Som i en serie – Väster om friheten aktuella Michelle Meadows

Residence redaktör och skådisen Michelle Meadows bor med porslinslejon och guldpalmer i Södermalms veganbälte.

Annons

Att vara Michelle Meadows är en diger uppgift. Det gäller att balansera många olika personligheter i samma kropp. Lite som om klassiska karaktärer ur en Woody Allen-film skulle umgås på en ganska liten kvadratmeteryta.

Där sammanbor den nitiska inredningsredaktören Michelle som har en hangup på symmetri, dyra lägenheter och nästan lika dyra palmlampor. Symmetri-Meadows har det mest städade skrivbordet på hela förlaget Aller, där hon jobbar tillsammans med oss andra på Residence. Hon tål inte när saker ligger snett och kan helt oanmäld städa kollegornas skrivbord när de har gått över en kritisk gräns.

Michelle Meadows framför palmlampa av Hans Kögl.
Michelle i sitt vardagsrum framför en palmlampa av Hans Kögl, inropad på Bukowskis. »Mästaren av alla palmlampor, men säg det inte till någon.«  

Inredningsredaktören Meadows har en konstant fight med samlaren Meadows som har väldigt svårt för att slänga saker. Samlaren kan inte gå förbi bråte som ska slängas utan att granska det och dess lämplighet för framtida bruk. Bland Michelles egna samlingar finns miniatyrelefanter, ljusstakar, coffee table books och dyra crèmer.

Annons

Skådespelaren Meadows är ständigt redo för nästa roll (Michelle vann nästan en guldbagge för sin rollprestation som den kyliga, olyckliga Eva i Johan Klings bejublade film Darling för tio år sedan och har sedan dess medverkat i ett gäng andra film och tv-produktioner).

Bild på Nagel-ljusstake hemma hos Michelle Meadows.
Ända sedan barnsben har Michelle haft Nagelljusstaken som drömprodukt och must-have. I dag ingår dessa fyra delar i Michelles gedigna samling av sammanlagt »runt 25 delar«.  

Skådis-Meadows vill gärna strunta i tidnings-Meadows agenda. Kolonilottstanten Meadows (kolonilotten norr om Stockholm har hon ägt i fem år) bråkar med miljömilitanta Meadows om huruvida den välskötta komposten på lotten ska få bebos av råttan Bernie eller inte. Bernie är ju i alla fall en del av ekosystemet.

Kaffetorsken Meadows försöker behålla the upper hand över hälso-Michelle som egentligen helst bara vill dricka örtte gjord på något fairtrade-superbär.

Annons

– Jag har lite väl många intressen. Just nu är det nog mest inredning, hälsa och miljö. Jag läser allt om hälsa som jag kan komma över. Och odling är jag väldigt intresserad av.

Soffa och fåtölj från Lauritz, bord från Bukowskis, matta från Layered hemma hos Michelle Meadows.
Soffa och fåtölj från Lauritz, bord från Bukowskis, matta från Layered och lampa också från Bukowskis. Kuddarna kommer från Eilersen.  
Kinesiskt skåp och fåtölj från Lauritz hemma hos Michelle Meadows.
Det svarta skåpet köptes i Kina och fraktades hem. Fåtöljen hittades på Lauritz och de torkade växterna plockade Michelle i diket bakom en tågstation efter en reportageresa till Skåne.  

Nog om Michelles inre familj. Den yttre, faktiska familjen Meadows är en blandning av amerikaner, tyskar, Gävlebor och infödda Kungsholmare, och en mamma som flyttat runt halva jordklotet med sin man från Skottland.

Annons

Om man ska hålla sig till rena kalla fakta så spenderade Michelle sina småbarnsår i trettio graders värme i L A i början av 80-talet. Hon präglades på palmer och sol vilket har lett till att hon, för att hon numera bor i fel klimatzon, tvångsmässigt ropar in antika palmlampor för alldeles för mycket pengar på Bukowskis. Och att hon ligger i en ständig fejd med de för låga inomhustemperaturerna på kontoret.

Bild på porslinslejon från Bukowskis hemma hos Michelle Meadows.
Öppningen mellan vardagsrum och matsal vaktas av två porslinsskulpturer som tidigare tjänat som fontänlejon. Den stora spegeln ropades in på Bukowskis. Michelle hittade den under tiden Residence satt i samma kvarter som auktionshuset. »Jag var inne på sajten varje dag i ett halvt år innan den dök upp.«  
Närbild på Michelle Meadows, aktuell i SVT-serien Katsching.
 

Hennes lägenhet som ligger mitt i smeten på Södermalm, ungefär där veganismen peakar med en ekologisk fairtradebutik var tredje meter, är hennes borg. Krämvita väggar, skinnsoffor, guldpalmer, porslinslejon. Det är tydligt att det inte är en renodlad skandinav som bor här.

Annons

– Många av mina grejer har jag fått av min mamma, som har bott i Bahrain, Sydafrika, Kanada, Dubai, Spanien, England och på Island. Det är saker som man numera även kan köpa i butik här, men som ha en speciell historia för mig, berättar Michelle.

– Män förstår inte min inredningsstil, jag är liksom för brudig i min smak, fortsätter hon.

Köksbord från House hemma hos Michelle Meadows.
Köksbordet köptes på House för 17 år sedan och har fått en fin patina i dag. Stolarna stod tidigare i Michelles mammas butik i Gamla stan. »Under 90-talet drev hon Aromastudion som var en salong och en butik. Jag brukade helgjobba där. Och ibland vila ut på massagebädden.«  

Michelles farmor var en urstockholmare som bodde på Kungsholmen, jobbade på Gröna Lund och gick på Nalen för att dansa på helgerna. Hon jobbade på SAS och träffade så småningom en amerikan som hon gifte sig med på 50-talet. Sonen Michael reste under tidigt 80-tal till Uppsala där han pluggade idéhistoria och umgicks med sina sysslingar. Och träffade Michelles mamma.

