Högt i tak är både drömmigt och inspirerande – och det bästa av allt måste nästan vara att kunna välja och vraka mellan otaliga fantastiska taklampor som skänker hemmet ett mäktigt intryck.

Däremot är det långt ifrån alla som faktiskt bor i vindsvåningar eller sekelskifteslägenheter med enorm rymd. Och då är det tur att det finns många tjusiga lampor som även gör sig bra i standardhöga tak.

1. Avskalat och enkelt

En enkel och avskalad ljuskälla smälter in i inredningen på ett elegant sätt utan att störa, även om den hänger lågt.

2. Former i sidled

Välj en lampa som är lika fin hängandes högt som lågt och låt formerna ta över i sidled istället för på höjden.

3. Transparenta uttryck

Annorlunda former kan ta över – speciellt om takhöjden är låg. Ett sätt att komma runt det intrycket är att välja en transparent ljuskälla som smakfullt tar plats i inredningen.

4. Pendelns placering

Pendellampor är ack så fina, men dock kan de vara i vägen när de hänger från ett standardtak. Placera dem i ett hörn eller längs en vägg istället och du slipper råka gå in i dem.

5. Maffiga modeller

Maffiga lampor i ett tak i standardhöjd? Det går alldeles utmärkt. Finast blir det att välja en långsmal modell och placera den högt, för att bibehålla illusionen av rymd i rummet.

6. Spännande uttryck

Du behöver inte ha en trist plafond i taket bara för att höjden inte är den mest generösa. Den finns många spännande former att ta till, allt handlar om att välja rätt modell.

7. Kompromiss med kristallkrona

Har du en favoritlampa som egentligen kräver höjd, exempelvis en kristallkrona? Häng den över ett bord där den kan ta sin välförtjänade plats, men utan risk för att vara i vägen.

8. Varierande höjder

Rama in matplatsen med belysning hängd i olika höjder – på så vis skapar du dynamik till hemmet.

9. Tacksamt runt

Runda former är alltid tacksamma och lika fina att hänga såväl nära taket som en bit ifrån, vilket ger dig möjlighet att anpassa efter just ditt behov.

10. Platta varianter

Nyttja takets yta istället för rummets höjd när du väljer lampa för standardtaket. På så vis kan du låta den ta plats utan att inkräkta på ytan du faktiskt rör dig på.

Läs också:

Här är årets 10 trendigaste lampor

Hennes svenska lampor pryder hemmen i Hollywood

8 trendiga ljusstakar att lysa upp hemmet med

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.