Villa solbacken

Sofias stora lyxrenovering – av Villa Solbacken

Villa Solbacken byggdes 1930 och i många år var det Lilian och Bertils hem! Nu bor nästa generation kungligheter där, men Carl Philip och Sofia har gjort många förändringar för att sätta sin egen prägel på huset.

Annons
Kändishemmen vi inte kan få nog av
Kändishemmen vi inte kan få nog av
1:55

Två år av renoveringar tog det för Carl Philip och Sofia att bli tillräckligt nöjda med huset Villa Solbacken för att de skulle känna att de kunde flytta in. I juni 2017 var det äntligen klart och prinsparet kunde flytta in med hela familjen, som alla får gott om plats till att både ha sin egentid och att umgås. Den stora tomten är ett paradis för småprinsarna Alexander och Gabriel, där de kan leka på gräsmattan under somrarna eller pulka ner för slänten om vintrarna.

Utifrån sett ger funkisvillan ett ganska lågmält intryck men när man kommer in genom portarna har Carl Philip och Sofia verkligen skapat sitt drömhem. Prins Carl Philip har med sitt öga för design övervakat hela processen och Sofia har även hon varit nära involverad i bygget.

Annons

Carl Philip och Sofia har ändrat helt!

Planlösningen är helt annorlunda från den som Bertil och Lilian hade. Prinsparet har rivit väggar för att skapa en mer öppen känsla och dessutom är den tätbevuxna murgrönan på fasaden bortblästrad. I stället lyser huset som en vit pärla uppe på kullen, ovanför Djurgårdsbrunnskanalen. Fönstren har också bytts ut och inredningen går numera i vitt och nertonade färger.

Vill Solbacken murgröna
Den frodiga murgrönan är ett minne blott!  
Villa solbacken renoverad
Fasaden är numera stilrent vitputsad!  

Villa Solbacken är en K-märkt byggnad, om än av en lägre grad. Det innebär att varje förändring måste godkännas av länsstyrelsen. När de först började renoveringen blev deras ansökan om bygglov för att förändra bostaden snabbt sekretessbelagd, något Expressen rapporterade om. Även om villan inte är ett skyddsobjekt ansåg länsstyrelsen att eftersom det är kungligheter som ska bo i villan krävs det extra diskretion.

Annons

– Det vore olyckligt om man utifrån ritningarna skulle kunna få reda på hur personerna i fastigheten bor och rör på sig, sa arkivrådet Mikael Pedersen vid stadsbyggnadskontoret då till tidningen.

Sofia visade upp arbetsrummet

Det är alltså inte känt exakt hur prinsparet har gjort om i villan, men tidigare i år fick vi en glimt av den arbetshörna de gjort i ordning på samma plats där Lilian hade sitt skrivbord när de postade två bilder på prinsparets Instagramkonto. Det är ett perfekt läge att sitta och arbeta, med härligt dagsljus som flödar in från de stora fönstren. Så fint att se!

Sofia på Solbacken
Så här kan det se ut när prinsessan Sofia arbetar hemifrån, på Villa Solbacken.  
Lilian Solbacken
Och så här såg det ut på Lilians tid!  

Läs mer

Mjuka linjers estetik – kika in hemma hos Filippa von Heidenstam

Dusty Deco fyller 10 – se bilderna på nya möblerna

Publicerat 09 oktober 2020
Annons