Magisk inspiration – kika in Residences utställning tillsammans med Ariake

Under en magisk vecka flyttade bookazinet My Residence in i ett renoveringsobjekt i centrala Stockholm – och insåg att skönheten ibland finns i det icke-perfekta. Kolla in bakom kulisserna nedan!

Annons

Ibland faller man pladask – för platser, rum, objekt och männi­skor, och ibland får man chansen att förvalta den förälskelsen. Så skedde när My Residence, en vecka före möbelmässan i Stockholm i februari, fick nyckeln till en våning på Östermalm i Stockholm. Den låg i en byggnad uppförd 1896, ett stenkast från Strandvägen, och hade senast tjänat som ambassad åt Mexiko. Nu skulle den bli familjehem igen. Renoveringen hade påbörjats, väggarna hade strippats och originaldetaljer hade varsamt lyfts fram. Den befann sig i ett mellanläge.

Bild på Residences utställning tillsammans med Ariake.
Tre vackra rum i fil, med stora fönster ut mot gatan och högt i tak. I främsta rummet står fåtöljen Braid av Norm architects för Ariake tillsammans med golvlampan W164 Alto från Wästberg. I mellersta rummet vägg- och takarmatur från Wästberg. Matbord och stolar från Ariake.  

Det finns något kittlande i att besöka bostäder. Oavsett om någon bor där eller om platsen är tom så skvallrar ett boende om det liv som levs eller har levts där. I dess svävande tillstånd mellan ambassad och privatbostad, liksom fryst mitt i en pågående renovering, var våningen slående vacker. Den förde tankarna till en Balenciagabutik i någon världsstad, inredd för att se ut precis som i det ögonblicket. Men den födde också tankar om vår tids renoveringshysteri och vår jakt på det perfekta hemmet. Om alla möjligheter och vägar att gå. Om vad ett hem betyder och säger om oss, och om känslan på en plats som en bild aldrig helt kan fånga.

Annons
Bild på matbord och stolar från Residences utställning a quiet reflection tillsammans med Ariake.
Till höger: Vägg- och takarmatur från Wästberg och matbord och stolar från Ariake, designade av Gabriel Tan, Norm architects och Staffan Holm. Hylla Ariake. Piedestalerna i strukturerad betong av Matti Carlson, och på dem skulpturer av Nick Ross och Fred Layman, Nordlings antik. Den lilla vasen som balanserar längst ut på bokhyllan kommer från Kollekted By. Målningen på den borte väggen av Emma Bernhard, Belenius gallery.  

My Residence kurerade en finstämd utställning som fick namnet A quiet reflection, och där det nystartade japanska varumärket Ariake fick spela hu­vudrollen. Ariake startades av två etablerade japanska möbelproducenter – Legnatec och Hirata Chair – som har sitt högsäte i Morodomi i Saga, Japan. Namnet är hämtat från Ariakehavet i södra Japan och betyder morgonmåne.

Deras första kollektion möbler har tagits fram i nära samarbete med en rad internationella formgivare som Norm architects, Shin Azumi, Staffan Holm, Gabriel Tan och Zoe Mowat, som fått tillbringa några veckor till­sammans med Ariakes skickliga finsnickare i Japan. Nu skulle de för första gången visa upp kollektionen utanför Asien.

Annons
Bild på bord och bänk av Gabriel Tan tillsammans med stol av Anderssen & Voll på Residences utställning A quiet reflection.
Bord och bänk av Gabriel Tan, stol av Anderssen & Voll.  

Wästberg stod för all belysning med armaturer för golv, tak och vägg som adderade stämning och kunde ta för sig i rummen med högt i tak. My Residence bjöd också in en rad enskilda kreatörer och konstnärer att visa sina alster. Utställningen stylades av Annaleena Leino Karlsson, och all konst valdes ut av stylisten Cecilia Tivar.

Bild på sideboard Hommage av Matti Carlson för Tre sekel på Residences utställning A Quiet reflection.
Sidobordet Hommage i massiv rökt ek av Matti Carlson, Tre sekel, med keramiskt objekt för doft av Maria Moyer från Ann Ringstrand.  

Ann Ringstrand och Urbanears bjöds in för att skapa en helhetsupp­levelse, där doft och ljud var viktiga ingredienser. Att kurera en utställning påminner lite om att skapa en tidning, göra ett urval, tänka på rytm och upplevelse och helhet. Men man möter sällan läsaren mitt i upplevelsen. Det gjorde vi här. På morgnarna ringlade sig kön lång utanför den stora porten. Besökarna rörde sig länge i rummen, slog sig ner och tog en kopp te, verkade inte vilja lämna platsen. A quiet reflection fick erbjuda ett and­rum i en hektisk designvecka. Den påminde om vikten av att visa möbler i deras rätta element, och om hemmet som alltings mittpunkt.

Annons
Bild på Residences utställning A quiet reflection.
Skärmvägg Shoji av Gabriel Tan, Ariake, textil från Ann Ringstrand, tavla av Emma Bernhard och på det lilla bordet ett verk av Claes Lillienhöök, Nordlings antik.  
Bild på lampa från Wästberg tillsammans med möbler från Ariake på Residences uställning A quiet reflection.
Armaturen Alma går lika bra att fästa på en vägg som att använda som pendel, och togs från början fram till medlems- klubben Alma. Belysning från Wästberg, möbler från Ariake, som nu har agenturen Smak i Sverige.  
Bild på bokhylla av Gabriel Tan för Ariake, piedestal av Matti Carlson för Residences utställning A quiet reflection.
Bokhylla av Gabriel Tan, Ariake, piedestal av Matti Carlson.  
Annons
Bild på Residences utställning A quiet reflection tillsammans med Ariake.
På matbordet står en vacker vas av Arno Declercq från Perspective studio, stolar av Gabriel Tan, Ariake. I det bortre rummet pallen Saga av Anderssen & Voll, skrivbordet Sagyo av Keiji Ashizawa, so bord Paperwood med ljusstake i bränt trä från Perspective studio, och det lilla sidobordet Beam av Staffan Holm, Ariake. På skrivbordet står en vacker vas i oglaserad keramik av Anton Alvarez, galleri Christian Larsen.  
Hylla av Staffan Holm på utställningen A quiet reflection.
Stolar och bord från Ariake, Smak agentur. Den vackra hyllan Kumiko är designad av Staffan Holm och finns i två versioner. Vas Ruutu av bröderna Bouroullec, Iittala.  
Annons

Läs mer:

Hanna Nova: 16 favoriter från designveckan

Residence listar: 8 piedestaler som lyfter inredningen

Harmonisk inredning med en tvist hemma hos stylisten Elin Kickén

Annons