Annons

Annons

Affärsman kräver Ikea på 18 miljarderDen ryske affärsmannen Konstantin Ponomarjov kräver möbeljätten på 18 miljarder – vilket motsvarar en halv årsvinst för hela Ikeakoncernen, skriver Expressen.

När Ikea skulle etablera sig i Sankt Petersburg var elnätet inte tillräckligt utbyggt på platserna där Ikea skulle bygga varuhus. Därför valde möbeljätten att hyra elgeneratorer av leverantören Konstantin Ponomarjov, skriver Expressen.

Annons

Under perioden 2007-2008 fakturerade Ponomarjov en hyra på 150 miljoner kronor per månad. Ikea betalade 20 procent av hyran kontant och lånade resten med en årsränta på 37 procent. Planen var att företaget skulle betala av skulden när de inte längre behövde generatorerna, utan fick el från stadsnätet.

Gilla Residence på Facebook

Läs mer: Ikeas framtidsplan: Varuhus mitt i stan

Men utbyggnaden av elnätet drog ut på tiden och skulden växte. Mellan 2009-2010 valde Ikea att hyra elgeneratorer av ett annat bolag efter stridigheter med Ponomarjov, samtidigt som de beslagtog hans generatorer.

Efter en uppgörelse med affärsmannen 2010, gick Ikea till slut med på att betala 800 miljoner dollar, men inte för de 18 månader som de beslagtagit generatorerna, vilket motsvarade en summa på 5 miljarder kronor.

I dag uppgår skulden med räntor och avgifter till 18 miljarder kronor, vilket motsvarar hela Ikea-koncernens årsvinst.

Ikea är väldigt förtegen om affärsuppgörelserna med Ponomarjov och hänvisar till moderbolaget på Ingka Holding.

– Det pågår en juridisk process, sen får vi se vem som har rätt och fel, säger Lars-Johan Jarnheimer, styrelseordförande på Ingka Holding till Expressen.

Läs mer: Ikea döper möbler efter de vanligaste Googlesökningarna

(5)
(0)


AnnonsLaddar