Hemma hos Sara Bille i Vasastan

Lilla Paris i Vasastan – kika in hos Sara Bille

Modefotografen Sara Bille är en samlare av rang. Förutom alla vintageprylar går hon i gång på Paris – och tårtor.

Annons
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
1:13

Det första Sara Bille gjorde när hon hittade drömlägenheten i det charmiga kvarteret vid Sankt Eriksplan som går under namnet Lilla Paris var att skissa på smarta, platsbyggda förvaringslösningar.

»Jag bodde större innan jag flyttade hit och tycker om när det känns rymligt med mycket rena ytor. Jag ville försöka återskapa den känslan, fast på mindre yta«, säger hon.

vardagsrum hemma hos modefotografen Sara Bille
Soffa och bord från Bolia. Stolen är ett auktionsfynd med omklädd dyna. Taklampa från Domino antik. Golvlampa, Schottlander. Platsbyggd bänk med inbyggd tv-hiss. Foto på väggen av Kalle Gustafsson.  

Finsnickaren fixade inbyggda bokhyllor, garderober, elementskydd och skåp för högtalare samt en möbel med hiss som man kan sänka ner tv:n med och glömma att den finns.»Den är min bästa möbel, men jag tittar nästan aldrig på tv så den kommer sällan fram«, säger Sara Bille.

Annons
Modefotografen Sara Bille med sin beagle
Sara Bille och beageln Will.  

Som modefotograf med uppdrag för titlar som danska Costume, franska Glamour, Café och ELLE reser Sara Bille mycket. Hemmet är en fast punkt att längta hem till.

»För mig är det viktigt att ett hem känns lugnt och inspirerande, en plats att återhämta sig på där man kan ladda med ny kreativ energi. Här tycker jag att jag har lyckats skapa en behaglig känsla av rymd och ljus med en fin blandning av gammalt och nytt, och med mycket gröna växer. Det kan visserligen vara lite av en utmaning att hålla växterna vid liv när man är borta mycket, men det funkar med lite planering och hjälp med vattning någon gång då och då«, säger hon.

Annons
Boktrave på marmorbord
Vackra gamla böcker hör till Saras favoritobjekt att fynda på loppisar.  

När de specialbyggda förvaringslösningarna var på plats målades väggar och tak i en enhetlig palett av ljust grå toner som förstärker den luftiga känslan och kontrasterar elegant mot det mörka ekparkettgolvet. De milda gråtonerna fungerar också som en perfekt gallerifond för konst som vittnar om Saras yrke. På väggarna hänger en blandning av egna och andras bilder. Bland annat ett fotografi av en ung Kate Moss.

Konstverk Josefine Aune hemma hos sara bille
Konstverk av Josephine Aune, antik ekbänk, arkivlådor som är inropade på Bukowskis och lampa av Serge Mouille.  

»Hon är en ständig inspirationskälla. De tidiga bilderna när hon var riktigt ung känns så äkta, okonstlade och ärliga. Jag är särskilt förtjust i bilderna av hennes dåvarande pojkvän Mario Sorrenti. Det finns en kemi dem emellan som jag älskar. Det är något jag brukar försöka eftersträva själv när jag fotograferar. Jag vill gärna skapa mer än en fin bild, för mig är det viktigt att också förmedla en känsla«, säger hon.

Annons
skomakarlampa i kök hemma hos modefotografen Sara Bille
Skomakarlampa från Nacka byggnadsvård och en gammal måttsats som fått ett andra liv.  
Servisen berså i hylla i kök hemma hos Sara Bille
Berså är en av tre Stig Lindberg-serviser som ryms i Sara Billes hem. Köket är helrenoverat med Ikeastommar och luckor från Custom kitchen.  

Inspirationen från Kate Moss-eran kan anas i Sara Billes serie fotografier för en bok och en utställning på Riche, som hon gjorde som ett väl­görenhetsprojekt för Bröstcancerfonden.

Annons

»Jag gör gärna egna projekt vid sidan av uppdragen ibland där jag kan göra det jag brinner för utan att kompromissa.«

Platsbyggd hylla i sovrum
Platsbyggd hylla i sovrummet.  

Nu senast har hon skapat en välgörenhetsfilm för Heja livet, ett socialt nätverk som lyfter kvinnor.

En av anledningarna till att Sara Bille föll för lägenheten i Atlas­kvarteret och något som gjorde att hon såg potentialen att skapa sig ett drömhem på relativt liten yta var att det fanns mycket originaldetaljer kvar, som stora inbyggda garderober, vackra dörrar och snickerier. Lägenheten ligger högt upp i en fastighet från 1929 och känslan av rymd förstärks av en magnifik utsikt över spårområdet och den glittrande kanalen utanför. Men – det var sovrummet som avgjorde saken.

