Magiskt ljusflöde hemma hos Instagramstjärnan Louise Ljungberg

Instagramstjärnan Louise Ljungberg har byggt ett helt hem runt ljusflödet och skapat ett underbart vattenhål. Vi har kikat in hemma!

Annons

Text: Michelle Meadows
Foto: Kristofer Johnsson
Styling: Anna Mårselius

– Vilken underbar bild, innan jag såg den var jag så stressad, nu är jag plötsligt lugn och avslappnad!

Så kan en typisk kommentar från någon av Louise Ljungbergs 180 000 – främst internationella – instagramföljare se ut. Och det är inte bara hennes bilder av stillsamt vackra naturmotiv och interiörer som skapar denna förnimmelse av akut harmoni utan det är precis samma känsla som drabbar en när man stiger över tröskeln till hennes och pojkvännen Filip Lundqvists vindslägenhet i Hägersten. Det kan vara den pudriga och sammanhållna färgskalan som gör det, eller kanske de många växterna (24 stycken på 75 kvadrat), den lugna avslappnade musiken eller den ljuva doften av kaffe, bullar och doftljus. Men själv menar Louise att det är ljuset som silas av de spröjsade fönstren som ansvarar för stämningen.

– Det var utgångspunkten för hela renoveringen när vi flyttade in. Vi har gjort om i stort sett hela planlösningen och verkligen arbetat med att få till ett flöde av ljus som cirkulerar mellan rummen, förklarar hon.

Annons

Ett av de tydligaste exemplen på hur Louise och Filip ansträngt sig för att få till detta flöde är det stora industriinspirerade fönstret och dörren som de satt in mellan kök och sovrum.

– Innan var det helt mörkt här, köket hade nästan inget naturligt ljus och det kändes som att man satt i en bunker under jorden.

[factsbox] Om: Louise Ljungberg, 30 år.
Bor: i en vindslägenhet i Hägersten i Stockholm med pojkvännen Filip Lundqvist, 32, och sonen Leopold, 6 månader.
Gör: mammaledig från jobbet som pr-specialist på kommunikationsbyrå, föreläsare på Berghs, samordnare för Creative mornings Stockholm (ett nätverk med öppna frukostseminarier om

kreativitet), bloggar på femina.se, digital kreatör och fotograf på frilansbasis.
Aktuell: med printar på Loui-Loui.com samt med bloggarna loui-loui.femina.se, loui-loui.tumblr.com och loui-loui.com/blog samt hennes instagramkonto @louiselj med 180 000 följare. [/factsbox]

Annons

Fönstren och dörren är egendesignade och har tillverkats av en smed i Sundbyberg och sedan infattats med glas av paret själva. Även lilla blott halvårsgamla Leopolds rum har fått denna smarta lösning med ett fönster inbyggt i en av väggarna. På samma gång som ljuset från de stora fönstren i det angränsande vardagsrummet letar sig in i barnkammaren så sprider sig ljuset från de varma lamporna därinne tillbaka ut. Den smarta och enkla idén kom de på i en tidigare renovering. Inredningsintresserade läsare minns kanske en etagelägenhet på Torkel Knutssonsgatan på Södermalm som cirkulerade på olika bloggar för cirka två år sedan.

Med sitt charmiga runda takfönster, det smarta köket med fönster åt tre håll och den öppna garderobshyllan fylld med jeans från golv till tak stack lägenheten ut på Stockholms homogena bostadsmarknad. I den nya lägen­heten är greppet om möjligt mer förfinat. Det är samma ljusa grå och beige toner, samma ”lantligt möter industri och bistro”-känsla och samma lugn. Men utförandet känns så proffsigt att man förvånas över att det inte är en arkitekt som ritat den nya planen.

Hemma hos Louise Ljungberg_3
Den smarta lösningen med egen­designat fönster och glasdörr mellan sovrum och kök gör vinds­våningen mycket ljusare. Tavlan ovanför fiol­fikusen är en av Louise Ljungbergs egna bilder. Liknande finns att köpa på hennes hemsida loui-loui.com.  
Hemma hos Louise Ljungberg_3_2
Framför fönstret mellan kök och sovrum finns en hylla med parets porslin, allt noga utvalt. Dricks­glasen inhandlades i Paris. Köksbänken är gjord i fiskbensmönster.  
Hemma hos Louise Ljungberg_4
Bordet är ett arvegods från Filips familj. Skivan sitter löst och flyttas inte sällan runt dit ljuset är bäst när det ska plåtas.  

Det var under ett samtal i den tidigare lägenheten som Louise och Filip, båda inflyttade till Stockholm, kom fram till hur de skulle vilja utveckla och förbättra sina liv.

Annons

– Vi är båda kreativa människor som arbetar mycket så vi kom fram till att det var viktigt att vårt hem är som ett lugnt vattenhål där vi kan slappna av och koppla bort jobb, stress och stadspuls – det är inte bara iphonen som måste laddas när man kommer hem.

