Hemma hos grundaren av Artilleriet, omåttligt populära inredningsbutiken, Christian Duivenvoorden.

Vacker inredningsmagi hemma hos Artilleriets grundare

Christian Duivenvoorden är mannen bakom inredningsmeckat Artilleriet. Tillsammans med sin make Björn har han inrett ett drömhus utanför Göteborg.

Styling
Annons
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
Hemma hos ägarna av möbelföretaget Gärnäs
1:15
Badrum med dusch och badkar. Antikt kinesiskt skåp, spegel från Norm Architects för Menu, klinker och vask från Made a mano och produkter från Aesop i en marmorbricka från Hay, Lampa Lampe Matis BS4, växten är en fiolfikus.
Ombonat och lyxigt dusch- och badrum med antikt kinesiskt skåp, spegel från Norm Architects för Menu, klinker och vask från Made a mano och produkter från Aesop i en marmorbricka från Hay, Lampa Lampe Matis BS4, växten är en fiolfikus.  

Residence återvänder under våren och sommaren till sommarhem vi älskar en smula extra. Denna gång: Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden.

Annons

Christian Duivenvoorden & Björn Pedersen Duivenvoorden

Bor: I en jugendvilla som tidigare varit orgelfabrik i Västra Frölunda i Göteborg.

Gör: Christian är delägare i och medgrundare av inredningsbutiken Artilleriet där även Björn arbetar som marknadsansvarig.

Aktuella med: Öppnar i dagarna upp Artilleriet studio, ett showroom tvärsöver gatan från den första butiken. Inledningsvis kommer man att göra en jubileumsutställning i lokalen.

De träffades för 12 år sedan. Två göteborgare i Stockholm med bröder som var bekanta. Christian var 29 år och arbetade som scenograf, Björn var 23 och hade precis börjat på kulturvetarlinjen på universitetet.

Christian Duivenvoorden – innan Artilleriet grundades

»Jag blev så förvånad när jag kom hem till Christian första gången – det var så ordnat allting! Han bodde otroligt fint och överallt stod det pelargoner.«

Köket hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Genom att bygga egna skåpluckor med distanser emellan ser köket platsbyggt och klassiskt ut. Skärbrädor från Hampson woods, finns på The Kitchen.  
Christian och Björn i entrén till villan i Göteborg.
Christian och Björn i entrén till villan i Göteborg. Den filmiska hallen var en av detaljerna de föll för när de besökte huset första gången. Väggar och snickerier är målade i färgen Pigeon från Farrow & Ball. Lampa av Mark Eden Schooley.  
Annons

Även om det verkade paradoxalt vid tillfället är det egentligen inte så konstigt. Christian Duivenvoorden har alltid haft fingertoppskänsla när det kommer till mode och inredning. Bortsett från några år i restaurangbranschen har han alltid arbetat med sitt intresse, oavsett om det varit som stylist, inredare eller som just nu: delägare och grundare av Västkustens mesta inredningsmecka – Artilleriet.

Artilleriets webbshop är lika besökt som den fysiska butiken

Hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Christians många år som inredare på Ikea kom väl till pass när han och Björn ritade om köket. Spis Falcon och lampa Eleanor home.  
Väggfärg Shaded white från Farrow & Ball. Lampan Circle shade produceras av Frama och går att köpa i Artilleriets webbshop.
Väggfärg Shaded white från Farrow & Ball. Bordet och pallarna vintage från Frankrike respektive Kina. Lampan Circle shade produceras av Frama och går att köpa i Artilleriets webbshop.  
Köksredskap i köket hemma hos Artilleriets grundare. Mortel Alessi, brödrost Dualit och handsnidad kavel från The Kitchen.
Köksredskapen blir vackra blickfång i stället för att klämmas ner i en stökig låda. Mortel Alessi, brödrost Dualit och handsnidad kavel från The Kitchen.  