Annons
Sänggavel i rotting från jotex och sänglampor från Schottlander
Parisiska sängbord fick sätta tonen för hela inredningen. Sänggavel från Jotex. Sänglampor från Schottlander.  

»Det här låter kanske dumt, men jag har ett par antika franska nattygsbord som jag har ropat in på Bukowskis och som jag absolut ville ha plats med i min nya bostad. De passade perfekt här!«

I dag har de eleganta sängborden av mörkt trä med marmorskiva fått sällskap av en sirlig sänggavel av rotting som hon hittat på Jotex samt rustika linnesängkläder och ett överkast från favoritbutiken Merci i Paris.

Modefotografen Sara Bille sittandes i sitt sovrum
Modefotografen Sara Bille är en samlare av rang. Förutom alla vintageprylar går hon i gång på Paris – och tårtor.  

»Jag älskar Paris och fastnar ofta för möbler och inredningsprylar som känns som om de skulle kunna höra hemma i det gamla Paris på 20- och 30-talen. Jag tycker om att blanda ljust och mörkt trä, marmor och mässing. En kombination av skandinaviskt och franskt«, säger Sara Bille, som för tillfället smider planer för att kunna tillbringa mer tid i modets huvudstad.

Annons

»Jag trivs jättebra i Paris och vill kunna arbeta mer där så jag letar efter en bra lägenhet som kan bli ett andra boende. Men jag tänker inte flytta från Stockholm. Jag har bott här i drygt tio år, sedan jag flyttade från Lund där jag växte upp. Det här är mitt hem och jag trivs jättebra. Men det vore underbart att kunna vara oftare i Paris också«, säger hon.

Taklampa från artilleriet i sovrummet hemma hos Sara Bille
Taklampan i sovrummet är köpt på Artilleriet.  

De eleganta inbyggda förvaringslösningarna som knyter samman lägenhetens olika rum har ett par viktiga funktioner. Dels att exponera, dels att dölja Sara Billes omfattande samling av vintageföremål. Som den svenske keramikern Stig Lindbergs ikoniska serviser som hon fyndat på auktion och loppisar. Spisa ribb, Berså och Adam finns alla i hennes gömmor.

Annons

»Jag tycker om att omge mig av en blandning av vintage och ny design och upptäckte både mitt intresse för inredning och att jag tycker att det är kul att samla när jag började gå på loppisar och gjorde mina första fynd av Stig Lindberg«, säger hon.

Vintagehylla med coffee table böcker
Vintagehylla med favoriter som en korall från Sicilien, mässingsljusstakar, Mario Sorrentis bok om Kate Moss och Sara Billes egen bok Two days samt Shakespeares samlade verk.  

Hon har även samlat på sig ett antal mässingsljusstakar och fina gamla böcker. Som en äldre volym med William Shakespeares samlade verk.

»Den hittade jag på en Hötorgsloppis, den är så vacker och den passar perfekt in i bokhyllan«, säger hon.

Annons
Eamesstolar runt matbord av den franska designern Pierre Jeanneret från Galerie maison premiere
Eamesstolar runt matbord av den franska designern Pierre Jeanneret från Galerie maison premiere och ett litet urval av en samling mässingsljus-stakar som fyndats i andra hand. Taklampa från Dusty deco.  

Stig Lindbergs Berså står snyggt uppställd i köket, som har helrenoverats och specialanpassats efter en annan av Sara Billes favoritsysselsättningar – att baka tårtor. Här finns bland annat rejäla avställningsytor som krävs när man bakar till många. Till kollegernas förtjusning tar hon ofta med sig sina alster till lokalen som hon delar med andra kreatörer.

Sara Bille

Ålder 32 år.

Bor I tjugotalslägenhet vid Sankt Eriksplan i Stockholm tillsammans med hunden Will.

Gör Modefotograf och regissör, representeras av agenturen Link details.

Aktuell med Reklam och redaktionella uppdrag för tidningar som danska Costume och franska Glamour samt egna projekt för bland annat det sociala nätverket Heja livet.

»Jag älskar att baka, det kan vara så meditativt – och självklart är det också härligt med uppskattningen man får när man bjuder på en god tårta. Pavlova med lime- och passionsfruktscurd hör till favoriterna«, säger hon.

Detta reportage publicerades först i Residence 09/2019

Läs mer:

Faye TooGoods nya fåtölj För hem

Kika in i Ohboy-huset i Malmö – där betongen är i fokus

Köksdrömmar på Särö – Kika in hemma hos Mia Sahlin

Publicerat 02 oktober 2020
Annons