreprenörssjälar.

»Jag är så rädd att de träffar varsin partner som inte kommer att vilja semesterhänga hos svärmor och att de kanske inte kommer att komma och hälsa på så ofta.«

Mia Sahlin

Ålder 47 år.

Bor Tillsammans med maken Marcus, 50 år, i nyrenoverad villa på Särö.

Gör Köksdesigner och grundare av företagen Kitchen and beyond och Cupboard and goods.

Aktuell med Köksföretaget Cupboard and goods som gör kvalitativa modulkök. Samt flera nya uppdrag för Kitchen and beyond och stor renovering av det egna hemmet.

En skärmaskin för chark står mitt på köksgolvet. Golvet i Borghamnskalksten är perfekt att ligga och hålla utkik på tycker golden retrivern Charlie.  
Annons

Sönerna är tyvärr lite unga för att undertecknad skulle överväga att dejta dem i syfte att få lite inspirerande kvalitetstid med svärmor Mia i spat eller lyxköket. Men ett besök i villan resulterar helt klart i att man drömmer sig tillbaka och vill hänga mer med Mia. Att vandra runt hos henne översköljer en nämligen med inspiration. Tänk bara tanken att ha ett litet drinkrum i anslutning till entrén som snyggt matchar det fantastiska köket (där allt från rotisserie till havsutsikt finns tillgängligt). Eller att kliva ut från det stora spat vid husets ena sida och se ut över Särös hamn.

Det höjdes ett och annat ögonbryn när Mia valde det gröna kaklet från Roman and Williams till köksväggen. Väl uppsatt råder det ingen tvekan om att kaklet är som ett smycke i köket. Huset heter Talludden så kaklet skulle påminna om tallbarr.  
På det platsbyggda vitrinskåpets hyllor hittar man Mias imponerande samling av porslin från Royal Copenhagen. Serien Blue fluted är familjens vardagsporslin.  
Annons

Båda Mia och Marcus är från Västkusten och träffades som nämnts ute en sommarhelg när Mia var hemma från sitt au pair-jobb i Frankrike. De flyttade ihop några dagar senare och med omedelbar verkan började de renovera och inreda en vindsvåning i ett hus som Marcus föräldrar ägde. Det produktiva paret skaffade sedan hund, barn och byggde ett hus i något slags rekordfart. Under tiden tog Marcus över familjeföretaget, ett företag som tillverkar de där kölapparna som alla premillennials minns. Mia tog samtidigt över ett företag, även hon, en köksinredningsfirma i centrala Göteborg. Hon hade nämligen besökt firman flera gånger när hon designade köket i deras villa (och när hon ritade om svärföräldrarnas kök).

Annons

»Det var den tidigare ägaren som var på mig och tyckte att jag skulle ta över verksamheten och … det gjorde jag.«

I det stora köket kan man både sitta på barstolar kring köksön och i köksoffan vid det stora bordet. Utanför fönstren ligger havet.  

När Mia och Marcus kände sig »färdiga« med företagen var det dags att fundera på nästa steg, och medan vännerna drömde om att pensionera sig och flytta till värmen så tänkte paret att ’varför vänta – det är väl roligare att göra det hela familjen tillsammans’. Så de sålde av verksamheterna och flyttade till Marbella. Projektsugna som de är valde de efter ett par år att flytta tillbaka till Sverige. Mia och Marcus bodde hos en vän och Mia satte genast i gång att renovera hans kök. När hon var på jakt efter leverantörer råkade hon höra att det var en lokal ledig mitt i Göteborg.

Annons

»En fantastisk lokal. Jag berättade att jag funderade på att gå dit och kolla på skoj och Marcus sa ’gör inte det, för i så fall kommer du att ta den’.«

När Mia inte hittade ett bord som var tillräckligt långt och smalt lät hon sina hantverkare tillverka ett av golvplankor som blivit över vid renoveringen. Stolarna är från Zanat.  