Hans fantastiska känsla för ombonad lyx har gjort att butiken under de fem år som gått sedan starten blivit en destination för inredningsintresserade från hela norra Europa. Webbshoppen är lika välbesökt som den fysiska butiken. Dessutom har Artilleriet ynglat av sig i The Kitchen, som ligger runt hörnet från Artilleriet och är fullproppat med habegärliga köksaccessoarer. I dagarna slås porten upp till ett showroom i de fantastiska lokalerna på motsatt sida av gatan från Artilleriet sett. Där, i en riktig sekelskiftespärla med cirka fyra meter i tak, drömskt stora fönster och öppen spis, har företaget tidigare plåtat bilder till hemsidan samt haft lager och kontor. Men nu kommer inspirationssuktande svenskar alltså att ha ytterligare en anledning att besöka Göteborg, inte minst under den första utställningen i showroomet som kommer att vara en sorts jubileumsutställning där man ställer ut favoriter och storsäljare från de fem år som gått.

Annons

Artilleriet grundas år 2011 med vännen Sofie

Christian startade Artilleriet tillsammans med vännen Sofie Hellsing 2011. De har känt varandra sedan tonåren och hade alltid haft en dröm om att starta någon typ av verksamhet tillsammans. Så när Christian ringde och frågade om det inte var dags sa Sofie omedelbart ja.

Hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Överskåp valdes bort och i stället visar man porslin och glas i ett vintagevitrinskåp. Kökssoffan Greta av Emma Olbers för Tre sekel.  
Hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Bordet är köpt av en fransk antikhandlare. Stolarna är vintage Thonet från Olsson & Jensen. I glaskupolen en hermelin som Björn fick i 30-årspresent av sina vänner. Utanför rummet sträcker sig en lång veranda med utsikt ner mot spårvägen.  

»Och jag var på jakt efter en ny utmaning och ville byta jobb just då, så det kändes som en perfekt tidpunkt.«

Annons

Därför startades Artilleriet i Göteborg

Bordet Lyon table från Artilleriet står i sällskapsrummet med olika prydnader på.
Bordet Lyon table från Artilleriet står i hörnet av det stora sällskapsrummet med olika prydnader på. Man kan ana parets intresse för växter och natur. Lampa Atollo av Oluce.  
Beni ourain-matta, sidobord Screw table av Tom Dixon, glaslampa från Artilleriet och gungstol The waltz från Liggestolen.
Beni ourain-mattorna har alltid varit en favorit för Christian, och Artilleriet var en av de första butikerna i Sverige som sålde mattsorten. Sidobord Screw table av Tom Dixon, glaslampa från Artilleriet och gungstol The waltz från Liggestolen.  
Soffa Ghost av Paola Navone för Gervasoni som även gjort bordet. Taklampa Z2 ONA Lamp sisal från Ay illuminate och golvlampa Lampe Gras. Växten är en rumslind.
Soffa Ghost av Paola Navone för Gervasoni som även gjort bordet. Taklampa Z2 ONA Lamp sisal från Ay illuminate och golvlampa Lampe Gras. Växten är en rumslind.  

Christian, som då sedan flera år tillbaka i perioder pendlat mellan Stockholm och Älmhult för jobbet som frilansande inredare på Ikea, hade tröttnat på söndagsångesten som föregick 5:21-tåget och var redo för nya utmaningar. Tanken var inledningsvis att Björn och Christian bara skulle vara på plats i Göteborg under något år för att kanske öppna butik i Stockholm senare. De suktade båda efter ett nytt äventyr och kom överens om att hyra ut sin lägenhet på Södermalm i Stockholm i två år. Riktigt så blev det dock inte. Jakten på ett vinterbonat lantställe på Västkusten, som skulle fungera som övernattningsbostad när de var i Göteborg, visade sig vara svårare än de tänkt, och på klassiskt Hemnetmaner så utökades sökområdet kontinuerligt tills det en dag dök upp en innerstadsvilla i området Hagen. Och det var inte vilken villa som helst, utan en 300 kvadratmeter stor före detta orgelfabrik i jugendstil med tre och en halv meter i tak och allt annat som även den kräsnaste spekulant kan tänkas ha på önskelistan.

