Kolla in den danske konstnärens magiska gömma på Jylland

En kolonilott off-grid, byggd av fönster i 100-årigt kärnvirke, ett projekt som aldrig tar slut. En hägring om sommarens sötma bland ogräs och bouleklot. Residence hälsar på Lars Ejlskov i hans kolonilott på Jylland.

Annons
Bästa tipsen hur du inreder balkongen
Bästa tipsen hur du inreder balkongen
0:53

På den danska västkusten, tio minuter med cykel från havet, ligger Lars Ejlskovs kolonilott. Drömmen om ett fritt liv och avkoppling fick den före detta konststudenten att snickra ihop ett hus helt uppbyggt av fönsterrutor och trä.

»Huset började faktiskt som ett konstprojekt. Först tänkte jag göra skulpturer som skulle stå uppe i en månad var för att sedan rivas och göras om till något annat. Det visade sig vara ekonomiskt ohållbart, så det blev ett hus i stället.«

Annons

Lars menar att huset är en blandning av alla tidigare konstprojekt som han har gjort. Hans konstbana inleddes med fotografi och fortsatte med skulpturer och möbeldesign. I dag jobbar han på ett sjukhus, men han spenderar all sin lediga tid på kolonilotten.

Konstnärssjälen Lars Eljskov förverkligade drömmen om ett hus för avkoppling och kreativitet.  

Kolonilott är förresten kanske en något styvmoderlig beskrivning av Ejlskovs sommarhem. I takt med att han kommer på nya idéer utvecklas huset allt mer till ett veritabelt nöjesfält för den stillsamma semesterfiraren.

Annons

»Bygget startade i augusti 2014 och stod inflyttningsklart i maj året därpå. Men ett hus på en kolonilott blir ju aldrig riktigt färdigt, det uppstår alltid nya tankar och idéer från det man redan har byggt. På schemat denna sommar står till exempel byggandet av en pétanque-bana, en utomhusdusch och en omplacering av badtunnan. Och flera terrasser!« berättar Lars.

Katten Frank är en ständig följeslagare på kolonilotten, döpt efter fotografen Robert Frank.  
Lars Ejlskov har arbetat med händerna i hela sitt liv, både genom att snickra ihop möbler till sin egen lägenhet och professionellt med möbeldesign.  
Välkommen ut! Uteplatsen vid Lars lilla hus innehåller både badtunnor och flera terrasser.  
Annons

Badtunnor och utomhusduschar i all ära, men det mest slående är ändå byggnaden i sig. Med hjälp av 67 fönsterrutor och över 100 år gammalt trä tornar huset upp sig som en hägring mitt i frodig grönskog. Den excentriska fasaden visade sig också vara den stora utmaningen vid byggandet av det lilla huset.

»Det svåraste var pusslandet med att få fönsterrutorna att passa med fasaderna. När det var som jobbigast var det som Tetris. Det var den del av huset som var visuellt viktigast för helhetsuppfattningen av huset, det blev även det som jag la mest tid på.«

Annons
Arbetet med att få alla fönsterrutor att passa in tog ordentligt med tid, och liknade stundtals ett enormt Tetris-spel.  

Huset är helt ritat av Lars själv, ett självklart val för den danske konstnärssjälen då det innebar att han kunde avgöra hur mycket han skulle rita – och hur mycket han skulle låta slumpen och impulsen styra.

»I min mening ska man alltid lämna vissa saker åt fantasin, borta från ritbordet, och i stället arbeta praktiskt med det visuella. Mer natur, mindre matematik!«

Cykeln och kajaken är användbara transportmedel på Jyllands västkust.  

Ute i trädgården odlas tomater, aubergine och gurka, men växterna byts ut från år till år, den här sommaren har Lars exempelvis tänkt pröva att odla tobak. Även husets material växte fram på ett naturligt sätt, både fönsterrutorna och träet fick Lars från närområdet.