En annan dröm var att snabbt kunna lämna staden på helgerna. Därför bor de nu centralt i en 40-talslägenhet i de mysiga kvarteren i Aspudden strax utanför Stockholms innerstad där det finns plats för en bil så att de snabbt kan ta sig ut till mer natursköna områden.

Louise och Filip träffades genom gemensamma vänner för åtta år sedan, när de båda arbetade i modebranschen. Filip är tillsammans med sin bror grundare och delägare av jeansvarumärket Neuw denim, ”därav alla

jeansen i den förra lägenheten!”, och Louise började sin bana med att sälja jeans hon också, men från Cheap monday.

– Jag jobbade i den första Weekdaybutiken som ligger på Olofsgatan i City och var med om den stora boomen när de slog igenom. Ett tag var vi nio personer i ett litet rum på 45 kvadrat som stod och kastade jeans till varandra medan kön ringlade sig ända ut på Kungsgatan. Efter att jag fått uppleva den hypen föddes mitt intresse för kommunikation.

Annons

Det nya intresset blev så pass stort att hon sa upp sig och började arbeta på pr-byrån Patriksson Communication. Efter flera år där ville hon utforska kommunikation även utanför modebranschen och har sedan dess arbetat som pr-specialist på en kommunikationsbyrå. Men som sagt, Louise är en hårt arbetande, kreativ människa. Förutom arbetet på kommunikationsbyrån så är hon även kursansvarig föreläsare på Berghs School of Communication, skriver och fotograferar på frilansbasis för bland annat Kinfolk och är samordnare för nätverket Creative mornings.

– Vi anordnar månat­liga frukostföreläsningar och seminarium på temat kreativitet. Det är superkul, det initierades av den schweiziska art directorn Swiss Miss i Brooklyn för fem år sedan och finns nu i flera storstäder världen över. Vi har haft turen att få hit många väldigt intressanta förebilder som till exempel den kreativt ansvariga på Moma i New York.

Hemma hos Louise Ljungberg_4_2
Hyllan framför fönstret designade Louise och Filip själva och byggde tillsammans med vännerna på snickarfirman Egnahus.  
Hemma hos Louise Ljungberg_5_3
Louise och Filip träffades genom gemensamma vänner när de båda arbetade i mode­branschen. Tillsammans har de sonen Leopold. Filip är VD för jeans­varumärket Neuw denim.  
Hemma hos Louise Ljungberg_5
Vardagsrumsbordet är av återvunnet trä och kommer från Plan ett. Ljusstaken är från Tingest och glaskulan från Petite friture. Fat och porslinssiffra från Merci.  

Dessutom har Louise ett välbesökt och omtyckt instagramkonto där bilderna ofta föreställer vackra naturmotiv, mat eller inredning och nyligen öppnade hon en webbshop på sin hemsida loui-loui.com där man kan köpa printar av hennes motiv. Man kan lätt tro att hennes många följare är ett naturligt resultat av Louises stora kunskaper inom pr och visuell kommuni­kation. Men hon har valt ett helt spontant sätt att jobba med Instagram.

Annons

– Jag har ingen strategi för mitt konto och använder inga hashtags eller andra sätt att nå ut. Mina bilder är helt oplanerade och jag tar dem för min egen skull när jag känner för det. För mig är det en

meditativ och lugnande process – det ska kännas lustfyllt.

Hemma hos Louise Ljungberg
Det är inte bara telefonerna som behöver ladda under natten. Louises och Filips utgångspunkt när de letade nytt var att skapa ett harmoniskt hem där de kan samla krafterna. Lakan från H&M home.  
Hemma hos Louise Ljungberg_2
Lampan i sovrummet och den i vardagsrummet byttes mot en äldre lampa i butiken Gamla lampor på Östermalm i Stockholm.  
Hemma hos Louise Ljungberg_3_3
Lägenheten i Hägersten är emotionellt inredd och färgerna går i en naturlig färgskala. Både Louise och Filip är in­flyttade till Stockholm och har en stor längtan efter naturen vilket återspeglar sig i hemmets färgskala. Trycket av Gustav Klimt är ett gammalt Ikeafynd.  

Hennes tips till dem som vill ta liknande bilder är att använda sig av sin mobilkamera och höja blicken.

Annons

– Mobilen är ju alltid med! Öppnar man ögonen så finns det så mycket vackert runtomkring, knoppar som brister och höstlöv som faller.

Som vanligt nämner hon ljuset som A och O och använder alltid naturligt ljus själv.

– Prova att trycka på skärmen och se hur ljuset ändras när man skiftar fokus. Använder man sig av grid-funktionen är det lätt att få till kompositionen tycker jag och sedan brukar jag redigera mina bilder i apparna Vsco cam och Snapseed. Sist men inte minst – glöm inte att putsa linsen!

Annons