Haga slott.

Victorias och Daniels lyxrenovering på Haga –lekstugan upprustad för 117 000 kronor

Victoria och Daniel har genomfört flera stora renoveringar på Haga slott. Paret har bland annat installerat solcellspaneler, moderniserat bryggan och gjort en påkostad uppfräschning av lekstugan.

Annons
Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022
Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022
1:16

Den lilla röda lekstugan med sina vita knutar har alltid haft en särskild plats i Kronprinsessan Victorias hjärta. Det var där hennes fastrar, Hagasessorna, lekte på 1940-talet. Men när hon och prins Daniel flyttade in på Haga slott, hösten 2010, hade den stått orörd sedan mitten av 1900-talet. Den var i dåligt skick och hade fått rötskador.

Kronprinsessfamiljen fotograferade vid Haga slott i maj 2021. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar och familjens hund.
Kronprinsessfamiljen fotograferade vid Haga slott i maj 2021. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar och familjens hund.  

Lekstugan på Haga slott har genomgått en påkostat renovering

År 2016 lät kronprinsessparet rusta upp lekstugan och återställa den till sin forna prakt. Prinsessan Estelle var då fyra år och prins Oscar bara några månader gammal. Målare och byggnadsarbetare arbetade ungefär en månad med upprustningen. Prislappen för arbetet blev 117 000 kronor. Att huset skulle bevaras precis som det alltid sett ut gjorde upprustningen kostsam, berättar Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens Fastighetsverk, SFV.

Lekstuga Haga slott
Så här såg lekstugan ut år 2009.  

»Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får«, säger hon till Svensk Damtidning.

Annons

Några år tidigare, år 2013, berättade den då nyblivna mamman Victoria om sina starka känslor för lekstugan i en SVT-dokumentär.

Kronprinsessan Victorias egna ord om lekstugan

»Den har varit stängd och tiden har liksom stannat. Det är lite Törnrosa över det.«

Inne i lekstugan hittade hon då, tillsammans med Estelle, de gamla teserviser och leksaker som Hagasessorna lämnat efter sig. »Det här är självklart något som vi ska vidarebevara«, sa Kronprinsessan.

Det var ett löfte som hon alltså skulle hålla. Och som för alla andra underhållsarbeten på slottet stod Statens fastighetsverk för notan. Det är den myndighet som förvaltar de kungliga slotten.

Hagasessorna i lekstugan
På 1940-talet lekta kungen och Hagasessorna där och i dag används lekstugan av Estelle och Oscar.  

Innan kronprinsessparet flyttade in på slottet, år 2010, rustades fastigheten upp för 46 miljoner kronor. Men kostnaderna slutade alltså inte där. Under de senaste fem åren har SFV fakturerats 2,4 miljoner kronor för diverse arbeten.

Annons

Solcellspaneler och laddare till elbil

Flera av arbetena på slottet vittnat om kronprinsessparets engagemang för miljön. Under 2019 och 2020 lät man installera solcellspaneler på taket till ekonomibyggnaden, med anor från 1700-talet. Prislappen landade på 397 000 kronor. En hög summa, kan tyckas. Men förhoppningen är att få ner elkostnaderna. Enligt SFV produceras totalt 11 700 kwh per år med solcellerna, och 100 procent av den elen används i fastigheten.

Under 2019 var också hantverkare på plats och installerade elbilsladdare på Haga för en kostnad av 49 000 kronor. Det senaste arbetet på slottet är en renovering av bryggan nu i höstas som har kostat 136 000 kronor. För några år sedan lät Victoria och Daniel också dra en ny grusgång till bryggan. Prislappen för det blev 91 000 kronor. Den största kostnaden de senaste åren har varit en renovering av altanen som genomfördes mellan våren 2019 och våren 2020, och som landade på 1,4 miljoner kronor. Altanen hade då läckt sedan en tid och byggnadsarbetare var tvungna att riva ner hela ytan och bygga upp den på nytt med nya tätskikt.

Svensk Damtidning har talat med hovet som inte har några kommentarer utan hänvisar till Statens fastighetsverk.

Publicerat 06 december 2021
Annons