Laine och Sorsa byggde om skola till ett hem.

Ålstensvillan har totalrenoverats – kika in i en funkisdröm med extra allt
1:40

Efter reklamen: Ålstensvillan har totalrenoverats – kika in i en funkisdröm med extra allt

(1:40)

Slå på ljud

För drygt tio år sedan bodde Lasse Laine och Marianna Sorsa i Helsingfors. När deras bostadshus skulle genomgå ett stambyte bestämde de sig för att temporärt flytta till den mindre staden Salo, tillbaka till trakten där de båda hade tillbringat sina barndomsår. Väl installerade dröjde det inte länge innan de upptäckte att en över hundra år gammal folkskola var till salu.

»Vi hade passerat skolan många gånger förr och beundrat den vackra byggnaden på avstånd«, säger Lasse Laine.

Lasse Laine & Marianna Sorsa

Bor: Delvis i den gamla skolan utanför Salo och till vardags i staden Salo, mellan Åbo och Helsingfors.

Gör: Driver designföretaget Made by Choice.

Paret beslöt sig för att lägga ett bud. Byggnaden verkade vara i relativt gott skick, byggd som den var med en rejäl timmerstomme. Huset hade slutat tjäna som grundskola endast något år tidigare.

Till deras förvåning accepterades budet och Lasse och Marianna insåg plötsligt att nu väntade en rejäl livsförändring. Deras fasta punkt i huvudstaden skulle bytas mot livet på landsbygden. Från början blev den gamla skolan såväl bostad som arbetsplats.

Piano i stort ljust rum.

Pianot i en hörna av vardagsrummet. Svarta stolar producerade av Nikari.

Niclas Mäkelä

Skolan delades upp i två delar

Ena änden av skolan byggdes om till hem för familjen. Från början använde de endast fyra rum, men allteftersom renoveringen fortlöpte, fick de mer och mer utrymme. Den andra änden, som rymmer de två tidigare klassrummen, på över 70 kvadratmeter vardera, gjordes om till ateljé och snickarverkstad. Den perfekta platsen för Lasses då nystartade designföretag, Protosdemos.

»Det startades av en ren slump. Ett finskt byggföretag behövde en miniatyrmodell över ett projekt i den då aktuella OS-byn i Sotji. Någon hade berättat för dem att jag en gång i tiden sysslade med modelljärnvägar som hobby, så de frågade om jag kunde bygga deras miniatyr. Jag tog mig an projektet och under några galna veckor jobbade vi dygnet runt. Någonstans mitt under det föddes mitt företag«, säger Lasse.

Efter starten skiftade uppdragen mer mot Lasses och Mariannas professionella expertis – design – och företaget kom att framför allt formge och bygga utställningar och montrar. Efter ytterligare några år växte parets varumärke Made by Choice upp vid sidan av det primära företaget, och fler företag har tillkommit sedan dess.

Trappa upp till vind.

Marianna Sorsa och Lasse Laine har renoverat byggnaden bit för bit. När övervåningen fixades till byggdes trappan om och väggarna i hallen på nedervåningen fick ny träpanel.

Niclas Mäkelä

»Utrymmet här blev snart för litet för vår ökande produktion så företaget och verkstaden fick flytta till en industrilokal. Huset blev då enkom för vår familj«, säger Lasse.

Även om byggnaden var i bra skick rent strukturellt, hade alla möjliga tillägg gjorts ovanpå originalet.

»Det första vi behövde göra var att skala av allt som adderats under åren. Decennier av gipsplattor och linoleummattor togs bort för att få fram något av byggnadens originalutseende. Vi har också öppnat upp en del för att få siktlinjer genom hela huset«, säger Lasse.

Dubbla spegeldörrar öppnar upp rummen.

Den vida dörröppningen med dubbla spegeldörrar skänker rymd åt rummen. Under renoveringen har långa siktlinjer öppnats upp genom hela byggnaden.

Niclas Mäkelä

Det blev ett familjehem

Renoveringen som förvandlade vinden till bostadsyta var en stor förändring. Nu finns tre stora, mysiga sovrum och ett badrum under takåsarna. Det senaste projektet var ett ansiktslyft i det ena gamla klassrummet och en uppdatering av köket som gjordes 2020. När hela byggnaden väl var renoverad stod familjen där med 400 kvadratmeter levnadsyta.