Mycket riktigt. Lokalen var fin men behövde kärlek för att uppnå sin fulla potential. Mia antog uppgiften och Kitchen and beyond skapades. Väldigt snabbt fick hon kunder och i dag har hon runt 15 projekt om året, till största del i hennes egen omnejd.

»Jag får en del förfrågningar från andra städer men jag vill besöka platsen och lära känna dem som bor där för att kunna designa det som passar bäst.«

Bakom skåpsdörrarna döljer sig kylskåp, skafferi och kaffemaskin. Köksön är den perfekta samlingsplatsen, för kundmöte, frukost eller fest.  
Allt man kan tänkas behöva för att matlagningsglädjen ska infinna sig hittas i Mia och Marcus platsbyggda köksdröm.  
Annons

Namnet Kitchen and beyond passar perfekt. För Mia designar en hel del kök men även andra platsbyggda lösningar som badrum, bibliotek och förvaring. Att namnet är på engelska är också passande för mycket av hennes inspiration är internationell liksom ett flertal av hennes favoritleverantörer.

Entreprenörsgenen är stark i familjen Sahlin. Mias pappa var målarmästare med egen firma, »han och jag målade om mycket tillsammans på helgerna«, och Marcus föräldrar är även de egenföretagare. Det är så pass att när det för ett par år sedan var dags för Ludvig och Philip att sommarjobba, och det visade sig svårt att söka säsongsjobb i Sverige från Spanien, så startade Mia ett litet kafé som killarna fick driva sommartid.

Annons
Efter ett förödande inbrott i Kitchen and beyonds showroom fick Mia ta sina kundmöten hemma i köket. Inte helt oväntat ville nästan alla nya kunder ha färgen Portland stone på sina kök.  
När Marcus och Mia köpte huset på Särö var det i behov av renovering. Hela planlösningen har ändrats, men det har gjorts med sådan fingertoppskänsla att man tror att det alltid sett ut så här.  

Hon bakade bullar och killarna sålde kaffe, glass och andra klassiska sommar­cravings. Kaféverksamheten växte och Charlie’s, som verksamheten kallades (efter familjens golden retriever), sålde till slut även merchandise.I dagarna har hon precis startat ytterligare ett köksvarumärke, Cup­boards and goods, som säljer kvalitativa modulkök, än så länge i den populära shakerstilen.

Annons

Först ut var influencern Johanna Bradford som har installerat köket i sin nyköpta villa. Johannas tidigare kök har pinnats flitigt på Pinterest och om det nya köket säger hon, »jag är så glad över att just Mia är vår köksleverantör. Skickligare människa får man leta länge efter«.

Mia skissar på ett kök i sin arbetshörna. Det inglasade rummet har en fantastisk utsikt över skärgården och på nätterna ligger fraktfatygen som ett glittrande pärlband längs horisonten.  

Mia ritar alla sina uppdrag själv och dessutom för hand. Hon träffar sina kunder och sätter i gång skissarbetet, inte sällan sitter hon i något av de två inglasade rummen på Säröhusets nordvästra sida, och inte ens skärgårdsutsikten kan slita henne från jobbet. Skisserna går sedan till de skickliga snickare som Mia arbetat med ända sedan hennes tidigare köksfirma och det allra första köket hon byggde åt sig själv. Resten av leverantörerna är dock mindre lokala.

Annons
Även hallen är målad i färgen Portland stone från Little green, men i tre lika nyanser av färgen. Hylla, Zanat, lampa Mini pipistrello.  

Knoppar, blandare och kommoder väljs ofta från amerikanska Waterworks. Företaget hjälper till att sätta den där rejäla men ändå tidlösa och något lantliga känslan man förknippar med Kitchen and beyond. Mias inspiration kommer allt som oftast från utländska magasin, som hon plöjt i åratal. I hennes eget kök är till exempel de två vaskarna i hamrad koppar med sekelskiftesromantiska blandare i mässing. Den stora lyxiga spisen och ugnen kommer från La Cornue.

