10 höjdpunkter från Stockholm Design Week designveckan 2021

10 höjdpunkter från designveckan 2021

Från hållbara materialval till pastellbonanza. Här är våra 10 favoriter från Stockholm Design Week 2021.

Annons
Sju inredningstrender inför 2021
Sju inredningstrender inför 2021
1:11

Under den gångna veckan har både Stockholm Design Week och Stockholm Fashion Week stått på agendan. Båda eventen har genomsyrats av digitala lösningar med visningar, event och inspiration som varit tillgänglig för allmänheten på ett helt nytt sätt.

Vi har dykt ner bland nyheterna som presenterades på designveckan och samlat 10 favoriter att inspireras av.

Här är våra 10 favoriter från Stockholm Design Week 2021:

1. Nya varumärket Veermakers

Louise Liljencrantz nya varumärke Veermakers
Veermakers, ett nytt varumärke på den svenska designhimlen. Foto: Veermakers.  

En av designveckans allra största snackisar är det nya varumärket Veermakers, med inredningsdesignern Louise Liljencrantz och Kristin Rudenstam vid rodret. Varumärket, som erbjuder exklusiva limiterade möbler med hög kvalitet och tidlös design i fokus, visar upp sin första kollektion under designveckan. Kollektionen präglas av naturnära material och spännande, böljande former.

Annons

– Mycket av det som vi ser på marknaden idag vittnar om en kompromiss av både design och kvalitet. Med Veermakers ville vi låta hantverket få stå i fokus och skapa produkter som är motsatsen till massproduktion och snabb konsumtion, säger Liljencrantz.

2. Lokalproducerade möbler hos Bonnibonne

Bonnibonne släpper möbelkollektion
The Outline Series hämtar inspiration från naturen med stilrena uttryck. Foto: Bonnibonne.  

Formgivning och natur med ett inslag av gastronomi. Designstudion Bonnibonne, grundad av Emelie Ivarsson och Shalony van Stralendorff 2017, visar upp sin första lokalproducerade möbelkollektion under designveckan. Kollektionen, som heter The Outline Series, består av fyra stilsäkra möbler med subtila detaljer inspirerade av japansk arkitektur. Bonnibonnes designfilosofi tar avstamp i naturen och designduons passion för form.

Annons

3. Uppdaterad klassiker signerad Peter Andersson

Corso designad av Peter Andersson
Stilsäkra Corso kommer i två olika utföranden. Foto: Lammhults.  

Designveckan kantas även av klassiker som har fått en uppdaterad kostym. En av favoriterna är Lammhults Corso, stolen som förvandlas från linjer i Peter Anderssons skissblock till en ny version av välkände designern Erich Dieckmanns modernistiska möbler. Corso är dessutom gjord av hållbara och slitstarka material som minskar miljöpåverkan och förlänger stolens livslängd.

4. Lisa Hillands möbelserie spira för myltha

Lisa Hilland släpper möbelserien Spira för Myltha
Lisa Hillands stolar som förvaltar och lyfter fram materialets naturliga skönhet och karaktär. Foto: Myltha.  

Formgivaren Lisa Hillands nya möbelserie Spira är det perfekta mötet mellan svenskt hantverk och natur. Den vackra möbelserien består av en stol, en loungestol, en gungstol, en soffa och en skärmvägg. Utmärkande för kollektionen är det svarvade träet som tydligt lyfter fram materialets naturliga karaktär.

Annons

– Med Spira ville jag skapa en möbelserie som lyfter fram träets naturliga skönhet och karaktär. När jag inte formger så tillbringar jag tid i naturen med min familj, det har jag gjort sedan barnsben, säger Hilland.

5. Nytänkande ljuskälla hos Klong

Pavo, ny lampa från Klong
Ljuskälla och inredningsdetalj i ett – Pavo är det bästa av båda världar. Foto: Klong.  

Letar du efter den perfekta lilla ljuskällan för våra mörka vintermånader? Då är armaturen Pavo något för dig. Klong och formgivarna Broberg & Ridderstråle presenterar en snärt ljuskälla som passar lika bra på stora som små ytor. Tack vare den tjusiga designen är Pavo en vacker inredningsdetalj både när den är tänd och släckt.

Annons

6. Verk välkomnar hållbar inredning

Verk släpper hållbar inredningskollektion
Hållbara och närproducerade möbler hos Verk. Foto: Verk.  

Hållbar inredning är här för att stanna och antalet hållbara inredningsaktörer fortsätter att öka. Svenska möbelföretaget Verk ansluter sig till den hållbara skaran under designveckan, med närproducerade produkter tillverkade av svenska råvaror. Kollektionen består av sju delar, från soffan V.M.C.01 designad av Mia Cullin till bordet V.D.E.02 av David Ericsson.

– Förhoppningsvis kan vi bidra till en förändring och få fler aktörer att tänka om hur och var de producerar sina ”svenska möbler”, säger Simon Anund, en av grundarna.

Annons

7. Soffsystemet Font utökar

Soffsystemet Font av Matti Klenell för Offecct
Det minimalistiska soffsystemet Font får nya moduler, bänkar och en fåtölj. Foto: Offecct.  

Offecct och Matti Klenell vidareutvecklar det minimalistiska soffsystemet Font med nya svängda moduler, raka bänkar och en fåtölj – alla i samma stilrena estetik. Font såg dagens ljus för allra första gången 2018 och var då utvecklad för Nationalmuseum i Stockholm i samband med nyöppningen.

Font bygger på reduktion och formen kändes helt rätt för mig från första ögonblicket, med en raffinerad enkelhet och bra komfort, säger Klenell.

Annons

8. Japanska influenser hos Fogia

Japanska influenser hos Fogias nya kollektion med Norm Architects
Koku, en kollektion med stilrena bord i trä. Foto: Fogia.  

Fogia och danska arkitekt- och designstudion Norm Architects släpper Koku, en kollektion med bord. Starka influenser hämtas från den amerikansk-japanske arkitekten, designern och hantverkaren George Nakashima. En genomgående röd tråd i Nakashimas verk är trä, något som genomsyrar hela Fogias och Norm Architects tidlösa kollektion.

9. Magnibergs maxade färgfest

Sängkläderna Candy Shop från Magniberg
Sängkläderna från kampanjen Candy Shop kommer i 16 olika färger. Foto: Magniberg.  

Addera en av både mode- och inredningsvärldens ledande färgtrender just nu, nämligen pastelltrenden. Svenska Magniberg släpper nya sängkläder i en sprakande färgskala med hög modegrad. Sängkläderna kommer i 16 olika färger inspirerade av kritor, Play-Doh lera och (inte helt oväntat) godis. Den pastelliga färgbonanzan presenteras i kampanjen Candy Shop fotograferad av Hedvig Jenning.

Annons

10. Lekfull komfort hos Gubi

Soffa och fåtölj Croissant från Gubi
Komfort och design i ett hos Gubi. Foto: Gubi.  

Ute efter soffor och stolar med det lilla extra? Gubi sticker ut med lekfulla Croissant, med en soffa och loungestol signerad Illum Wikkelsø. Utöver att fylla den grundläggande funktion som en soffa eller fåtölj gör, vilket är att vara lämplig att sitta upprätt i, så är Croissant-möblerna gjorda med lite extra komfort i fokus. Möblerna är lika komfortabla oavsett hur du sitter i de.

LÄS MER:

Så inreder du med 2021 års färgtrender

Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

Inred snyggt med pasteller – våra bästa tips

Annons