Trots att interiören har renoverats bit för bit känns helheten logisk och sammanhängande. Mest uppseendeväckande är så klart de två före detta klassrummen. Numera rymmer det ena ett luftigt vardagsrum och det andra är ett öppet kök med matplats och plats för många runt det långa bordet. Av respekt för den gamla byggnaden har tidlös design och kvalitetsmaterial genomgående använts i renoveringen av interiören. Möblerna däremot är av mer modern karaktär.

Gammal skolsal omgjord till vardagsrum.

Vardagsrummets bekväma soffor och en del egentillverkad design, bland annat Matthew Day Jacksons Kolho-­stolar för Made by Choice.

Niclas Mäkelä

Eftersom Lasse och Marianna är i möbelbranschen har de inrett med en hel del design ur sin egen produktion, till exempel Matti Klenells prisvinnande skåp Laulu, Joanna Laajistos kollektion Airisto och Matthew Day Jacksons Kolho-stolar. Till dessa, designklassiker med hög igenkänningsfaktor, varav de flesta är inhandlade på andrahandsmarknaden.

»Eftersom vi designar och tillverkar möbler, knyter vi sällan an till ägodelar. Det är för oss helt naturligt att möbler ofta byts ut. Provobjekt, prototyper och de senaste modellerna hamnar ofta här en tid.«

Det andra stora klassrummet är i dag kök med matplats. Rummet får en unik karaktär tack vare en stor väggmålning med färger och former målade med yviga penseldrag. Konstnärernas signaturer är synliga i ena hörnet, men vilka är dessa?

Väggmålning i stor matsal.

Matplatsen i en av husets stora skolsalar. Bortom bordet står Matti Klenells skåp Laulu för Made by Choice. Den stora väggmålningen kom till under en »galen konsthelg« när ett gäng vänner var på besök för att måla och göra musik tillsammans. Soffa och fåtölj, Made by Choice.

Niclas Mäkelä

»Målningen kom till under en vild ’konsthelg’. Vi arrangerar en ’art camp’ med några av vår närmsta vänner en gång om året och då gör vi konst och musik ihop. Året då väggmålningen kom till hade vi mängder med överbliven färg runt om i huset. Så vi drog i gång alla och började måla väggar, alla åtta som var här medverkade. Vi målade andra väggar också, men den här är den enda som vi lämnat synlig.«

Den busiga väggmålningen skänker en känsla av glädje och liv till hela utrymmet. Som kontrast i skolsalen finns också ett minimalistiskt och stilrent kök. Det platsbyggda köket i ek har paret ritat själva.

Platsbyggt kök i ek.

Marianna och Lasse har en förkärlek för naturliga material som åldras och patineras vackert med tiden. Det platsbyggda köket är gjort av ek och golvet är kalksten. Köket saknar överskåp. En enkel trähylla rymmer vardagliga och vackra köksföremål.

Niclas Mäkelä

»Köket har sedan tillverkats för några av Protosdemos kunder. Det här huset är ett utmärkt testlaboratorium och experimentverkstad«, säger Lasse.

Ännu en flytt genomfördes

När barnen Frida och Pedro började skolan ställdes familjen än en gång inför en förändrad livssituation. Hemmet i den gamla skolan på landsbygden var dem kärt men den långa pendlingen till skolan skulle innebära ett liv som chaufförer för föräldrarna. För tre år sedan flyttade därför familjen till ett hus närmare centrala Salo och den gamla skolan fick en ny roll som weekend- och sommarhus.

Gammal kakelugn i orginal.

Gammal kakelugn i original. Målningen har Marianna och Lasse gjort tillsammans med vänner. Grön urna Beebee, design Hanna Anonen.

Niclas Mäkelä

»När vi flyttade till Salo funderade vi kring hur lång tid det skulle ta innan vi kände för att flytta tillbaka till den riktiga storstaden, till Helsingfors. Men den längtan har ännu inte infunnit sig. Här på landsbygden finns mer utrymme och allt är mer tillbakalutat«, säger Lasse Laine.