Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Designern Kristina Dam bor på Köpenhamns riviera och värner om sitt kulturarv. Kika in i hennes vackra tegelhus.

Annons

Kristina Dam har en plan. »Vi bor här vid havet i 15 år. Sedan, när barnen börjar på college och livet smyger in i en andra andning, hittar vi en lägenhet i stan och börjar gå på teater om kvällarna igen.«

Att designern Kristina Dam och musikern Ketil Duckert skulle flytta just hit till det som – med viss glimt i ögat – kallas för Köpenhamns riviera, när familjen växte var det egentligen aldrig några tvivel om. En snabb bild-googling på Amager beach park och du förstår varför.

»Det är egentligen inget märkvärdigt med vårt hus, bara en vanlig 20-talsvilla i tegel, precis som resten av husen här. Men jag älskar det. Massor. Och det var egentligen bara den här gatan och två andra som var intressanta när vi skulle flytta från stan. Det säger kanske något om något.«

Rena linjer. Mjukt men skärpt, Kristina Dam i ett nötskal. Soffa, Muuto. Runt svart bord av Nanna Ditzel. Pall i trä, sidobord, skulpturer och kudde (som är en prototyp) från Kristina Dam Studio. Stol, Poul Kjærholms PK22. Den mesta konsten är Kristinas egen. Fotokonst Blind women av Henrik Abrahamsen. Matta, Masimo.  
 

Och kanske säger det även »något om något« att deras hus ligger fem minuter från havet, att barnens förskola ligger på stranden och att Kristinas studio har flyttat från Köpenhamn till nya större lokaler tio minuters vacker cykelväg från tegelhuset som är hennes hem. Köpenhamn har de dessutom inte på längre avstånd än 20 minuter.

Annons

I grunden är Kristina grafisk formgivare, men 2012 tog hennes karriär en ny riktning i och med att hon valde att starta Kristina Dam Studio. I dag gör hon möbler, prints, illustrationer och skulpturer, som alla faller under samma minimalistiska konstnärsådra och tydligt skandinaviska designarv.

»För mig är dansk design mer en kultur än något annat. Det finns oerhört många briljanta formgivare här och jag är definitivt influerad av mitt sammanhang. Det är så värt att omges av fantastisk arkitektur som påminner om vårt arv varje dag. Jag tror faktiskt att det är svårt att hitta så många kvalitativa designstudior samlade på en och samma plats någon annanstans i världen. Inte ens andra skandinaviska städer kan matcha Köpenhamn.«

Gråskala. Ena köksväggen täcks av en egentillverkad hylla fylld med arvegods och egen design. Den stora rottingbrickan har Kristina fått ta över från sin mormor. Spegel Halfmoon, bricka Mirror tray och underlägg/ dekoration, Marble perspective, alla från Kristina Dam Studio.  

Rena linjer. Mjukt men skärpt. Att kalla Dams uttryck för minimalistiskt – om än skulpturalt – är ingen överdrift.

Annons

»Ljusa ytor och rena former ger mitt sinne utrymme och energi till att skapa. Jag inser att mitt hem är en direkt reflektion av min design, där ärliga material och den där gråskalan jag är så svag för får bana vägen. Jag ’provkör’ gärna prototyper här hemma för att se hur de beter sig ihop med andra möbler.

Skapandet landar ofta någonstans mellan konst och design. Varje kollektion som växer fram medför nya former och den verkliga tjusningen ligger enligt henne själv i det tredimensionellas förmåga att utmana våra ögon. Därför är det inte särskilt svårt att förstå att det är just konstscenen och mötet mellan olika, gärna oväntade, material som influerar henne mest.

»Jag har en helt fantastisk spansk stol här hemma som jag aldrig kan se mig mätt på. Det händer något när det där mjuka lädret möter den rena eken. Kanske är det just det där ’något’ som skiljer riktigt god design från allt det andra.«

Egen design blandas med inropade favoritmöbler och danska klassiker. Teakskänk köpt på loppis. Vit bordslampa, Muuto. Framför den runda B&O-högtalaren står Hans Wegners CH25 Lounge chair. Grå pall, Kristina Dam Studio. Till vänster den spanska stolen som Kristina avgudar.  

2017 har på många sätt varit ett förändringarnas år för Kristina Dam. Efter att hon och Ketil Duckert insett att de behövde mer plats när familj och vänner knackade på för mitt i veckan-middag drog de igång det stora utbyggnadsprojektet som de hade ritat på ett tag. Bygget är klart och i dag njuter de bland annat av en ny altan. I samma veva flyttade hon sin studio från Köpenhamns centrum till nya större lokaler här i Amager.

Annons

»Studion växer in allt mer på den internationella marknaden, möblerna blir fler och lusten att skapa är stark. Det bevisar att det finns en plats för varsamt skapad design med konstnärlig skandinavisk framtoning, och det gläder mig.«

Kristina och Ketil ville bo precis i ett av de klassiska tegelhusen som är typiska för området. I dag bor det här, fem minuter från kvällsdopp i havet. Och med barnens förskola på stranden.  

Med det sagt är det förstås ingen hemlighet att marknaden till stor del ägs av stora företag med likriktat och massproducerat fokus. Den som är liten måste utbilda sin målgrupp för att ha en chans.

»Det är tufft att nå ut, särskilt om man som jag inte är beredd att ta några genvägar. Då menar jag inte bara rent praktiskt (som i att fundera ut hur man på bästa och mest hållbara sätt skeppar ett marmorbord med toppskiva i spegelglas till andra sidan jorden) utan också som i att få människor att förstå ens designspråk. Som designer är ditt språk det viktigaste du har. Utmaningen ligger hela tiden i att få den stora gruppen av potentiella köpare att förstå vad du säger.«

Annons

Mycket tyder på att Kristina har språkundervisat sin design törstande målgrupp väl de senaste åren. Det som startade med enkla svartvita illustrationer har mynnat ut i en komplett, expansiv studio med sex anställda.

Vid sidan om ett fokuserat arbete med nya möbler och skulpturer inför AW17 inreder hon just nu en 300 kvm stor våning på uppdrag av ett danskt företag. Allt har blåsts ut och det är upp till Kristina att rita nytt. När hon berättar om projektet blir det plötsligt väldigt tydligt att en kreatör som Kristina Dam trivs bäst när hon får jonglera alla sina skills. 

Text: Josephine Blix

Styling: Thomas Lingsell

Foto: Andy Liffner

Läs också:

Extravagans i Åkerlundska villan – som ska omvandlas till lägenheter

Residence inreder nyproduktion med designern Emma Olbers – titta in

Kika in i det rustika kalkstenshuset på Gotland

 

Kristina Dam

Gör: Designer. Driver Danmark-baserade Kristina Dam Studio som gör möbler, skulpturer, illustrationer och art prints. Fram till 2012 jobbade hon som grafisk formgivare med en utbildning från The Royal Danish Academy of Fine Art and Architecture.
Bor: I ett klassiskt tegelhus byggt 1929 i Amager, 20 minuter utanför Köpenhamn. Hemmet delar hon med

Annons

maken Ketil Duckert och barnen Vera, 6 år, samt

Nord, 2 år.
Aktuell med: En ny kollektion möbler och skulpturer och flera inredningsuppdrag.

Publicerat 10 oktober 2017
Annons