Annons

Fastän Michelle tillbringade sina första år i L A är hon till största delen uppvuxen i Stockholm.

– Min amerikanska bakgrund märks i min förkärlek för jordnötssmör, palmer och varma temperaturer. Om jag kommer till L A så kramar jag palmerna.

Michelle hälsade på sin pappas amerikanska familj så ofta det gick.

– Min faster var i min ålder, men fick köra bil när hon hade fyllt 16. Det var stort. Vi åkte omkring och hon pekade ut en massa surfmärken som jag köpte för att vara cool och först. Problemet var bara att de märkena aldrig kom till Stockholm, haha.

Bild på skådespelerskan och Residence-redaktören Michelle Meadows, aktuell i SVT-serien Katsching.
 

Många intressen fajtas i Meadows huvud om hennes tid. Två av de viktigaste kom tidigt, när hon var liten.

Annons

– Jag har alltid velat bli skådis. Och jag har alltid inrett. Jag har alltid haft driv och fixat de sakerna som jag ville ha.

Barbiehuset som hon fixade till sitt flickrum, fastän det egentligen inte fanns pengar till sådan lyx, installerades i bokhyllan.

– Jag ordnade himmelsäng och ett stort matbord. Barbiehuset hade allt och jag hade fått fram grejer helt utan pengar. I princip samma sak är det som hemma hos mig nu. Jag köper nästan aldrig något nytt. Prylarna hemma är ofta presenter, arvegods eller auktionsfynd. Och en del kommer direkt från grovsoprummet!

En anledning är också Michelles stora miljösamvete. Hon äter inte kött, går nästan alla vägar till fots och sopsorterar med symmetrisk noggrannhet. På Residence redaktion vågar ingen längre visa sig med plastbestick under lunchen eller komma dragandes med en sushi med jätteräkor i. Då blir det bakläxa direkt.

Bild på matsalen hemma hos Michelle Meadows.
Matsalsbordet är arvegods och mattan kommer från Day Home. Michelle bjuder gärna på middag. »Jag ogillar att planera, så ofta blir det ost och bubbel.«  
Bild på porslinssamling hemma hos skådespelerskan och Residence-redaktören Michelle Meadows.
Det hemmabyggda skåpet var en nödvändighet när porslinssamlingen blev för stor för att få plats i köket. Michelles gammelfarmor var ett bingofan och flera av serviserna är gammelfarmors bingovinster.  
Annons

Hur gick det då till när flickan från L A ville bli skådespelare i Stockholm, i en tid innan internet och Myspace?

– Jag hade varit med i en del musikvideor via en cool snygg kompis, som kunde dansa. Jag kunde inte dansa, men jag fick vara med. Och kände att jag verkligen trivdes framför en kamera. Det kändes helt naturligt för mig.

Via en tv-reklam fick Michelle reda på att en nyskriven amerikansk-svensk tv-serie sökte skådespelare. Man skulle komma till modebutiken JC i PK-huset och presenterar sig.

– Jag tänkte att jag måste ha en bättre plan än att bara gå dit. Så jag frågade en väldigt snygg killkompis om han kunde följa med. ’Du får bara gå bakom mig, som om du var mitt fan’, sa jag till honom. Han gick med på det, för den goda sakens skull.

Annons

Sedan satte hon på sig en cowboyhatt, spatserade förbi hela kön med sitt inhyrda fan och gick raka vägen in i butiken.

– Vi låtsades kolla på kläder. Och det tog inte lång tid innan någon från filmteamet kom fram och frågade om jag ville provfilma, haha.

Bild på Michelle Meadows sovrum, vas från Gab och Stadsmissionen.
En gammal stol som hittades på en släktings vind fungerar som sängbord. Vasen från GAB kommer från Stadsmissionen.  
Cykel från Bikeid, guldspegel från Lauritz. Sladdlampa från Frame med led-lampa från Buster + Punch hemma hos Michelle Meadows.
Hyllan i sovrummet hängde tidigare i V Ave Shoe Repairs butik i Bibliotekstan. Cykel från Bikeid och guldspegel från Lauritz. Sladdlampa från Frama med led-lampa från Buster + Punch.  

Den pigga inre motorn som driver Michelle ständigt framåt har nu under hösten rullat igång projektet byta bostad.

Annons

– Jag har bott i den här lägenheten i tio år. Den har varit min trygga hamn, och det enda boende som jag frivilligt har flyttat till. Så det blir en stor utmaning att lämna den. Men också ett sätt att göra sig av med en del samlingar och frigöra energi.

Väster om friheten har premiär på SVT2 den 5 oktober klockan 22:00. Alla avsnitt släpps på play samtidigt som premiären. 

Text: Imke Janoschek. Foto: Andy Liffner. Styling:Thomas Lingsell. 

Michelle Meadows
GÖR Skådespelare och redaktör på Residence.
BOR I en 110 kvadratmeter stor lägenhet från 1880-talet på Södermalm i Stockholm.
AKTUELL i SVT-serien Väster om friheten. 

Läs mer:

Veckans hem till salu: Funkisvillan 

En resa i Bauhaus spår 

Norrgavel släpper loungesoffa av Nirvan Ritcher

Publicerat 04 oktober 2019
Annons