Sommarhem vi älskar: Johan Lindskog och Joanna Sundströms drömhem på Gotland

En husdröm mitt på Gotland som tog tag och inte släppte förrän Johan Lindskog och Joanna Sundström slog till.

Annons

Residence återvänder under våren och sommaren till sommarhem vi älskar en smula extra. Denna gång: Johan Lindskog och Joanna Sundströms sommarhem på Gotland. 

Det sägs att mor Lotte dog i sitt lilla vackra hus mitt på Gotland i byn Väte år 1903. Sedan stod stengården tom i hela hundra år. Kossorna flyttade in, träd började växa upp genom golvet. Korna gödslade träden genom att skapa näringsrik mylla direkt på plankgolvet. Huset började närma sig det där stadiet av förfall där naturen sakta men obönhörligt tar över helt och hållet.

Men så en dag kom snickaren Långrobert förbi. Och drabbades av huset och platsen. Åkte till bonden som ägde markerna runtomkring och köpte det. Rakt av. »Och sedan började han snickra på detta hus i åtta år.«, säger Johan Lindskog, medan han med van hand langar pyttipanna till Ziggy, ett och ett halvt, som otåligt bearbetar bordsskivan med skeden.

Johan Lindskog och Joanna Sundström hemma i sitt Gotlandshem.
Johan Lindskog med dottern Melina, sonen Ziggy och Joanna Sundström tittar ut från den gamla stengården
som ligger mitt på Gotland.
 

Historien om medieproducenten Johan Lindskog och pr-kvinnan Joanna Sundströms sommarparadis, mitt på Gotland i bördiga Väte, kan börjas från två håll. Mor Lotte och korna är ett håll, en historia som kan läsas i Sockenboken från Väte.

Annons
Hallen hemma hos paret Lindskog-Sundström på Väte, Gotland.
Skåpet i hallen är byggt av gammalt golv från huset. Det golv som tidigare låg i hallen. Nu ligger där gotländsk kalksten. Dörren är original från 1834.  

Det andra lite mer nutida hållet är hur stockholmarna Joanna och Johan träffas på ett party, blir kära och upptäcker sin gemensamma Gotlands-hang up. Johan är journalisten som blev fotograf, matskribent och medieproducent med en mängd olika järn i elden. Det kan vara att redaktöra kundtidningen för Fotografiska eller producera ett tv-program med Jonas Cramby där de jagar björn och vildsvin för att laga »landskapsburgare«.

Köket hemma hos Johan Lindskog och Joanna Sundström på Gotland.
Köket är byggt på plats av snickaren som renoverade huset. Enkla funktionella lösningar med öppna skåp och rottinglådor.  

Joanna driver pr-byrån Part som är specialiserad på konst och kultur och är initiativtagare till Stockholm Art Week, som arrangeras varje år i april, där olika aktörer som Market Art Fair och Supermarket lyfter fram samtidskonsten, åtkomlig och köpbar för en bred publik. Båda är dessutom hängivna Hemnetknarkare och googlar ideligen på hus på Gotland. Varje dag. Ibland också på lägen­heter. Johan googlar vid tidpunkten när de träffas på allt som går att köpa på Gotland. Även Joanna googlar. Hon vill hyra boende för Almedalen­veckan. Båda stöter, oberoende av varandra, på detta magiska hus i Väte.

Annons
Antik tving och växter hemma hos Johan Lindskog och Joanna Sundström.
De djupa fönsternischerna ger ett härligt ljus i huset. En antik tving i trä får agera prydnad på fönsterbänken.  

»Så det är en midsommardag på Gotland och vi drar med några kompisar till huset, bara för att kolla. Vi har ju nyss träffats, så egentligen finns det ingen anledning att titta på hus ihop, det är alldeles för tidigt. Men det är en rolig utflykt. Någon polare har hyrt en bil han vill provköra, och vi drar iväg«, berättar Johan.

Böljande kläder på paret Lindskog-Sundströms hus på Väte, Gotland.
 

Han ringer mäklaren och gänget får nycklar. »Det slutar med att vi hänger vid huset i en hel dag, plockar smultron, äter picknick och blir dödsförälskade i det jäkla huset. Så jag börjar buda på det«, säger Johan. »Trots att det är helt galet. Och så är det en reklamare som budar mycket mer pengar och han får huset.« Nu får Johan och Joanna tunnelseende och ska bara ha ett hus på Gotland, och båda Hemnetknarkar mer än någonsin.

Annons

Tre år går med ideliga besök på öjn, helger tillbringas på färjan och med hus-scouting.

