Annons

Annons

Ikeas stjärndesigner bakom bokhyllan Billy har avliditEn av Ikeas främsta designers och skaparen av den världskända bokhyllan Billy, Gillis Lundgren, har nyligen gått ur tiden.

Designern och formgivaren Gillis Lundgren avled den 25 februari, 86 år gammal.

För gemene man är Gillis Lundgren mest känd som designern bakom den världsberömda bokhyllan Billy som pryder var och varannat hem runt om i världen. För designvärlden är han en av de främsta och ihågkommen för sina innovativa idéer och omtyckta person.

Annons

– Vi på Ikea beklagar djupt Gillis bortgång. Gillis var den fjärde att anställas på Ikea när han började 1953. Han har haft stor betydelse för Ikea och har formgivit hundratals produkter, bland annat designklassikern BILLY, som blev en del av sortimentet 1978. Även soffbordet Lövet är formgivet av Gillis, det återfinns numera i sortimentet under namnet Lövbacken. Vi minns Gillis som en man full av idéer som snabbt förvandlades till praktiska produkter. Han bidrog till vår vision att med små medel skapa en bättre vardag för de många människorna, säger Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikea.

Gilla Residence på Facebook

Gillis Lundgren arbetade på Ikea sedan 1953 då han blev den fjärde anställda på det då tioåriga företaget. Från att ha blivit anställd för att jobba med Ikea-katalogen blev han snabbt en uppskattad designer och har under sitt arbetsliv formgivit hundratals Ikea-möbler, däribland hurtsen, Tore (1958) och bokhyllan Billy (1979).

2009 fyllde den uppskattade bokhyllan 30 år och hade då sålts i 41 miljoner exemplar världen över. I en intervju i Ikea förklarar han sin designfilosofi.

”Jag designar för de många människorna, och jag vill skapa lösningar för vardagen baserat på människors behov. Mina produkter är enkla, praktiska och användbara för alla, oavsett hur gammal du är”, sa Gillis Lundgren i en intervju med Ikea 2009 när bokhyllan Billy fyllde 30 år.

Själv var han mest stolt över Tore lådhurs (1958).

Lundgren har även varit designchef för Ikea och har haft viktiga positioner inom design, produktutveckling och marknadsföring, inkluderat 14 år i Schweiz där han startade en avdelning för design Gillis Lundgren, designern och utveckling inom Inter-IKEA Group. Det var även Lundgren som kom på idén med att använda platta paket för Ikeas möbler då han formgav sitt bord Lövet. Ett koncept som tagit Ikea världen över.

Gillis Lundgren sörjs närmast av hustrun Bibi och deras barn med familjer.

Läs även: 15 sätt att inreda med den populära bokhyllan Billy

LÄS OCKSÅ

(17)
(0)


AnnonsLaddar