Tidlös elegans och nordisk klassicism möts i Södermalms hjärta
Högt över Södermalms myller bor Linus Stridfelt och Mattias Hagenström i en lägenhet där svensk klassicism får sällskap av runda former och mjuka textilier.
I hjärtat av Södermalm i Stockholm hittar man hipstermeckat Nytorget och bara något kvarter därifrån det mindre kända Greta Garbos torg. Trots att de ligger så nära varandra är torgen varandras motsatser. Nytorget har en brokig charm och tydlig puls, medan Garbos är ett lugnt och lummigt kullerstenstorg med stora hästkastanjer och strikta avenbokshäckar. Framför torget, i ett putsat grönt 20-talshus, bor Linus Stridfelt och Mattias Hagenström i en charmig två och en halva. De föll för lägenheten delvis på grund av läget – den lugna småstadskänslan bara några meter från stadens brus. Dessutom bor de högst upp i huset och över kastanjeträdens toppar kan de se ända bort till Hammarbybacken.
Förutom läget föll paret även för byggnadens tidlösa elegans. »Jag har nog alltid dragits till 20-talsklassicismen och Swedish grace-estetiken. Det är något med den där strikta symmetrin som tilltalar mig«, berättar Linus.
Själva lägenheten har kvar mycket av sin ursprungliga utformning. Två precis lagom stora rum vetter mot parken, och innanför dem finns ett tidstypiskt mellanrum samt en liten hall och ett badrum. På motsatt sida, med två fönster mot innergården, ligger ett stort kök med plats för matbord och kökssoffa. »Även om mellanrummet kanske inte fyller någon funktion, och ärligt talat är lite svårmöblerat, så gillar vi det, det har något slags historisk charm«, säger de.
Rummet har möblerats med ett art déco-bord, en Utrecht-fåtölj och en vägglampa av Alvar Aalto. »Lite nyborgerligt«, skrattar Mattias, som tycker att det är det perfekta rummet att placera en julgran i.
Linus Stridfelt och Mattias Hagenström
Ålder: Linus är 37 år och Mattias är 35 år.
Familj: Hunden Albus.
Gör: Linus driver eget inom PR och kommunikation och Mattias är pressekreterare för Socialdemokraterna.
En mix av gammalt, nytt, romantiskt och coolt
Linus och Mattias träffades för snart tio år sedan genom gemensamma vänner, efter att de båda flyttat till Stockholm för att jobba med PR. Linus är ursprungligen från Luleå och flyttade efter gymnasiet till Paris för att plugga i ett år, sedan vidare till London i fyra, men hamnade till sist i Stockholm när det var dags att bestämma sig för vad han skulle »göra av sitt liv«. Mattias gjorde en liknande resa men började i närheten av Kalmar och tog sin omväg via Köpenhamn.
Väl i Stockholm fick de båda jobb på varsin PR-byrå inom livsstilssegmentet och ordnade event, resor och andra aktiviteter för att lyfta lyxiga varumärken. Det är lätt att se hur yrkesbakgrunden har påverkat deras känsla för detaljer. I hemmet anas en förståelse för hur färg, form och material samspelar. Väggarna är målade i sobra toner som balanserar perfekt mellan varmt och svalt. Den grå, blå och gröna kulörpaletten som husets fasad och entré bjuder på har tweakats inne i lägenheten och förhöjer byggnadens känsla av nordisk klassicism.
Inredningen är en mix av gammalt och nytt, romantiskt och coolt. Linus, som i dag driver eget, har Bukowskis som en av sina största kunder – ett uppdrag som passar honom perfekt eftersom han alltid gillat att fynda på auktion. Redan i unga år fick han följa med sin mamma på loppisrundor och lärde sig tidigt att uppskatta äldre design med hantverksmässig känsla. »Jag tror att jag alltid har dragits till äldre design där jag känner att det finns en balans och tydlig tanke bakom formen, oavsett om det är art déco eller Alvar Aalto. När jag faller för samtida möbler finns det alltid en medvetenhet att jag kanske trillar dit på grund av en trend. Det finns en trygghet i klassikerna – då jag vet att jag inte kommer att tröttna«, säger han.
Linus erkänner också att det kanske är han som är mest drivande i att jaga nya vintagefynd samt att ordna deras inredningsaccessoarer i små stilleben. Mattias är den som propsar mest på att hålla hemmet städat och rent, och när det handlar om gemensamma inköp kan det se ut så att Mattias föreslår en robotdammsugare och Linus en fluffig matta, »du vet, en sådan som fäller«.
»Men vi hittar sådant vi båda gillar och försöker att bara köpa saker vi vet att vi kommer att använda. Vi har till exempel inget finporslin, utan vi använder samma koppar och tallrikar oavsett tillfälle«, berättar Mattias.
Runda former återkommer i hemmet
Men precis som med mycket annat i lägenheten är de nämnda vardagskopparna och faten det som många andra skulle kalla just »finporslin«. Kopparna är handdrejade av en lokal keramiker och har alla lite olika glasyrer och en organisk form. Just det där med organiska former återkommer faktiskt på flera håll i lägenheten – i mellanrummet står en knubbig svart vas av Åsa Stenerhag, på sidobordet i vardagsrummet en liten skål i en mjuk form av Carl-Harry Stålhane och i köket står skärbrädor i oregelbundna former uppstaplade på köksbänken.
Dessutom återkommer runda former i hemmet, som ryggen på den vackra Swedish modern-soffan från Bukowskis, som står mitt emot en mer klassiskt utformad soffa av Norm architects i vardagsrummet. De här böljande formerna mixar det eleganta och strama i auktionsfynden samt en modern coolness – som på sängbordet från Magniberg och Jonas Bohlins Concrete-stol. Kontraster, men aldrig konflikt. Helheten mjukas upp av det vackra ljusinsläppet och lager av textilier – ett överkast i ett vackert mönstrat Dedar-tyg på sängen, skira gardiner framför fönstren och en mjuk matta från Cappelen Dimyr i vardagsrummet. Det är romantiskt, men på ett strikt och maskulint sätt.
I framtiden drömmer paret om att hitta ett fritidshus i närheten av Stockholm. Kanske något där de kan släppa loss sin kreativitet och renovera. Men det är ingen stress. Just nu har de allt de behöver här – en vacker lägenhet och en lugn oas vid Greta Garbos torg. Och om det mot förmodan skulle bli långtråkigt, finns Nytorgets puls bara några steg bort.