Ett välfyllt städskåp och skinande diskbänkar är ingen garanti för ett fräscht hem och många tänker helt fel när det kommer till rengöring.

Det spelar alltså ingen roll hur välfyllt städskåpet är om du inte vet hur du nyttjar det till fullo.

1. Du rengör inte det viktigaste

Vredet på kranen, skåp-, låd- och dörrhandtag är de ytor vi rör mest i vårt hem, så det är kanske inte särskilt förvånande att de också är de skitigaste.

Ta därför för vana att torka av dem med rengöringsmedel – helst varje dag.

2. Du diskar bara kannan

Vi är ofta relativt noga med att diska ur själva kannan, men desto sämre när det kommer till resten av bryggaren, som är en perfekt varm grogrund för bakterier och mögel.

För att undvika otrevligheter i din kaffekopp bör du regelbundet rengöra alla löstagbara delar i din bryggare efter varje användning.

3. Du överfyller diskmaskinen

Att diska en halvtom maskin är bara onödigt, men det finns heller ingen vits med att överfylla den. Många gör dock misstaget att ställa in så mycket smutsig disk att många av tallrikarna, besticken och glasen inte blir rena. Och ännu snuskigare är det om du först fördiskat – då märks det nämligen inte lika tydligt att disken fortfarande är smutsig.

4. Du dammar inte av dina fönster

Innan tvätt bör dina fönster först dammas av, annars kommer de torra delarna att klumpa ihop sig med den rinnande putsen och bli en kletig gegga på fönsterbrädan. Svep bara över glasytan med en ren mikrofiberduk så är du på banan.

Läs även: 7 knep för få ditt kök att kännas nystädat – varje dag!

5. Du stänger in en våt toaborste

En toaborste är ett utmärkt städredskap att rengöra toaletten med, men undvik att ställa ner den i behållaren direkt efter användning – på så vis förhindrar du att bakterierna får fäste.

Låt borsten droppa av över den öppna toalettsitsen.

6. Du rengör inte sophinken

Händer det ibland att en otrevlig lukt uppstår i köket trots att du nyss tagit ut soppåsen? Det kan ha att göra med sophinken.

Många glömmer nämligen bort att rengöra den regelbundet, trots att det rekommenderas att man ska torka ur den med rengöringsmedel minst en gång i veckan.

7. Du använder en dammvippa

Att damma innan det är dags för dammsugning och våttorkning är alltid en god idé – men undvik den traditionella dammvippan som i princip bara flyttar dammet från ett ställe till ett annat. Då är det bättre att använda en mikrofiberduk som håller kvar dammpartiklarna.

8. Du glömmer smulorna

Vi är många som äter och snacksar framför datorn och hur noggrann man än är händer det att smulor faller ner på tangentbordet. Särskild tangentbordsrengöring eller desinfektionsmedel gör visserligen susen för bakterierna, men glöm inte att skaka ur smulorna först. Annars kommer de bara geggas djupare ner mellan tangenterna.

9. Du använder smutsiga svampar

En kökssvamp kan verkligen vara räddningen mot smuts – men se bara till att den inte är spridaren. För att vara på den säkra sidan bör du byta ut din kökssvamp en gång i månaden och däremellan är det rengöring som gäller.

Smidigaste sättet är att blöta din svamp, placera den i en värmesäker låda och mikra den på full effekt i några minuter.

Läs även: 13 städprylar – lika snygga som bra

10. Du dammsuger med smutsigt munstycke

Vill du inte dra omkring smuts och bakterier är det superviktigt att du också rengör ditt dammsugarmunstycke.

Källa: Good Housekeeping