Kika in i modedesignerns vackra sommartorp på Ekerö

Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby
1:14

Efter reklamen: Kika in hemma hos Residence bloggare Pella Hedeby

(1:14)

Slå på ljud

Residence återvänder under våren och sommaren till sommarhem vi älskar en smula extra. Denna gång: Rasmus Wingårdh sommarhem på Ekerö. 

Modedesignern Rasmus Wingårdh står på en idyllisk svensk sommaräng med en linnescarf hängande över axlarna och gestikulerar med en cigarett, till viss del för att skrämma bort myggen men mest för att han är i full fart med att förklara hur nära det är till bryggan från hans trädgård sett. Plötsligt får han syn på en av grannarna långt bort, vinkar och berättar sedan lågt:

– Han där kom förbi en dag och sa att att han ville snacka med oss innan han anmälde oss till polisen!

rasmus7

Rasmus Wingårdh är modedesigner och har det senaste året tagit fram en ny serie lyxiga kepsar, gjort ett samarbete i limiterad upplaga med cykeltillverkaren Bike id, designat jeans för Wesc, en klädkollektion för Volt, samt en serie lyxiga underkläder för män för CDLP. Dessutom arbetar han med sitt eget varumärke, Atelier de conception, som gör lyxiga basplagg. Han föreläser på Beckmans och har nyligen ställt ut en serie printar på Dusty deco.

Vi befinner oss på Göholmen i Ekerö kommun där Rasmus precis påbörjat sin andra sommarsäsong. Och även bakom solglasögonen ser man lyckan i hans ögon.

Under sommarhalvåret är de spontana festerna och middagarna i trädgården många, tillsammans med ett gäng vänner har han till och med startat en middagsklubb (som de kallar The neo hedonistic collective) och klubben har inte sällan sammankomster i »rökrummet« som de kallar den vackra entrén till huset med stora spröjsade fönster i två väderstreck och väggar i charmig pärlspont.

rasmus 1

Torpet är från 1890-talet och klassiskt målat i falurött. Det ligger på en liten kulle framför en äng och har vatten på alla sidor bortom några stora ekar och ett skogsparti. För att komma hit får man traska över en lång spång kantad av vass och vatteniris. Och på klassiskt ömanér får man frakta sina tillhörigheter till och från parkeringen i en skottkärra.

rasmus 2

Stilen inne i huset är något mer sparsmakad och modern än man kan förvänta sig i en röd stuga från förra sekelskiftet.

– Jag vill att det här ska vara en förlängning av mitt hem inne i stan. Det absolut värsta som skulle kunna hända är om det blev sådär Ernstgulligt, säger Rasmus.

rasmus 3

För att undvika gulligheten har han hållit sig till nästan uteslutande raka linjer, neutrala färger och trärena ytor. I stället för pelargoner står kaktusar uppradade i fönstren och på bordet står ett gäng vitmålade ryska dockor från Maison Margiela. Det ljusa vita och grå matchas upp med detaljer i trä.

– Jag bestämde att alla träslag skulle vara tillåtna här och att de får matchas hur som helst, säger Rasmus.

Ett exempel på detta är två bord med björkintarsia som Rasmus designat själv och som var hans möbeldesigndebut. De raka linjerna och trianglarna i bordsskivornas mönster samt bordens silhuetter är typiska för Rasmus formspråk och återfinns både i kläderna han designar och de serier konstprintar han ställt ut genom åren.

rasmus 4

Han själv tror att alla kan få till det om de bara vågar lita på sin magkänsla och nämner tidsbrist som en bra metod att framkalla den. Bara genom att dra på några lager vit färg fick rummen en helt ny känsla. Tavlan med svanfjädrar har pappans fru gjort. Tavlan bakom har Rasmus själv skapat, den ingår i en serie som han sålt på Dusty deco.

Huset är från 1890-talet och var först en sommarbostad för prästen. I hallen står de obligatoriska träskorna och gummistövlarna.

rasmus 6

Det runda bordet och skomakarlampan är kvar från den tidigare ägaren. På bordet ett gäng ryska dockor från Masion Margiela.

rasmus 10

I det lilla köket finns en gammal vedspis kvar. Därinne har väggar och snickerier målats om för att passa ihop med resten av huset.

rasmus 8

Rasmus Wingårdh

Ålder: Rasmus är 43 år.
Bor: Sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm och en sommarbostad fyra mil därifrån på Göholmen i Ekerö kommun. Sommartorpet är från 1890-talet och har en modern gäststuga från 2000-talet i trädgården.
Gör: Rasmus är herrmodedesigner med en hel del frilansuppdrag för stora svenska varumärken, bland annat Filippa K som han arbetat med i flera år.

Text: Michelle Meadows

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Nya sommarhus i moduler – 40 procent billigare än traditionella hus

11 härliga uterum att inspireras av i sommar

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook