Överflöd av textil och fransk lyx – se stylisten Caroline Borgs hem

Överflöd av textil och fransk lyx – se stylisten Caroline Borgs hem

Stylisten Caroline Borg mixar känslan av fransk bistro med det svenska, moderna. Och inreder bjussigt med textil och second hand.

Styling
Annons
TV: Överflöd av textil och fransk lyx – se stylisten Caroline Borgs hem
TV: Överflöd av textil och fransk lyx – se stylisten Caroline Borgs hem
1:45

Enskede trädgårdsstad anlades vid tiden för förra sekelskiftet och tanken var att vanliga människor skulle kunna skaffa ett hus med två rum och kök samt källare och trädgård för samma pris som en tvårumslägenhet i innerstaden. Försäljningen gick trögt, men Stockholms första kommunala trädgårdsstad var ett faktum 1908.

Numera är Enskede ett av huvudstadens mest populära områden och följaktligen ligger priserna därefter. Bebyggelsen är blandad och består av småhus, radhus, villor, skolor och idrottsplatser. Alldeles intill ligger Globen och Skogskyrkogården.

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Soffa Söderhamn, Ikea, med överdrag från Bemz. Flokatimatta, mattoronline.se. Soffbordet kommer ursprungligen från Italien, köpt second hand. Bordslampa i keramik, Watt & veke. Pall, second hand. Ljusstake, Nagel. Linnegardinerna, Ohlssons tyger. Väggar målade i mineralfärg från Jotun, kulören Soothing beige.  

Caroline Borg och familjen flyttade till Enskede

Hit till området kom Caroline Borg och hennes sambo Jens Bergstrand för drygt fyra år sedan från en lägenhet på Västmannagatan inne i Stockholm. I familjen ingår också barnen Sam, 7 år, och Lykke, 3.

Annons

»Det fanns ett flöde, ett ljus i lägenheten som jag gillade« säger Caroline.

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Shakerlist i ek, Artilleriet. Väska, Cult Gaia. Skomakarlampa, second hand. Sidenblus, By Malene Birger. Tidningshyllan har Mårten Bergstrand snickrat efter Carolines önskemål.  
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Väggar målade i mineralfärg från Jotun, kulören Smooth white. Linnegardiner, Åhléns. Taklampa i linne, Watt & veke. Sängkläder i muslin, Garbo & friends. Linnekudde och urna från Tambur. Klänning på väggen, H&M.  

Caroline Borg är fotograf och stylist

Caroline är fotograf och stylist, med kunder inom mode, inredning och mat. Jens arbetar med konceptutveckling inom Stureplansgruppen och är driftchef på restaurang L’Avventura.

Caroline Borg

Ålder: 33 år.

Bor: Lägenhet i Enskede utanför Stockholm.

Gör: Fotograf och stylist med kunder inom mode, mat och inredning.

Familj: Sambon Jens och barnen Sam och Lykke.

Annons

Hon tyckte också om närheten till grönområdet och att få höra ljudet av fågelkvitter när fönstren står på glänt. Lägenheten ligger en trappa upp i flerfamiljshuset och den är på 112 kvadratmeter samt ytterligare 25 kvadratmeter med det inredda loftet.

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Fåtölj i fårskinn Little Petra, &Tradition. Tavlan av Carolines vän Hanna Zelleke Collin, som fick Bernadottestipendiet 2021.  
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Alla material hos Caroline är mjuka och taktila. Och gardiner i rummet skärmar av och mjukar upp.  

Det var ett renoveringsobjekt

Projekt är inget Caroline säger nej till, tvärtom går hon i gång på dem. Det var inget renoveringsobjekt de flyttade in i, men det fanns en del att ordna med. Att få till rummet på loftet till sonen Sam, måla om väggar och slipa golven. Under trappan byggdes en städskrubb, smart utnyttjande av en ganska hopplös yta. »Jag är bra på att planera och dra i gång projekt och Jens är bra på att bygga.«

Annons

Det är ett hem där trivsel, värme och den där ombonade känslan är stark. Där inget hamnat på plats av en slump, där allt är valt med omsorg. Men det är en inredning som får leva, långt från det överstylade och opersonliga. Jordnära lyx känns som en bra sammanfattning.

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Carolines skrivbord i närbild. Skulpturer av Michele Ambrosini.  
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Bord, fåtölj och spegel, second hand. Bordslampa i dansk design, köpt på Antikmässan. Väggar målade i kulören Space från Jotun. Linnegardiner, Linum. Skulpturer av konstnären Michele Ambrosini.  

»Jag har försökt med färg, men det går inte. Det blir alldeles för stökigt och oroligt för mitt öga. Det rubbar balansen«, säger Caroline.

Annons

I stället har hon valt en svart, vit och grå bas, väggarna är målade i milda kulörer från Jotun minerals. Mjuka mattor, långa gardiner och gott om textil ingår i scenografin. Stora växter i krukor som fikus- och fikonträd bidrar till den gröna och sköna känslan, viktigt också för en god inomhusmiljö. Möblerna väljer Caroline och Jens med ett långsiktigt perspektiv i åtanke. Second hand, vintage, Marketplace och Blocket är ställen hon letar på. Det får ta tid och det är ofta jakten som är roligast. »För framtidens skull, men också för att det är roligt att leta!«

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Jutematta Lohals, Ikea. Vas Urna, Marimekko. Smidessljusstaken, studentpresent från farmor och farfar. Köksgardin i linne, H&M Home.  
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Vitrinskåpet köpt second hand. Dagbädd av Jens bror Mårten Bergstrand, som arbetat som kock på Ett hem sedan de öppnade, men slutade för ett år sedan för att snickra möbler åt privatkunder.  
Annons

Kök och vardagsrum

På nedre plan finns kök och vardagsrum i en öppen planlösning, där livet händer. Runt det gamla slagbordet står en soffa i Thonetstil och Jonas Bohlins Vilda-stolar. En lyckad mix av fransk bistro med en touch av modernt, svenskt. Men här nere ryms också två sovrum, badrum och en arbetshörna med ett härligt ljusinsläpp. Och på loftet Sams fina sovrum.

»Jag får många frågor var jag köpt allt, svaret blir nästan alltid second hand! Det kan kännas tråkigt kanske, men det är tillfredsställande att det går att skapa ett ’lyxigt’ hem utan att det behöver ruinera en.«

Hemma hos stylisten Caroline Borg
Caroline och Jens i köket. Knopplist i betsad rökt ek, Norrgavel. Äldre skärbräda, Petite Bouvin. Durkslag i bambu, Mimou. Blommor och kruka från Årsta blomsterhandel.  
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Fat, Astier de Villatte. Mjölkkanna, By on. Tekanna och linneservett köpta second hand.  
Annons
Hemma hos stylisten Caroline Borg
Klaffbordet, soffa i Thonet-stil och fåtöljen i Malawi-modell, köpta second hand. Stol Vilda av Jonas Bohlin. Lampa i papper, Clas Ohlson. Keramikskålen på bordet är köpt på en marknad i Italien. Knopplist i ek, Norrgavel. Kökshandduk, Libeco.  
Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
Se också: Här är fem inredningstrender för vintern 2021/2022
0:57

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Annons