Annons

Flytt från Stockholm till Göteborg

Blombordet från Svenskt Tenn hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden.
Blombordet från Svenskt tenn var en 40-årspresent till Christian. I stället för mindre blommor på fönsterbrädorna så har paret inrett med stora effektfulla gröna växter runt om i villan. Spegeln köptes på en mässa. Bänk Olsson & Jensen.  

»Finns det ens sådana här hus?« frågade de sig. Redan efter första visningen blev paret som de själva beskriver det, besatta och Christian som alltid får en väldigt tydlig bild av hur han vill inreda ett rum hade inte bara inrett hela huset i fantasin, han hade även byggt om den gamla ladan i trädgården till orangeri. Så det blev försäljning av Stockholmslägenheten och plötsligt så var Göteborg permanent hemmaort och Björn började jobba i firman, som de kallar den.

Annons

Tre år har gått sedan inflytt och de har hunnit med att renovera fasaden och två våningar av huset samt byggt orangeriet. I sommar är det trädgården som ska uppdateras. Christian erkänner själv att han är en sådan som har svårt att sitta still och gör han det är det över en hög med ritningar över olika projekt.

Gästrum målat i färgen Light gray från Farrow & Ball.
Gästrum de luxe målat i färgen Light gray från Farrow & Ball.  
Björns bror, konstnären Johan Ray Pedersen, har målat tavlan som hänger på väggen.
Tavlan på väggen beställde paret från Björns bror, konstnären Johan Ray Pedersen. Snart kommer en printversion att finnas till försäljning på Artilleriet. Det andra konstverket är av vännen Marc Zacharoff. Den tunna ljusstaken heter Candle pin noir.  
Stol från franska Moustache i hallen på övervåningen.
Stol från franska Moustache i hallen på övervåningen.  
Annons

»Jag kommer säkert att planera in sköna platser att sitta och lata sig på i trädgården. Men sedan blir det ju aldrig så – jag planerar redan nästa projekt.«

Artilleriets estetik närvarande i hemmet

Entrén till huset hittas på baksidan. Där leder en brant trappa rätt in i en pampig hall med vackra glasinfattade spegeldörrar och en bred trappa upp till andra våningen. Just denna filmiska entré var en av detaljerna som paret föll för med huset. Efter en resa till London fick de idén att måla väggar och snickerier i en lite mörkare färg, och valet föll på Pigeon, en kulör från Farrow & Ball som skiftar mellan beige, blått och grått beroende på hur ljuset faller.

Annons

De största ingreppen som gjorts är i kök och badrum och där kommer Christians år som inredare på Ikea väl till pass. Badrummet på nedervåningen är nästan 15 kvadratmeter stort och har både badkar och dusch.

Kombinationen av danska designklinkers, ett minimalistiskt badkar, en krukväxt storlek extra large och ett antikt gammalt kinesiskt skåp känns både självklar och överraskande på samma gång. Och det utstrålar just den typ av tillgänglig och omhändertagande lyx som man förknippar Artilleriet med.

Badrum med dusch och badkar. Antikt kinesiskt skåp, spegel från Norm Architects för Menu, klinker och vask från Made a mano och produkter från Aesop i en marmorbricka från Hay, Lampa Lampe Matis BS4, växten är en fiolfikus.
Ombonat och lyxigt dusch- och badrum med antikt kinesiskt skåp, spegel från Norm Architects för Menu, klinker och vask från Made a mano och produkter från Aesop i en marmorbricka från Hay, Lampa Lampe Matis BS4, växten är en fiolfikus.  
Annons
Badrum med klinkers av lavasten från danska Made a mano. Kinesisk pall med duschkräm från Grown alchemist.
Det stora badrummet på entréplan är klätt med klinkers av lavasten från danska Made a mano. Kinesisk pall med duschkräm från Grown alchemist.  

