Med finsk elegans

Hon älskar design, snowboard och höga klackar. Joanna Laajisto är Finlands mest spännande inredare.

Annons

Sedan ett halvår tillbaka har namnet Joanna Laajisto cirkulerat frekvent på svenska in­redningsbloggar och i designmagasin. Ryktet om den eleganta finskan har spritt sig snabbt och i dag är vi många på den här sidan Öster­sjön som vet vem Joanna är, samt vilken magi hennes inredningar kan skapa. Själv bor Joanna med sin man och två barn i en lägenhet i centrala Helsingfors. Här råder typisk Laajisto-atmosfär med amerikanska klassiker och skandinaviskt avskalat lugn.
Varför blev du inredningsarkitekt? Jag började min karriär som snowboardproffs och hamnade så småningom i USA, där alla mina sponsorer fanns. När jag var 23 år började det bli dags att skaffa sig ett riktigt jobb och jag valde mellan mina stora intressen, mode och inredning. Det blev inredning …
Vad tog du med dig hem från Amerika? I fem år arbetade jag för den välkända amerikanska arkitektfirman Gensler. Där fick jag en grundläggande förståelse för arkitektur, vilket jag har haft mycket nytta av. I stället för att bara inreda miljöer tar jag in utrymmet och gör de ändringar som behövs för att det ska nå sin fulla potential. Jag har även fått med mig känslan för vintage, de är tokiga i 1950-tals­design där borta.
Ni har totalrenoverat hemma, vilken lösning är du mest nöjd med? Precis som de flesta 1920-talslägenheter hade vår en stor och mörk hall som var svårutnyttjad. Vi rev eller flyttade väggarna in dit och skapade en ljus matsal. Längs ena väggen har vi platsbyggt en bokhylla. En annan bra lösning var att bygga om köksingången till tvättstuga.
Har du några proffstips? Låt din personlighet gå igen i inredningen – jag älskar personliga hem! Jag brukar gärna hjälpa till med badrum, kök och förvaring, men pyntandet tycker jag att man ska göra själv!

Annons
Joanna Laajisto 7
Inredningsarkitekten Joanna Laajisto och hennes man, fotografen Mikko Ryhänen, har inrett sin lägenhet med en blandning av skandinaviskt och amerikanskt – Joanna både utbildade sig och arbetade några år i Kalifornien.  
Joanna Laajisto 2
I det ljusa sovrummet hänger en prototyp till Joannas lampa Edit.  
Joanna Laajisto 4
Joanna är inte den typ av inredare som ständigt möblerar om. »Redan innan vi hade flyttat in hade alla saker hittat sin plats i mitt huvud.« Däremot pyntar hon gärna med ljus och färska örter.  
Annons
Joanna Laajisto 6
Köket är designat av Joanna själv och specialbyggt av ett möbelsnickeri hon ofta anlitar. Färgen är det amerikanerna kallar french grey. »Egentligen tycker jag att det är vackrare utan överskåp – men förvaring är helt klart nyckeln till ett vackert och balanserat hem.«  
Joanna Laajisto 3
Platnerbordet i vardagsrummet är Joannas favorit. »Jag hade önskat mig det i flera år och vi sparade för att kunna unna oss det. Både jag och Mikko gillar tidlösa möbler som vi kommer kunna njuta av resten av våra liv och som barnen kan ärva.«  
Annons
Joanna Laajisto 5
Där den mörka hallen tidigare låg finns nu en ljus och luftig matsal. Spegeln har Joanna designat, bordet och lampan är finska vintagemöbler och fotografiet är från Mikkos bok Prairie. Bertoiastolarna köpte Joanna under tiden i USA, »det var mina första designmöbler«.  
Publicerat 07 januari 2014
Annons