Husets Villa Villekulla-rum består av sovrum och arbetsplats och är i ständig förändring. Husets mest levande rum! På loftet har både barn lekt och vänner sovit över. Bakom väggen med trappan döljer sig föräldrarnas sovrum. Det gamla apotekarskåpet till höger är köpt i en antik­handel på Österlen, fåtöljerna på Lauritz och soffbordet har paret ritat och tillverkat själv. Taklampan Pia från Gärsnäs. Den gamla studiolampan till vänster i bild är ett loppisfynd. Ljus­staken är köpt i Berlin. Snöglob, Maison Martin Margiela.

Modevibb i skånelängan

Annons

Skånsk mylla i stället för storstadspuls. Paret Odier jobbar i New York och LA men bor på sin älskade gård mitt på vischan.

Hade någon för ett tiotal år sedan sagt att jag skulle flytta till Skivarp, hade jag skrattat rakt ut«, säger modestylisten Sofia Ragnwald Odier med världens bredaste leende på läpparna. Ändå står vi här, under det frodiga valnötsträdet, mitt på den innergård som omsluts av familjen Odiers skånegård. I spräckligt svartvita leggings, svart topp och klotrunda Lennonsol­­glas­ögon känns Sofia betydligt mer Brooklyn än Skivarp. Ändå var det här som hon, hennes man, modefotografen Nils Odier, och deras två barn Lou och Uma valde att bosätta sig. »För fem år sedan bodde vi i en stor lägenhet mitt på Kungsholmen i Stockholm. Men för mig föddes en längtan att ge barnen någonting annat än balkongen och Stockholms lekparker.« I stället för att åka på semester till familjens hus i Sydfrankrike hyrde de ett litet sommarhus på Österlen i Skåne. En kväll när barnen somnat satt Sofia och Nils och arbetade i trädgården till tonerna av skrapig jazz. »Med ett glas vin i handen och solen som försvann bortom vidderna bestämde vi oss. Om vi kan kombinera våra yrken med att bo så här så måste vi prova.«

Annons
På Skånes mysigaste inner­gård prunkar lavendel och ett klot­format valnötsträd att dagdrömma under. Den svarta dörren leder in till det gamla stallet som ska integreras med boningshuset. Stolar, Ikea, stora krukan, House Doctor.
På Skånes mysigaste inner­gård prunkar lavendel och ett klot­format valnötsträd att dagdrömma under. Den svarta dörren leder in till det gamla stallet som ska integreras med boningshuset. Stolar, Ikea, stora krukan, House Doctor.  
sofia odier monokromt skane 11
Köket är delvis inrett som vardagsrum. Teakskåpen är inropade på auktion. Timglasen är köpta i New York, den runda glasvasen, Carina Seth Andersson. Fruktkorgen i fönstret, Urban Living. Den svartvita planschen är köpt på favoritvingården i distriktet Pic Saint Loup i Frankrike.  

 

Både Sofia och Nils har vuxit upp med en rad olika flyttar i bagaget, både inom Sverige och utomlands. Sofia beskriver dem båda som orädda och spontana och steget från idé till genomförande var aldrig långt. »Vi bangar aldrig för ett äventyr.« Med Skåne i sikte började jakten på annorlunda byggnader som kunde ombildas till familjebostad. »Vi sökte egentligen ett projekt och gick i början bananas på alla gamla kyrkor, prästgårdar och udda hus som man kan hitta här nere«, berättar Sofia. Samtidigt sa något dem att de behövde vara realister, att det var viktigt att inte sätta sig i ett utdraget femårsprojekt. I stället började de leta efter ett hus där taket var på plats och värmen fungerade som den skulle. Men som de ändå kunde sätta sin prägel på. Valet föll på Kvarngården, en 350 kvadrat­meter stor kringbyggd skånegård med gästhus och stall be­lägen 5 kilometer från havet, strax utanför Skivarp i Skåne. »Vi bestämde oss på tio minuter. För mig är en traditionell skånelänga mörk, har lågt i tak och är förknippad med lite ångest. Men så är det inte här, det kände jag direkt när jag stod på innergården«, säger Sofia.

