Stilsäker inredning på liten yta hemma hos Jessica Lagerman

Att bo på liten yta innebär att man måste fundera över vad man verkligen behöver. Det inspirerade inredningsstylisten Jessica Lagerman till att tänka nytt även i andra delar av livet.

Annons
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
9 inredningsmissar i en liten bostad – så löser du dem
1:57

Den var tänkt som ett övergångsboende. Jessica Lagerman och hennes sambo hade gått skilda vägar och hon behövde något enkelt att landa i. Men hon upptäckte att hon trivdes så bra i den lilla hyresettan att hon blev kvar.

»Jag hade tänkt att jag skulle bo i en större lägenhet, men nu har jag helt ändrat uppfattning. Stora bostäder skapar också stora behov. Just nu är det viktigare än någonsin att skala ner«, konstaterar hon.

De vackra trägolven i original från 1946 har fått fritt spelrum. Eftersom golvytan är liten var det svårt att få en matta att fungera. Jessica satsade i stället på gardiner för att få in mycket textil.  

Det begränsade utrymmet förde med sig att Jessica var tvungen att tänka igenom vad hon verkligen behövde. Vad är egentligen viktigt på riktigt? Den frågan inspirerade henne till att tänka nytt även i andra delar av livet.

Annons

»Varför jobbar vi så mycket i dag, till exempel? Det är så lätt att fastna i mönster och lägga tid och kraft på sådant som kanske inte ger en rätt energi i livet. Vi matas ständigt med saker som man egentligen inte behöver, inte minst på sociala medier.«

Den lilla lägenheten var tänkt som ett övergångsboende efter en separation men Jessica Lagerman kom att trivas med den mindre bostadsytan som gör att andra delar av livet kan få mer utrymme.  
Den runda spegeln från House doctor skapar en känsla av rymd. Ljusstake, Tambur. Tennburkar från Syuro.  

Lägenheten ligger högt upp i ett punkthus byggt 1946. Bevarade detaljer som en rejäl fönsterbräda i sten och ett vackert originalgolv i trä berättar om tidens ambition att bygga bra och trivsamt även för den som inte hade råd att bo stort. Genom fönstret skymtar LM-tornet på Telefonplan över hustaken. Ett trevande morgondis lyser upp vita väggar, sparsamt dekorerade med ett par inramade magasinsurklipp och ett tryck av stjärnhimlen av Sarah Maria Yasdani. En rund spegel ovanför bokhyllan ger en känsla av rymd.

Annons

Så när man bara kan behålla det som är viktigt, vad sparar man?

»Man behöver en härlig säng, för sömnen är viktig. Sedan är det trevligt med en matplats, inte bara ett bord framför soffan, så att man kan dela mat och sällskap med vänner och familj.«

Stolar Modell 66 av Alvar Aalto, Artek. Lampan har Jessica satt ihop av delar från Creative cables. Inramat urklipp från ett magasin. Bordet plockade hon upp när någon ville bli av med möbler i ett trapphus. Karaff, Ebba von Wachenfeldt. Keramikfat, Calle Forsberg. Kopp Hasami från Type O.  

Jessica berättar att hon flyttat om de få möblerna många gånger sedan hon kom hit. Det var viktigt att det fick ta tid att bli rätt. Den inställningen försöker hon ta med sig till sina kunder också. Om man vill ha en inredning som håller över tid så fungerar det inte att stressa i väg till ett möbelvaruhus och köpa alla möbler och färg på en gång. Man behöver tid att tänka – och känna – efter.

Annons

»Eftersom golvytan är liten är det svårt att få det att fungera med en matta. Därför satsade jag på att sätta in gardiner i stället, för att få in mycket textil«, fortsätter hon.

Till väggarna i både rummet och köket valde hon en neutral vit kulör med ett matt yta som inte skapar reflexer och bidrar till den lugna känslan.

I köket står spillbitar av trä och marmor. Kanna från loppis. Tallrikar av Calle Forsberg. Koppen har Jessica drejat.  
På fönsterbrädet i marmor sitter Clamp tray från Navet.  