I köket är det i stället lantligt franskt och industri som möts i en förtrollande kombination. Här fanns tidigare två rum som nu slagits samman till ett stort drömkök med arbetsytor längs väggarna.

Inga Sempés Vapeurlampa i gästrummet. Sängkläder från Society.
Inga Sempés poetiska Vapeur- lampa hittar man i gästrummet. Sängkläder från Society.  

För att få till rätt känsla har paret låtit en snickare bygga handgjorda fronter med distanser emellan som ger köket en platsbyggd känsla. I stället för i klassiska överskåp så hittas allt vackert porslin i ett stilrent vintagevitrinskåp i ena hörnet. Rummet binds ihop av ett långt matbord mitt i rummet som tidigare stått i en verkstad och som köptes av en fransk antikhandlare.

Annons

»Det är här inne vi hänger mest, även om vi har ett annat sällskapsrum med ett stort matbord. Det är liksom en så härlig atmosfär här och vintertid när vi tänder kakelugnen är det oslagbart«, säger Björn.

Vägg med kroklist hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Listen längs väggen fanns redan på plats när paret flyttade in. I stället för att riva den så gjorde Christian och Björn en shakerinspirerad kroklist genom att borra fast en massa träknoppar. Tavlan med armen hittades på en marknad i Amsterdam och kråkan är ur Olof Rudbecks fågelbok.  

På den bortre väggen finns en svart dubbelugn och spis från Falcon med en fläktkåpa över som täckts in i ett skåp av blyinfattat glas.

»Den visste jag inte ens om att Christian hade ritat. En dag satt den bara där«, säger Björn och Christian ursäktar sig med att många av besluten tagits i sista sekund.

Annons

»Jag har alltid en väldigt tydlig bild över vad jag vill göra, men sedan är det alla de där små valen som är svåra. På jobbet är det enkelt men hemma får jag sådan beslutsångest.«

Sängen är bäddad med sängkläder i bomull och linne från Society. Matta från Artilleriet. Vägglampa Serge Mouille.
Sängen är bäddad med lyxiga sängkläder i bomull och linne från Society. Matta från Artilleriet. Vägglampa Serge Mouille.  
Kontor i sovrummet med ett skrivbord av Ilse Crawfoord för Ikea. Lampa, Martinelli luce.
I sovrummet hittar man en liten arbetshörna med ett skrivbord av Ilse Crawfoord för Ikea. Lampa, Martinelli luce.  

Björn kompletterar honom bra genom att alltid gå på sin magkänsla och snabbt kunna peka ut en favorit.

Annons

»Fast jag kan bli galen på Christian. Det finns alltid tio skruvar att välja mellan…«

Hemma hos Artilleriets grundare Christian Duivenvoorden och maken Björn Pedersen Duivenvoorden utanför Göteborg.
Från början var villan ett visningshus och flyttades inte till Hagen förrän 1909. Tidigare fanns en orgelfabrik i källaren.  

De har sitt drömhus –vad blir nästa projekt?

På senare tid har även ovanvåningen renoverats med ett generöst sovrum i söderläge, ett dressingroom med fönster mot gården, nyrenoverat badrum i marmor och ett sovrum till deras tvåårige son Niko. Man kan undra vad nästa projekt blir när trädgården är klar.

»Då kanske vi äntligen köper det där landstället som vi egentligen letade efter!«

Annons

Inte osannolikt – detta verkar vara huset där drömmar går i uppfyllelse.

Christian Duivenvoorden och Björn Pedersen Duivenvoorden i hemmets kök.
Christian Duivenvoorden och Björn Pedersen Duivenvoorden i hemmets rustika kök.  

Läs mer:
Kika in hemma hos inredaren och tv-stjärnan Hanna Wessman
Mjuka linjers estetik – kika in hemma hos Filippa von Heidenstam
Hemma hos inredningsfotografen Pia Ulin i Brooklyns skönaste lya

Annons