Annons

»Jag ville bygga ett hus där man hela tiden har upplevelsen av att vara utomhus – även när man befinner sig inomhus. Precis som i ett orangeri! Jag ville ha massa ljus och möjligheten att se ut till havet och skogen i alla riktningar. Fönsterrutorna kommer från ett byggnadskomplex i centrum som annars skulle ha förstörts. De skulle bytas ut mot nya trots att det inte var något fel på dem, förutom lite målning som behövde fixas till. Så fönstrena fick jag faktiskt, träet är hundra år gammalt kärnvirke från en byggmästarvilla i Esbjerg som skulle byggas om.«

Lars Ejlskovs kreativa kaos följs bäst på hans instagram, @tinyhouse_report.  

Inspirationen till det egensinniga huset kom dock inte från Esbjerg eller någon annan av de jylländska städerna, i stället var det en stad som gjort sig känt för annat än arkitektur som stod för inspirationen.

Annons

»Inspirationen kom faktiskt från Christiania, och dess fantastiska DIY-hus. Det har alltid fascinerat mig, det bryter mot traditionell estetik inom arkitektur. Sättet att blanda återanvända material och nytt skapar ett unikt och härligt skevt uttryck.«

»Utanför är det skogsmark där växter och träd kan växa fritt i sin egen takt, och där jag odlar nya saker hela tiden. Men i år bygger jag till exempel en pétanque-bana, så det finns inte så mycket plats för växthusodling tyvärr«, säger Lars.  

Likheterna med drömbilden av en fristad mitt i Köpenhamn slutar inte där. Följer man Lars på Instagram möts man av vad som verkar vara ett fridfullt liv som är lika delar kreativ verkstad och lika delar sorglöst häng bland badtunnor och krokodilformade bänkar tillsammans med katten Frank. För Lars är inte det originella boendet ett projekt för byggandets skull, utan verkar snarare vara ett verktyg för att komma närmare ett annat liv. Ett liv bortom vardagens stress och måsten.

Annons
Beslutet att börja arbeta med skulpturer och möbeldesign i stället för foto kom då Lars alltid har arbetat med händerna – och ville välja ett område som han inte redan var bekväm i.  

»Jag använder huset för att realisera mina drömmar om ett off the grid-liv, ett fritt liv där jag kan koppla av mellan april och oktober. Huset ligger i en kolonilottsförening och jag uppskattar verkligen umgänget och gemenskapen här ute. Folk kommer hit för att njuta och ha roligt, men också för att få vara i fred, borta från samhället och vardagen. Det är en fin och speciell gemenskap som är annorlunda mot grannskapet i villakvarter och i lägenhetshus. Ett litet samhälle inuti samhället.«

Annons
Träet i huset är över hundra år gammalt kärnträ och kommer från en byggmästarvilla i området som skulle byggas om.  

På frågan om vilken önskedrömmen med huset är innehåller Lars svar också just grannarna – och en viss alternativ countryartist.

»En förebild är artisten Bonnie ’Prince’ Billy, en artist som verkar vara en öppensinnad person med en vettig syn på världen. En stor dröm vore att anordna huskonserter här, man skulle vilja öppna upp fönsterna och samla grannskapet som publik i trädgården.«

»Till vardags arbetar jag på ett sjukhus, vilket gör att jag dagligen möter och arbetar med en massa sköna människor, men det är också tufft arbete så då är det fint att kunna koppla av på kolonilotten«, berättar Lars.  
Framtidsdrömmen är ett hus på landet där man kan bo året om.  
Annons
Lars har en gedigen bakgrund inom konst och design, från fotografi till skulpterande och möbeldesign.  

Text Tom Cehlin
Foto Andy Liffner
Styling Thomas Lingsell

Lars Ejlskov

ÅLDER 41 år.
GÖR Arbetar på sjukhus.
BOR mellan april och oktober i egenbyggt hus på kolonilott på Jylland.
LÄNGTAR EFTER att sommaren ska börja på riktigt.

Läs mer:

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Veckans hem: poetiskt vackert sommarhus

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Publicerat 09 maj 2018
Annons