Det lilla köket har ståplats för två. Möjligen tre om man känner varandra väl. Här står en bedårande liten spis, kanske från femtio- eller tidigt sextiotal, med två plattor och reglagen på en upphöjd panel längst bak. Under arbetsbänken, ovanpå lådorna, sitter en utdragbar skärbräda och ytterväggen har ett litet vädringsfönster som släpper in dagsljus. Det är en trivsam liten folkhemsvrå.

Annons

Till vardags arbetar Jessica som stylist vid design- och inredningsplåtningar och skapar inredningar till privatpersoner och företag. I jobbet, liksom hemma, gillar hon att arbeta med återvinning och använder gärna naturmaterial som trä, glas och naturliga textilmaterial. En lugn bas i en naturlig färgskala står sig länge.

»Inte minst i små lägenheter känns det också viktigt att ha olika blickfång att vila ögonen på, för att finna lugn och bli inspirerad. Kanske ett vackert konstföremål eller ett stilleben. Jag tycker också om organiska inslag, som växter.«

Soffa från Bolia. Satsbord, Hans J. Wegner för Andreas Tuck. Hyllsystemet är Norrgavels Sparring.  

Utöver jobbet som inredare arbetar hon i inredningsbutiken Norrgavel. Man skulle kunna tro att en person med hennes yrken skulle ha många dekorativa föremål framme. Men så är det inte.

Annons

»Jag har ett förråd där jag förvarar rekvisita och garderoben i hallen är ganska full. Jag är rätt så pedantisk och plockar gärna undan. Som minimalist tror jag på färre men bättre saker. Jag vill att mitt hem ska kännas harmoniskt, så att det blir som en oas för vila«, säger Jessica.

Fat från Hay samlar aska från rökelsen. Satsbord, Hans J. Wegner för Andreas Tuck.  

I gymnasiet pluggade hon fotografi. Där lärde hon sig mycket om ljusets betydelse, i bilder såväl som i miljöer.

»Det finns en sorts koppling mellan att göra inredningsbilder och att inreda. Det handlar om komponera färg, form och ljus och om att inspirera. Jag tror att de flesta påverkas positivt av någonting som är visuellt vackert. Att få jobba med det är fantastiskt.»

Annons
Glaserad keramiktavla av Hanna Järlehed Hyving.  
Gardiner av linne från Norrgavel. Sängbord, Montana. Glas från Skrufs glasbruk. Lakan från Midnatt och Norrgavel. Sängöverdraget har Jessicas mamma sytt. Tryck Acataleptic eclipse av Sarah Maria Yasdani, köpt på Konstfacks julmarknad.  

Efter gymnasiet och en hel del jobb utbildade hon sig till dekoratör, mer för att ta ett nytt steg i livet än för att arbeta som det. Men det visade sig vara både kul och lärorikt. Här vaknade också Jessicas inredningsintresse på allvar. Och utbildningen, där sådant som ljussättning och färglära ingick, blev en bra grund att stå på som inredare.

Annons

Men det finns en aspekt av inredningsvärlden som hon inte känner sig bekväm med.

»Jag är nästintill ointresserad av vad som anses trendigt. Jag vill inte pressa på folk en massa saker som de kanske inte behöver. Jag vill att de ska leva och må bra i sina hem. Det här med att konsumera för att följa trender och jaga status, det vill jag inte vara en del av.«

Som inredare är det oundvikligt att då och då stöta på kunder som har en helt annan uppfattning. Vad händer då?

»Det är alltid viktigt att lyssna på kunden och dennes behov. Man jag försöker alltid se något slags långsiktighet i det jag föreslår. Jag kanske försöker sticka in tankar om sådant som jag tror på och ibland blir kunden inspirerad av det. Det känns lättare att få gehör för sådant i dag« 

Jessica Lagerman

Ålder: 32 år.

Bor: I en enrummare på 28 kvadrat i ett hyreshus.

Gör: Inredningsstylist och set designer. Aktuell med Projekt för privata kunder.

 

Text Anders Bergmark

Foto Mikael Lundblad

Styling Jessica Lagerman

LÄS MER: 
Snygg inredning på liten yta – 5 stilsäkra hem att inspireras av

Mycket energi på liten yta hemma hos Emelie och Sebastian Falk

Publicerat 19 maj 2020
Annons