Naturens panorama

Firman Jönsson Yderström vet var gränsen ­mellan arkitektur och lågenergimetoder ska dras. Samtidigt som de lät platsen leda när ­villan utanför Trosa tog form.

Styling: Pella Hedeby
Annons
Kika in i Betonghuset i Bungenäs
Kika in i Betonghuset i Bungenäs
0:54

För firma Jönsson Yderström kommer platsen först och huset sedan. Det lösvirkesbyggda lågenergihuset med havsutsikt väntar nu på återvändsgatan Kronstigen, några enstaka kilometer utanför centrala Trosa. Från framsidans övervåning blickar man ut över Östersjöns blanka vatten, medan panoramafönstret på motsatt sida av huskroppen fylls av en ny naturmålning allt eftersom årstiderna skiftar.

»Vi hittade den här tomten av en slump och föll direkt. Det fanns en fantastisk utsikt över vattnet, men man kunde bara komma åt den genom att bygga en tvåplansvilla. Och, ja, då var vi ju tvungna att göra det. Det var enkelt att låta platsen styra och vi var måna om att ställa hit ett hus som tog vara på den så bra som möjligt«, säger Joacim Yderström. »Sedan fanns det ju redan ett bostadsområde runt omkring att förhålla sig till, det är också en del av kontexten. Vår drivkraft är alltid att få ut så mycket som möjligt av ett hus och där måste man tillåta tomtens integritet att vara utgångspunkt.«

Annons
Golvlampa från Gubi. Fotografi och keramik, Bumling, av Pia Ulin. Låg bänk från Noorstad.
Golvlampa från Gubi. Fotografi och keramik, Bumling, av Pia Ulin. Låg bänk från Noorstad.  Foto: Helena Nord
Huset är målat med Falu rödfärg och alla detaljer färgmatchade för det monokroma uttrycket. Att det blev just ett rött hus föll sig naturligt, eftersom detaljplanen ställde det specifika kravet på ett rött tak.
Huset är målat med Falu rödfärg och alla detaljer färgmatchade för det monokroma uttrycket. Att det blev just ett rött hus föll sig naturligt, eftersom detaljplanen ställde det specifika kravet på ett rött tak.  Foto: Helena Nord
Annons

Naturen i fokus

Det harmoniska hemmet präglas av sina vackra och gedigna material, vars texturer ger huset en naturlig värme. Omgivningarna synliggörs och ramas in av de stora fönsterpartierna, en effekt som gör att andra blickfång inte behöver adderas till inredningen. Att följa naturen utanför fönstret är fokuspunkt nog. »Vår ambition går i grunden ut på att bygga hus som är så äkta som möjligt, med material som tål att levas i under väldigt lång tid. Som ska slitas in av människorna som bor där och som man egentligen bara ska behöva tänka på att vårda och ta hand om. Det ska hålla, och snarare bli bättre i takt med att det poleras av tiden«, förklarar Daniel Jönsson.

»Om man vill att ett hus ska åldras bra gäller det att välja material som håller för det. Det är någonting vi har känt av under de år vi har byggt hus åt andra, att man inte är riktigt bekväm med att materialen slits. Men det är ju något som alla material har gemensamt, med den stora skillnaden att vissa slits bra och andra slits dåligt. Våra projekt ska vara finare om femton år än när de är nybyggda. Man ska kunna se att någon har levt där, det är då patinan kommer fram, när de nötts in och man kan sina egna mönster.«

Annons
Matbord från ­Contem furniture. Stolar J39 från ­Fredericia och ­lampa Akari från Vitra. Ljuslyktan i alabaster fungerar som vas och hand­gjort klot Sphera, av Laurie Poast.
Matbord från ­Contem furniture. Stolar J39 från ­Fredericia och ­lampa Akari från Vitra. Ljuslyktan i alabaster fungerar som vas och hand­gjort klot Sphera, av Laurie Poast.  Foto: Helena Nord
arbetsplatsen ser man ut mot braskaminen i vardagsrummet. Vedkorg från Tine K Home och sisalmatta från Målarboden. Fåtölj CH25 från Carl Hansen.
Från arbetsplatsen ser man ut mot braskaminen i vardagsrummet. Vedkorg från Tine K Home och sisalmatta från Målarboden. Fåtölj CH25 från Carl Hansen.  Foto: Helena Nord
Annons

Genom nedervåningen sträcker sig ett slipat hårdvaxoljat betonggolv och på övervåningen väntar ett massivt svenskt furugolv i alla torra rum, villans badrum och tvättstuga har försetts med kalkstensgolv i fallande längder. Köksluckor och garderobsdörrar är handtillverkade och specialdesignade i ek, den tidlösa kalkstenen från våtrummens golv plockas också upp i kökets bänkytor. Man har även uppfört en komplementbyggnad, Ateljén, som blev en förlängning av husets arkitektur. »Vi ville att Ateljén skulle öppna upp ännu större möjligheter för den tilltänkta ägaren, med sovloft och badrum, samtidigt som vi tog vidare takvinkeln från det stora huset och fick det att snarare addera till helheten än att bli ett fristående element.«

