Unikt 50-talshus av Greta Grossman till salu – se bilderna

Greta Grossman gjorde sig ett namn som modernistisk arkitekt i Kalifornien och har endast ritat ett enda hus i Skandinavien. Nu är det till salu.

Annons

Formgivaren och arkitekten Greta Magnusson Grossman var verksam under modernismen i mitten av 1900-talet i både Sverige och USA. Det var dock i USA som hon gjorde sig ett namn som arkitekt, speciellt känd för sina hus på besvärliga ytor. Hon ritade gärna hus i exklusiva Beverly Hills i Los Angeles.

Läs mer: Unik Bruno Mathsson-villa till salu – för under 2 miljoner

I hela Skandinavien har hon endast ritat ett hus. Det ligger i Hudiksvall är nu ute till försäljning. Hemnet-serien Dröm dig hem ger dig en unik inblick i huset, som fortfarande är i näst intill originalskick.

Villa Sundin byggdes 1959. Den har 5 rum på totalt 136 kvadrat, och utropspriset är 7 miljoner kronor. Det är av stilen kaliforniskt glashus, som fortfarande är relativt vanligt i den soliga delstaten.

Som formgivare är Greta Magnusson Grossman bland annat känd för den ikoniska lampan ”Gräshoppa” eller ”Grasshopper”.

Annons

Villa Sundin är över 50 år gammal, men känns ändå modern.

– Det finns väldigt många dubbelfunktioner som är smarta, som man har användning av, säger säljaren Jonas Asplint.

Formerna känns igen. Spiskåporna både över den öppna spisen och spisen i köket är som stora versioner av lampskärmen till ”Gräshoppan”.

Alla detaljer är genomtänkta och det har använts en hel del importerade material, som till exempel glasmosaik från Italien.

Läs mer: Det här arkitektritade huset på Gotland liknar ingenting du sett förut

Här kan du se hela rundturen i huset.

https://www.youtube.com/watch?v=Bs1kSkr9_L8

Annons