Annons
sofia odier monokromt skane 12
Soffan är köpt på Bukowskis, kuddarna är från Posh Living. Bordet i valnöt är specialgjort på beställning. Får­skinnen är alla köpta från grann­gården. Y-stolarna och den svartvita ullmattan kommer från Olsson & Gerthel. På loftet ovan köket har barnen Uma och Lou sina rum. De har varsin »flygel« på ovanvåningen med eget badrum.  
sofia odier monokromt skane 8
Ljusstaken Little Frank från Grandpa.  

Med hjälp av Sofias far, som är byggmästare och arkitekt, skred man till verket i en helomvandling av framför allt interiören. Det låga kökstaket slogs ut till taknockarna och alla de spån- och masonitskivor som dolde originaldetaljerna togs bort. Köket, badrummet och de flesta väggar revs ner, vilket lämnade plats för en öppen och ljus plan­lösning. De pastellfärgade väggarna byttes ut mot en färgskala i svart och vitt, och på utsidan målades de röda spröjsarna grå. Sofia och Nils är inredningsmässigt inspirerade av mode­designer de gillar, som Rick Owens, Damir Doma och Julius som alla är kända för sina rockiga, grafiska influenser och råa och draperade snitt. Ett stort trädäck på 140 kvadratmeter anlades bakom huset. Runt skånelängan har de skapat en mängd små platser där de kan sitta. Sofias egen baby i huset är det stora, nyrenoverade badrummet med väl tilltaget handfat, två duschar och badkar med utsikt över ängen bakom huset. Det 200 kvadratmeter stora stallet står på listan över framtida projekt. Där vill de öppna halva byggnaden i nock och bygga ateljé. I det södra loftet planeras ett stort sovrum med öppen gavel i glas. »Då kommer vi att få havsutsikt och det, om något, är en kittlande tanke.«

Annons
Paret Odiers kök
Konsten på väggarna byts ständigt ut. »Nils är modefotograf, många vänner är kreatörer och det är underbart att kunna printa och byta ut samt få låna alster av varandra att njuta av«, säger Sofia.  

Att byta ut storstaden mot landet är bland det bästa familjen gjort. Sofia beskriver övergången som en livsomvälvande och nästan förförisk upplevelse. »Att landa här efter att ha jobbat en längre period tar ner en på jorden direkt. Solnedgångarna här är bland de vackraste som finns. När solen fräser ner i åkrarna på kvällen och hela huset badar i guldiga solkatter är det svårt att inte le och älska livet.« Via jobbet, som nästan varje vecka tar både Sofia och Nils till Stockholm, Miami, New York, Los Angeles eller Kapstaden, har de funnit en bra balans mellan storstadspuls och skånsk mylla. Och på frågan från grannar och bekanta som undrar hur de orkar med sitt hektiska liv fyllt av arbete, resor och renoveringar, har de ett lika kort som enkelt svar: »Vi lever livet.«

Annons
sofia odier monokromt skane 10
I denna hängmatta har det njutits ett antal goda glas vin, kaffekoppar, läx­- läsning och övernattningar. Kuddar av Rohdi Heintz, Magasin 3. Pläd, Pia Wallén, Olsson & Gerthel. Tidskriftshållare på väggen, House Doctor. Golvlampan i bakgrunden är från Jieldé, Olsson & Gerthel.  
sofia odier monokromt skane 1
I hallen: Lampa från Dell, köpt på Gamla Lampor i Stockholm. Pyramider och diamant från Lotta Agaton Shop. Hylla från House Doctor och en gammal läst i trä från en loppis i Brooklyn.  
sofia odier monokromt skane 6
Det nyrenoverade badrummet med stort badkar och dubbla duschar har blivit husets hjärta. Här huserar ibland hela familjen. Matt klinker, Barcelona, från Byggfabriken.  
Publicerat 06 augusti 2013
Annons