Drömmarnas sovrum med linnegardiner i nyansen Oatmeal från Himla, överkast från kollektionen Simplicité, design Pella Hedeby för Sérénité. Låg bänk från Noorstad, bordslampa Cesta från Santa & Cole och taklampa Akari, Vitra.
Drömmarnas sovrum med linnegardiner i nyansen Oatmeal från Himla, överkast från kollektionen Simplicité, design Pella Hedeby för Sérénité. Låg bänk från Noorstad, bordslampa Cesta från Santa & Cole och taklampa Akari, Vitra.  Foto: Helena Nord
Annons
Ekkök och lampa, design Jönsson Yderström. Köksö och bänkar i massiv kalksten, med ­vitvaror från italienska Smeg. På köksön har man planlimmat en extra bred spishäll. Barpallar Adam från Frama och ekfat från Noorstad.
Ekkök och lampa, design Jönsson Yderström. Köksö och bänkar i massiv kalksten, med ­vitvaror från italienska Smeg. På köksön har man planlimmat en extra bred spishäll. Barpallar Adam från Frama och ekfat från Noorstad.  Foto: Helena Nord

Det är ungdomsvännerna, och numera kollegerna, Daniel Jönsson och Joacim Yderström som ritat och byggt huset tillsammans. Och som för första gången testat vingarna helt på egen hand, utan beställare. »Ända sedan vi började med det här har vi haft en vision om att bygga hus i egen regi, för att sedan sälja projektet när det är klart. Anledningen till det är att vi vill kunna styra hela processen själva och fatta beslut utifrån våra egna åsikter och värderingar. Vi har tidigare byggt hus på uppdrag av kunder också så klart, men det här är sättet vi vill göra det på. Och det här projektet bekräftade den visionen.«

Annons

Att bygga ett hus utan uppdragsgivare innebär extra risk men ger större frihet, samtidigt som slutresultatet behöver vara attraktivt för en bred målgrupp. Avsikten var att bygga in så många potentiella köpare som möjligt, utan att distraheras för mycket längs vägen.»Samtidigt har vi i perioder tänkt att ›här kanske man vill flytta in själv?‹ Men det är också tecken på att vi var rätt ute, vi litar ju mer på oss själva än på någon annan. Om vi är nöjda med huset kommer andra att vara det också«, förklarar Joacim Yderström.

Arbetsbord från Contem furniture, arbetslampa vintage. Skulpturer i fönstret från Caché Cph.
Arbetsbord från Contem furniture, arbetslampa vintage. Skulpturer i fönstret från Caché Cph.  Foto: Helena Nord

Lågenergihus för massorna

Att specialisera sig på lågenergihus handlar också om att finna rätt balans mellan funktion och design. Huset på Kronstigen är byggt med tjockare väggar än vanligt och utsidan har klätts med en träfiberskiva som gör det ännu mer isolerat. Även taket har försetts med tjockare isolering än vad som annars är brukligt och värmesystemet återanvänder all värme som genereras i huset, med hjälp av en styrd krets där luften vandrar genom husets till- och frånluftsventiler. Oavsett om det är värme som skapas av människor eller matlagning tas den till vara och omsätts till uppvärmning av både den nya luften och av vattnet. Det finns oändligt många olika sätt att bygga ett lågenergihus på, så i stället för en samlad klassificering pratar man om lågenergihusmetoder.

Annons
Vägghyllan i arbetsrummet är designad av Jönsson Yderstöm. Skulpturalt objekt av Laurie Poast.
Vägghyllan i arbetsrummet är designad av Jönsson Yderstöm. Skulpturalt objekt av Laurie Poast.  Foto: Helena Nord
I övervåningens allrum står den ­linneklädda soffan Luca från Melimeli. Golvlampa TMM från Santa & Cole och vintage ­travertinkuber som bord.
I övervåningens allrum står den ­linneklädda soffan Luca från Melimeli. Golvlampa TMM från Santa & Cole och vintage ­travertinkuber som bord.  Foto: Helena Nord
Annons

