Funkisvilla Veckans hem

Grillsby veckans hem
Detaljbild funkisvillan
villa funkis
Enköping villa

Trä som går ton i ton. Vit putsad fasad med gröna fönster. Villan som sägs vara ett av de första funkishusen i Grillby, Enköping. Villan byggdes 1935 och vem som ritat huset är fortfarande okänt.

Det är en stor och påkostad villa i två våningar med källare och oinredd vind som ligger högt placerad på en stor tomt. Ett hus i funktionalistisk stil med klassiska inslag från historiens början. Det mesta i huset har bevarats under årens lopp och renoveringar har utförts med respekt för ursprunget. Originalritningar från 1935 och framåt finns bevarade.

På entréplanet finns sällskapsytor med bland annat ett mycket stort sällskapsrum med fungerande öppen spis. En vacker matsal och ett snyggt och praktiskt kök. På det övre planet finner vi tre rymliga sovrum och ytterligare ett stort sällskapsrum, samt access till både generös terrass och en liten balkong. I husets källarrum finns ett allrum, snickarrum och en bastu.

Vem som ritade villan är inte känt. Huset har en putsad vit fasad med fönster och dörrar i målat grönt. Taket är utformat som ett valmat sadeltak och täckt med tegel. Ovan entréerna finns en stor terrass och på motsatt sida på samma plan sitter en halvcirkelformad smidesbalkong.

Länsvägen 18 förmedlas av Historiska Hem, se mer här.

veckans hem

Foto: Spinell. Styling: Copparstad. 

Veckans hem: Funkisvillan

Läs mer:

funkishus

Veckans hem: Trean i Aspudden 

10 sätt att få ditt hem mer attraktivt 

Dags at duka upp för långa middagar