Tänk att köpa en lägenhet på ritning och vänta i tre år på att den ska bli klar, i Stockholms mest omskrivna och prisnominerade bygge, stjärnarkitekten Bjarke Ingels 79 & Park på Gärdet. Under tiden skakar bostadsmarknaden och du har 900 dagar att oroa dig om du gjorde rätt. Det är inget för ömtåliga själar.

I dag är 79 & Park stadens snackis som även blivit nominerad till det prestigefyllda Kasper Sahlin- priset. Det ligger där som en självklarhet på Gärdet, som en gigantisk träorm som har rullat ihop sig för att sola, och nu känns även köpet självklart. Vilket hus, med sina hundratals terrasser, sin varma mysiga träfasad i ceder, sin häpnadsväckande siluett.

79 park gärdet terrasser

Fasaden är av cederträ. Hela huset är vridet mot solen. Möbler av bröderna Bouroullec för Hay.

79 park gärdet

Privata terrasser blandas med gemensamma som är planterade med växtlighet som passar den naturliga på Gärdet. 79 & Park är ritat av den namnkunniga danska stjärnarkitekten Bjarke Ingels BIG på uppdrag av Oscar properties.

Men att köpa något sådant på papper. När ritningarna såg ut som ett grönt rymdskepp som skulle landa på denna tomt i utkanten av Gärdet? Undertecknad kommer ihåg den första visningen av visningslägenheten. Framför en byggrop, och lägenheten uppbyggd på huset bakom tomten.

»Vi bodde två hus ner på Sandhamnsgatan, också i ett Oscar properties-hus«, berättar Karl-Johan Bogefors, i modekretsar känd som Filippa K:s varumärkeschef men sedan några månader tillbaka som dito på Arket.

»Så vi gick ju förbi bygget i tre års tid och kunde se hur det långsamt fortskred. Ibland blev man ju så otålig, det var svårt att stå ut«, säger Sussie Bogefors, grundare av frisörsalongen Wig Organics på Humlegårdsgatan och nu med en andra salong på Gärdet i, just det, 79 & Park.

Att bo bredvid och att få gå och sukta efter att få flytta in, medan bygget framskrider i snigelfart, också det är en övning i tålamod. Och helt plötsligt är dagen här.

»Lägenheten som vi bodde i innan var egentligen perfekt. Vi bodde där i tio år. Den var också fin med ekparkett och coriankök. Men sedan dök detta upp och hade allt som vi ville ha. Terrasser inte minst! Och så älskar vi att bo på Gärdet.«

bogefors matplats

Matplatsen flödar av ljus. Åt ena hållet kan man iaktta folklivet på gården, åt det andra har man terrasserna med sin mer privata atmosfär. Taklampa Dusty Deco, stolar J-39, Børge Mogensen för Karl Andersson & söner. Bord Bermuda, Asplund, Rocking chair, Eames för Vitra.

bogefors matsal

Ljusterapi för människor och växter i matsalen.

bogefors ljus taklampa

Taklampa, Dusty Deco, matbord Bermuda från
Asplund, Stolar J-39 Börje
Mogensen. Lampan monterades under tre timmar av Karl-Johan och
en kompis.

Familjen Bogefors hade kollat lite på hus tidigare, men lagt ner villaplanerna. »Vi fick barn tätt, med bara 16 månader emellan. Jag har alltid drivit eget företag i stan och kände att jag inte hade tid att pendla, att stå i bilkö flera timmar om dagen! På Gärdet kan man cykla ner till salongen på tio minuter och ändå ha naturen runt knuten.«

»Nu provade vi ett litet tag att pendla från lantstället på Väddö när det blev ett glapp mellan lägenheterna. Men gud vad vi längtade efter att bo i stan igen.«

Sussie och Karl-Johan träffades redan när de var 20.

»I år fyller vi 46, eller?« undrar Sussie.

»Vi träffades på salongen. Jag var lärling«, säger Karl-Johan.

»Det var så roligt hur du hittade salongen«, säger Sussie. »På den tiden tittade man i gula sidorna. Och du gjorde det och gillade loggan på ’Clipp-Er’ som salongen fortfarande heter.«

Men redan efter några månader var det dags att skiljas åt. För sedan var det lumpen för Karl-Johan och London för Sussie.

»Jag försökte göra slut«, skrattar Sussie. »Jag kände att det får väl bli hur det bli med relationen. Men det var min dröm att åka till London.«

Sedan rymde Karl-Johan från lumpen till London och fick strafftjänst … och relationen höll. I dag med två döttrar och hunden Musse, en cavapoo, och på extremt bekvämt avstånd från den egna frisörsalongen som Sussie driver i huset två trappor ner.

BOGEFORS kök

Kök från Poliform, blandare Dornbracht, karaff Hay, glas från Åhléns och Riedl, tekanna Marimekko.

BOGEFORS badrum

Badrummet i varmbeige, med stora granitkeramikplattor på väggen, blandare Dornbracht.

BOGEFORS läsestund

Läsestund i flödande sol.

BOGEFORS wingårdh bok sol

Hur är det då att bo i 79 & Park, med 169 lägenheter ganska tätt på varandra och väldigt generösa fönsterpartier däremellan. Känner man sig iakttagen jämt? Är det inte ett väldigt transparent boende?

»Arkitekturen är så smart här, så man kan faktiskt inte riktigt glo in till varandra. Dessutom tycker vi ju om att bo i stan, det ska röra på sig runt omkring«, säger Karl-Johan och pekar mot gården där ett myller av fönster bjuder på ett socialt skådespel. Längst ner på gården ser man hur barn hämtas och lämnas på dagis. »Åt andra hållet har man ett lugn och den fantastiska utsikten över Gärdet och Djurgården.«

»Jag känner mig väldigt trygg här«, säger Sussie. »Jag vill gärna se att jag har människor runt omkring mig fast jag är i mitt eget, så att säga. Jag tycker om att veta att det finns andra.«

»Bjarke Ingels idé var ju att samla ett stort community här och vara ganska demokratisk i sin arkitektur. De som har valt att bo här vet att det är ett sådant hus. Alla vi är överraskade över att det blev så bra. Hur ska det gå med träden och mossa på taket, tänkte man när man såg de första skisserna. Otroligt nog så gick det bra.«

Familjen Bogefors har fyra terrasser som blickar ut över Gärdet mot stan. Utsikten är hisnande. Terrasserna ligger lite förskjutna omlott, man går i halvtrappor för att komma från den ena till andra.

Den som ligger i fas med kök och matplats är lägst placerad och insynsskyddad, nu inredd som myshörna med soffa och fåtölj som klarar av att vara utomhus. Högre upp är det grillplats och ytterligare ett snäpp upp ligger matplatsen. Den fjärde är till för att sola och chilla. Mellan terrasserna är det planteringar som sköts av huset.

»Det är intressant med Bjarke Ingels tankar kring floran som han har valt här. Man känner igen vinklarna och landskapet på Gärdet i huset. Byggnaden smälter in och stör inte alls. Det är trevligt att hitta växter på lördagspromenaden som man sedan ser hemma på sin terrass. Det knyter verkligen ihop huset med platsen ytterligare.«

Text Imke Janoschek

Foto Erik Lefvander

Styling Annaleena Leino

Läs mer:

Danijela Pavlica bland sekelskifte med modern inredning

Sex snabba frågor till grundaren av Art n Deco

Hemma hos surfaren Freddie Meadows i Costa Rica

Gilla Residence på Facebook