»Vi väljer allt så bra det går när det gäller de här aspekterna, sedan finns det alltid ett spektrum så klart. Det går att ha mindre fönster och ännu tjockare väggar, men vi försöker lägga oss på en nivå där det energieffektiva också möter arkitekturens värden«, förklarar Joacim Yderström. »När man väl börjar nörda ner sig i de här sakerna märker man snabbt att det inte finns något stopp, man kan optimera saker hur långt som helst. Utmaningen sitter i att hitta rätt avvägning. Vårt fokus är ju att göra huset så bra och trevligt som möjligt, skapa fina platser och hitta rätt siktlinjer. Upplevelsen är vårt huvudsakliga fokus och utifrån det väljer vi att bygga så energieffektivt som möjligt«, säger Daniel Jönsson. »Vi tar ju till exempel inte bort ett fönster för att det ska bli mer energieffektivt, då går designen före. Nu har vi byggt ett hus med 40 centimeter tjocka väggar, men det är klart att 80 centimeter skulle göra det bättre och 120 centimeter hade gjort det helt otroligt energieffektivt. Men någonstans får man bestämma sig för att det räcker. Det optimala huset är ju det helt utan fönster, men det är inte så kul att bo i. Som tur är utvecklas materialen och produkt­erna hela tiden, då blir det också enklare att bygga både snyggt och effektivt.«

Annons
Sovrum med sänggavel Simplicité, design Pella Hedeby för Sérénité, träpallar från Noorstad och lampor Daphine från Lumina.
Sovrum med sänggavel Simplicité, design Pella Hedeby för Sérénité, träpallar från Noorstad och lampor Daphine från Lumina.  Foto: Helena Nord
Platsbyggt ­arbetsbord med lampa av ­Vincent Van Duysen för Zara home, stol Rey chair från Hay.
Platsbyggt ­arbetsbord med lampa av ­Vincent Van Duysen för Zara home, stol Rey chair från Hay.  Foto: Helena Nord
Annons

Firma Jönsson Yderströms filosofi borde vara framtidens sätt att bygga hus på, men med tanke på bostadsmarknadens dalande försäljningspriser och stigande materialkostnader känner de snarare en oro över att trendkurvan ska vända åt andra hållet. »Risken är att folk i stället börjar prio­ritera de billigare och sämre byggmaterialen. Men vår plan är att fortsätta leverera hus med bra kvalitet och bygga för dem som värdesätter det. Kanske kommer det att göra att vi sticker ut ännu mer från mängden. Men det kommer alltid att finnas efter-­frågan på bra hus, så vi är inte oroliga av den ­anledningen.«

I april har Daniel Jönsson och Joacim Yderström jobbat tillsammans i fem år, innan dess var de kompisar med varsitt husbygge. De hade precis slutfört sina egna husprojekt och då fått upp ögonen för lågenergihusens fördelar, Daniel jobbade även för en firma som byggde lågenergihus och Joacim kände byggarna som ägde den. »Daniel befann sig redan en bit fram i processen att starta eget och jag kände väl att det var dit jag också ville. Som av en händelse bestämde sig min syster just då för att hon ville bygga hus och vi kom överens om att göra det tillsammans, så får vi se var det leder. Vi gick inte bygg i skolan, är inte utbildade i arkitektur eller någonting egentligen. Men vi hade en gemensam och tydlig bild av vart vi ville och sedan har det tagit lite längre tid än vi trodde, kanske för att vi båda är optimister. Vi är motsatser på många sätt men när det gäller att vara tidsoptimister är vi oerhört lika. Jag är hopplös«, säger Joacim Yderström och skrattar.

Annons
Även badrummen är klädda i kalksten som ger en vacker kontrast mot väggarnas puts. Här med badkarsblandare från Tapwell och pallen AML från Frama.
Även badrummen är klädda i kalksten som ger en vacker kontrast mot väggarnas puts. Här med badkarsblandare från Tapwell och pallen AML från Frama.  Foto: Helena Nord
En pergola knyter ihop Ateljén med huvud­huset. Den mindre byggnaden har utrustats med sovloft och ­badrum, för att kunna ­användas som kontor eller gästhus.
En pergola knyter ihop Ateljén med huvud­huset. Den mindre byggnaden har utrustats med sovloft och ­badrum, för att kunna ­användas som kontor eller gästhus.  Foto: Helena Nord
Annons

Huset utanför Trosa må vara det första huset Jönsson Yderström byggt helt på eget bevåg, men det är definitivt inte det sista. Redan nu har de ett nytt projekt i gång och väntar ivrigt på en väderprognos som tillåter dem att gjuta husets platta. För även om huset på Kronstigen blev allt de önskade, så finns det inget färdigt recept att följa när man låter omgivningarna bestämma. Det nya projektet ligger i Järna, där Joacim växte upp. En enplansvilla nära Kallfors golfbana som kommer att resas i början av året, om allt går enligt plan. »När tidningen kommer ut kommer vi att vara halvvägs med det nya huset. Men visst sa jag att vi är optimister?«

 Foto: Helena Nord

Jönsson­ ­Yderström

Daniel Jönsson och Joacim Yderström ritar och bygger ­kvalitativa lågenergihus i ­lösvirke. Aktuella med villa på Kronstigen utanför Trosa och nytt byggprojekt i Kallfors, Järna. Går att följa via @jonssonyderstrom på Instagram.

Publicerat 15 mars 2024
Annons