Maskulint och elegant hos grundaren av Honesty

Walter Naeslund är ingenjören som blev reklamare med ett brinnande intresse för inredning. Ta del av det fina och inspirerande reportaget från 2015 i hans dåvarande lägenhet i mannagrynskvarnen från 1923 i Nacka.

Annons

Text: Imke Janoschek
Styling: Alexandra Ogonowski
Foto: Patric Johansson

Tre gigantiska sumobrottare sitter bak bredvid bak på ett nybyggt verandaräcke och dinglar med benen. Sedan provar de en etagesäng, alla tre vill självklart ligga i överslafen.

– Flytta på dig, storebror vill också vara med, säger den ene, det knakar lite, men det håller.

Hösten 2014s reklamspottar för byggföretaget Beijer blev hyllade och dissade, anmälda och friade. De är gjorda av Walter Naeslunds reklambyrå Honesty, företaget som under våren 2014 släppte en stor kampanj för Viaplay där en samefamilj avslöjar sina passioner för olika tv-figurer.

Walter Naeslunds hem7
Vardagsrummet domineras av det vackra taket och det rustika ekgolvet Da Capo Natura från Kährs, matta från Beyond Marrakech, vintagefåtölj Ari av Arne Norell. I bakgrunden musiksamlingen, fyra gitarrer och ett vackert grönt piano, en present från en vän till familjen. ”Jag var egentligen en sportkille, men ingen i familj var sportintresserad utan alla höll på med musik…”. Konst ovanför pianot, Nordiska galleriet.  
Walter Naeslunds hem8
Soffa Ploum från Ligne roset, ”Världens skönaste soffa!”, från väggen pekar lampa 265 av Paolo Rizzatto in mot rummet, Flos. Soffbord Trienna av Ilmari Tapiovaara, Artek. Belysningslösning i taket, Per Söderberg, Neb brass lamp. Golvlampa Glo-ball Basic av Jasper Morrison för Flos.  
Annons
Walter Naeslunds hem3
Ljuset flödar från två håll och gör att den grå väggfärgen uppfattas än vit än grå.  

Walter startade Honesty. Han är ingenjör från början, men motsvarar inte riktigt fördomarna om den inbundne, tekniske pulnörden.

Annons

– Jag brinner mest för att förklara saker. Det finns något stort i att kunna hitta system i naturen som förklarar förlopp. Det gör jag även med våra kunder. När vi säljer krea­tivitet måste vi kunna argumentera för den rationellt.

För två år sedan köpte han tillsammans med sin dåvarande tjej Sally Voltaire och deras gemensamme son Marc lägenheten i ett av Stockholms historiska landmärken, den gula mannagrynskvarnen som ligger i stadsdelen Saltsjöqvarn strax öster om Slussen i Stockholm.

– Jag älskar det här läget, på tio minuter går jag till jobbet som ligger i Barnängshusen i Norra Hammarbyhamnen. Med båten är jag på Riche på 15 minuter. Och känner ändå man att man bor naturnära.

Lägenheten, en stor tvåa på 110 kvadrat­meter, bjuder på en fullständigt hisnande utsikt över Stockholms inlopp och Djurgården. 

Walter Naeslunds hem5
Matbordet av Per Söderberg specialritades för ett privathem och Walter köpte det på Bukowskis. Eventuellt kommer en limiterad upplaga hos Pers företag No early birds. Matbordsstolar Hammock av Axel Bjurström för David design, med specialvita benställ för Walter. ”Jag kallar dem för Walter edition”, skämtar han. Lampa, Aim Pendant av Erwan och Ronan Bouroullec för Flos. Fotokonst i bakgrunden, Ida Sundkvist.  
Walter Naeslunds hem6
På matbordet underlägg av Svenskt tenn, doftljus Tom Dixon, och vas av Louise Roe.  
Annons

Från Walters köksbord – ett specialritat bord av Per Söderberg som han köpte på Bukowskis – ser man hur bussarna rullar runt Djurgården.

Mannagrynskvarnen ritades av Stockholmsarkitekten Joel Norborg, som även är mannen bakom Allhelgonakyrkan och en del nationalromantiska villor på Djursholm. Den vackra solgula kvarnbyggnaden ligger bakom huvudbyggnaden till den stora kvarnanläggningen, som även innehöll Sveriges första kvarnlaboratorium.

Annons

Här huserar i dag ett hotell och ett spa samt tjugo lägenheter. I manna­grynskvarnen, där de sista säckarna maldes 1988, byggde NCC i början av 00-talet 23 lägenheter, höjdarbostaden i tornet sträcker sig över fem etage. Walter bor i en tvåa på fjärde våningen med en öppen planlösning. Inredningen domineras av fem gitarrer och ett grönt piano.

– Jag var egentligen en sportkille, men resten av familjen höll bara på med musik så det blev även så för mig, ett stort intresse, som gärna får synas i inredningen.

Walter Naeslunds hem4
I skrivbordshörnan dras Kährsgolvet upp på väggen! Rosa lampa, Inga Sempé för Wästbergs, svartvit golvlampa, Predrera, Gubi. Stolen vid skriv- bordet kommer från restaurangen Sally Voltaire & Systrar.  

Stylisten Alexandra Ogonowski som ofta anlitas av Residence har hjälpt honom med lägenhetens inredning.

Annons

– Vi har samma lite maskulina stil, säger Walter, som beskriver sig själv som sjukt designin­tresserad. Han rabblar färgkoder och formgivarnamn som ett inredningsproffs. 

– Som liten var det jag som möblerade om hemma hela tiden. Pappa var läkare och mamma var lärare, världens härligaste människor, men jag tyckte väl att min smak var snäppet vassare, skrattar han.

Walter Naeslunds hem2
I sovrummet blev det en mörkare nyans på väggen. Porträttfoto av barnmamman Sally Voltaire och sonen Marc. På byrån Kilt Open från Asplund står bordslampan Metafisica från Diesel/Foscarini.  
Walter Naeslunds hem1
Den befintliga sovrumsgarderoben fick nya handtag från Superfront. ”De gamla var i aluminium, och det är ett material jag verkligen ogillar. Jag är mycket för organiska material. I det nya huset kommer det bli en massa trä och marmor.”  

Härnäst styr han tillbaka till barndomens trakter. Han har köpt ett 400 kvadratmeter stort 60-talshus i Bromma, som han just håller på att renovera. Residence lär få återkomma i ämnet. 

Annons