»Ofta såg det asbra ut på nätet men sedan var det inte alls bra när man kom ut dit, huset låg direkt vid vägen, det fanns en grisfarm som granne med mera,« säger Joanna.

Tills en dag, då HUSET dyker upp igen.

»Då var jag gravid, och då fanns det ingen återvändo. Jag kände den där boa-paniken, du vet, barnen måste ha någonstans att vara på sommaren, inget mer hattande hit och dit. Och så var det bara gasen i botten.«

Johan kände likadant. »Läget var också lite annorlunda, vi hade varit ihop i tre år.« Och efter en rafflande budgivning blev Väte deras.

Stol och bord köpta på auktion och loppis hemma hos Joanna Sundström och Johan Lindskog.
Slagbordet är inropat på Auktionsverket. Stolen ett loppisfynd. Träfatet har gått i arv i generationer i Johans släkt.  

»Första kvällen när vi kom hit och skulle flytta in så bar vi omkring på prylar och jag kände hela tiden att nu är det något konstigt. Det är någon som stirrar på oss. Men det var bara alla 30 korna som kom och hälsade på och glodde. Det var märkligt. Sedan kom de aldrig mer samlade på det sättet«, berättar Joanna om välkomstkommittén.

Annons

Förutom att Väte enligt Joanna och Johan är en av Gotlands vackraste platser så hade huset även den stora fördelen att snickaren Långrobert hade renoverat det med varsam och kunnig hand, efter byggnadsvårdens alla regler.

»Här var det Skansen-style, verkligen«, säger Johan. »Ingen indragen el, utedusch, linolja och lerklining på alla väggar. En av de stora fördelarna med en sådan renovering är att allting ser vackert ut och ingenting är förstört.«

»Många hus på Gotland är ju helt sönderrenoverade med tilläggs-isolering och fula lösningar. Vi har verkligen haft tur«, säger Joanna.

Antikfynd hemma hos paret Lindskog-Sundström på Väte, Gotland.
Det långa smala matbordet är köpt på Bukowskis. Stolarna kommer från en antik-handlare på ön. Träkorgen är en så kallad saigkorg som man hade ull i förr
i tiden. Också den ett antikfynd från ön, liksom grepen. Vas med fat, NK classic home.
 

Fast som med alla hus så finns det en del kvar att göra. Som att dra in vatten, fixa ett badrum – med tre barn, ett måste. Och kanske, så småningom, bygga en gäststuga.

Annons
Väderbiten fasad på huset på Väte, Gotland.
Den södra gaveln har inte renoverats på över hundra år. Härjad av väder och vind men håller i många år till.  

»Där är jag tilltalad av idén att någon kommer med en kran och ställer dit ett hus«, säger Joanna, som är föga intresserad av att stå en hel sommar med pensel i handen. På sommaren är det tre barn som fyller Väte med skrik och skratt, Melina, Johans dotter med Alexandra Pascalidou, Ziggy, 1,5, och nyfödda Zoë. Gästerna kommer och går i en strid ström.

»Vi sitter verkligen så på vischan att det bara är skönt när folk tittar in«, säger Joanna.

Stillsamt sovrum med sängkläder från Society hemma hos Joanna Sundström och Johan Lindskog.
Fri utsikt från övre plan mot åkrar och skog. Sängkläder, Society. Kudde, NK Classic home.  

»Annars kan man nog bli lite lappsjuk. I och med att vi ligger precis på vägen mellan Visby och Sudret är det många som stannar till och tar en kopp kaffe hos oss. Precis som vi vill ha det.«

Annons
Keramik från Herr Judit och Fat, ljusstake, stol och vas från Garbo interiors hemma hos Joanna Sundström och Johan Lindskog.
Fat, ljusstake, stol och vas från Garbo interiors. Grön keramik, Herr Judit Brandstationen.  

Text: Imke Janoschek
Foto: Erik Lefvander
Styling: Anna Mårselius

Joanna Sundström & Johan Lindskog

BOR i lägenhet på Södermalm och i Väte på sommaren. Två gemensamma barn, Ziggy, 1,5 år, och Zoë, tre månader, och Johans dotter Melina, 8.
GÖR Johan är fotograf och medieprodcent, Joanna driver pr-byrån Part med fokus på konst och kultur. Joanna är initiativtagare till Stockholm Art Week.

Läs mer:

Kika in i Dry Studios fantastiska sommarhem

Sommarhem vi älskar: Daniel Östmans magiska orangeri – inne i stan

8 inspirerande idéer till växthuset och orangeriet

Annons