10 bevis för att munk-inredning är nästa stora trend

Bredvid all hotellyx, glimrande art déco, krom och dyra gardiner, tjocka mattor och konstverk extra large ser vi en annan trend som får allt större fäste. En som är lite hårdare och kallare, mycket mer asketiskt. Snart kommer vi alla vilja bo i en klostercell.

Annons

1.  Kalkade väggar som på medeltiden

Fläckig kalkvägg hos Oliver Gustav i Köpenhamn. Plus lite munkcellskänsla.  
Sakral stämning i sovrummet med kalkvägg och behärskad bäddning, hemma hos By Perspective grundarna. Foto: Liffnerlingsell  

Den största färgtrenden under det gångna året var grått, säger du. Fel, säger jag. Den största trenden var fläckig kalkvägg, som ger väggen ett naket uttryck, lite som i en lagom fuktig klostercell dit solen aldrig når.

Annons

2. Kyrkfönster aka pizzavalv

Pizzavalvsliknande spegel i Friends and Founders monter på Stockholm Furniture Fair på möbelmässan i februari.  

Pizzavalvet är tillbaka! Valvformer och nischer som gör sig bra mot de kalkade väggarna och som påminner om arketypisk arkitektur i kyrkor (och kanske också i pizzerior, men mest i kyrkor) ses plötsligt överallt i supertrendiga sammanhang.

3.Gröt för självspäkare

 

.

Annons

Gröten är på stark frammarsch, inte ett hipstercafé som vill stå utan något trögflytande sörja som ska vara bra för allt. Chiapudding, overnight oats, stekt gröt – klassisk munkföda ju! Trögflytande gröt på morgonen och gärna någon form av fasta resten av dagen.

4. Memento mori-soffan

TAFs soffa Bleck för Gärsnäs med synlig konstruktion.  
 
Emma Olbers senaste soffa för Tre sekel, med synlig konstruktion. Observera valvformen på fönstret!  

Allt fler soffor visar någon form av synligt konstruktionsskelett på baksidan, helst i obehandlat trä. Som ett memento mori, en påminnelse om döden, inre liv och att allt inte är så fett och pösigt som den sköna framsidan kanske vill göra gällande.

Annons

5. Bänk för syndare

Träbänk av Emma Olbers för Tre sekel.  

Där vissa soffor redan visar skelettet går bänken hela vägen. Inga dynor här inte. En liten sketen träbänk är det vi får huka på med gröten, det är så det kommer att bli. Bänkar utan ryggstöd är det trendigaste du kan ha, helst i sovrummet. Där ryker väl härnäst sängen för någon form av dagbädd, som är snygg och hård som Satan själv. Munkar går ju upp klockan 04.00 så att ha säng är rent slöseri.

6. Rökelse

Behållare för rökelse, Apparatus, 8700:-, och nedan Cinnamon-projects.  
 

Doftljus för 895:- kronor, vik hädan – nu kommer rökelse. Pinnarna som vi på 70-talet stoppade i en blomkruka har nu fått superlyxiga hållare i mässing. Men låt er inte bländas, vi pratar rökelse här. Vilka går omkring med rökelse? Munkarna!

Annons

7. Drömfångare

 

Inte ett sovrum utan en drömfångare. Okej, kanske inte så munkigt, men flum är kyrkans bästa vän.

8. Oljelampor

 

Annons

Holocene 1 av Ilse Crawford för Wästberg.

Ett av Sveriges mest framgångsrika och framåt belysningsföretag, Wästberg, satsade under Stockholm Furniture Fair stort på – den senaste led-tekniken? Nej. Oljelampor. Oljelampor av de hetaste inredningsdesignerna, som till exempel Ilse Crawford.

9. Amerikansk sekt får nytt fotfäste

Shakerutställning på Stockholm Furniture Fair.  

En av de ballaste utställningarna på Stockholm Furniture Fair var den om en brittisk och sedemera amerikansk sekt som på 1800-talet predikade världsundergången. Shakers. Idel hårda trämöbler, vackra som få! Shakerstilen har influerat skandinavisk formgivning i 200 år. När vi har polerat klart på krom, spegel och mässing kommer vi obönhörligen att hamna där igen, på träbänken.

Annons

10.  Tidningstryck som på Gutenbergs tid

 

Den mest hipstriga tidning just nu kommer från Danmark och heter Plethora. Den görs en gång om året för hand av … japp, helt, MUNKAR.

Läs också:

7 inredningstrender vi helst vill glömma

Imkes krönika: Att leva utan en fungerande toalett

Imke Janoschek: 6 saker bara en samlare hittar i sin skrivbordslåda

Annons