»Den ger så mycket matlagningsglädje!« Mia berättar att de fått bygga ett litet »gastubshus« eftersom de använder gas till både spisen, grillen och den öppna spisen.

Annons
Den öppna spisen har behållit sin ursprungliga plats i den inre hallen. Det här mellanrummet har blivit parets favorittillhåll. Här sitter de framför den gaseldade spisen kalla kvällar.  

Köket har fönster åt tre väderstreck samt en dörr ut till det som snart kommer att vara trädgård och utekök. Just nu står det lastbilar här och byggarna är i full färd att anlägga en pool innan de går vidare med trädgården. Som vanligt vet Mia exakt hur det kommer att bli: ombonat, genomtänkt och lyxigt på ett hemtrevligt sätt. Sedan de köpte huset för två år sedan har hon tagit en miljon stora och små beslut.

»Egentligen är det enda som är kvar av det ursprungliga huset själva timmerstommen.«

Hemmet är smakfullt inrett i en blandning av gammalt och nytt. Många av möblerna har flyttats runt mellan parets olika hem och sommarboenden. Lampa Snoopy, Flos.  

Till och med fasaden har gjorts om och målats i en krämig ton som passar perfekt till rummen på insidan. De har totalanpassat huset efter sin egen livssituation och lyckats få det att se ut som att det sett ut så sedan huset byggdes 1908. På entréplan ligger det stora köket till höger och till vänster finns ett kapprum med platsbyggd förvaring. Mitt i huset ligger ett rum med en stor öppen spis, panelklädda väggar och en trappa upp till ovan­våningen. På höger sida finns ett litet drinkrum där man kan hälsa gäster välkomna och bakom trappan ligger köket.

Annons
Den inbjudande soffan har följt med ett par år och hittades i en antikbutik i Palma. Perfekt för en tupplur eller bokläsning.  

Resten omringas av ett generöst vardagsrum med bokhyllor, stora soffor och ännu en öppen spis. Spisarna fanns här innan men har klätts in i kalksten och matchande snickerier. Längst bort från entrén, på motsatt sida av huset, ligger ett inglasat rum där Mia har sitt arbetsbord, en bokhylla fylld med inspirationsmagasin och böcker samt en antik rottingsoffa med mysiga kuddar i. I mitten av rummet finns en altandörr där man kan kliva rakt ut i trädgården och njuta av utsikten över den lilla hamnen, en sandstrand och skärgårdskobbarna.

Mia Sahlin framför sitt snyggt dolda kylskåp.  

På ovanvåningen finns ett gästrum samt ett generöst sovrum. Sovrummet ligger ovan det inglasade rummet och har således samma vackra utsikt. Ligger man i sängen på kvällen kan man se solen gå ner över skärgården och alla hamnbåtar som ligger som ett glittrande pärlband vid horisonten. På vardera sida av rummet har Mia och Marcus ett varsitt dressingroom och badrum. Mias badrum är klätt i marmor och har både dusch och ett generöst badkar.

Annons
Eftersom barnen är utflugna kostade Mia och Marcus på sig att dela av ovan-våningen i varsitt dressingroom och badrum på vardera sida om det ombonade sovrummet.  
Från sängen i sovrummet har man en fantastisk vy över skärgården.  

All lyx man kan tänkas behöva i ett badrum finns här men ändå håller de just nu på att bygga ett spa. Känslan ska vara som att komma in i ett marockanskt hamam.Jag kan inte tänka mig att det blir något annat än just drömmigt. Helt klart en plats man vill uppehålla sig på, vare sig man är gäst, son, svärdotter eller designjournalist. Det här är verkligen ett hem utöver det vanliga och man imponeras av »the kitchen and beyond« …

Detta reportage publicerades först i Residence 08/2019

Läs mer:

Ett hem med patina – kika in hos Malin Rudén Börjesson

10 populära designklassiker – som blivit dyrare

Publicerat 25 september 2020
Annons