Inom bara några veckor är det dags för studenterna att ta på sig studentmössan, springa ut och sjunga om sin lyckliga dag. Ska du fira en nybliven student i år, men är osäker på vad du ska ge i gåva? Att hitta rätt studentpresent kan vara en utmaning.

Klassiska, stilrena gåvor som de flesta har användning för i hemmet är dock alltid ett säkert kort. Därför listar vi här 15 fina studentpresenter som står sig – år efter år.

1. Vänskapsknuten, Svenskt tenn

En designklassiker från Svenskt tenn som formgavs av Josef Frank som en symbol för fred och vänskap. Finns i mässing och som försilvrad. Läs mer och köp här. 

2. Presskanna, Stelton

Stilren presskanna från Stelton designad av Erik Magnussen. Finns i svart (länk till Apprl), vitt (länk till Apprl), grått (länk till Apprl), grönt (länk till Apprl), blått (länk till Apprl) och rostfritt (länk till Apprl). Läs mer och köp här.   (länk till Apprl)

3. Flasköppnare, Georg Jensen

Elegant flasköppnare från Georg Jensen, läs mer och köp här.  (länk till Adtraction)

4. Land’s End Trivet-underlägg, Skultuna

Art Deco-inspirerat underlägg i mässing med blank yta, läs mer och köp här. (länk till Apprl)

5. Ljuslykta, Tom Dixon

Ljuslyktan Etch Dot från Tom Dixon passar för värmeljus och ger ett fint sken. Ljuslyktan finns i svart (länk till Apprl), mässing (länk till Apprl), stål (länk till Apprl) och koppar (länk till Apprl). Läs mer och köp här. (länk till Awin.com)

6. Lilla apa och studentmössa, Kay Bojesen

En lekfull inredningsdetalj är den klassiska lilla apan från Kay Bojesen. Med en studentmössa i antingen rött (länk till Apprl) eller blått (länk till Apprl) blir det en komplett studentpresent. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

7. Champagneglas, Iittala

Essence champagneglas från Iittala som även passar för cocktails och som dessertskålar. Läs mer och köp här.  (länk till Awin.com)

8. Vas, Klong

Äng Vas från Klong har redan blivit en modern designklassiker. Vasen är gjord i glas och massiv mässing, läs mer och köp här.  (länk till Awin.com)

9. Kalender, House Doctor

Snygg kalender som aldrig tar slut, gjord i trä med svart tryck från danska House Doctor. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

10. Cloudy kruka, DBKD

Den tidlösa krukan Cloudy är formgiven av inredningsprofilen Hanna Wessman och finns i vitt (länk till Apprl), greige (länk till Apprl), rött (länk till Apprl) och mörkgrått (länk till Apprl). Krukan finns i storlekarna mini, small, medium och large. Läs mer och köp här.

11. Bricka, Normann Copenhagen

En tidlös, snygg bricka med flätad rotting. Finns i grått (länk till Awin.com), rostrött (länk till Awin.com)och svart (länk till Awin.com). Läs mer och köp här.  (länk till Awin.com)

12. Blad burk, Klong

Stilren burk med tillhörande skopa för kaffe eller te. Blad burk finns i två olika storlekar och färger, läs mer och köp här.  (länk till Awin.com)

13. Season ljusstake, Georg Jensen

Klassisk ljusstake från Georg Jensen, formgiven av Maria Berntsen. Finns i rostfritt stål (länk till Apprl) samt förgylld i 24 karat guld (länk till Apprl). Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

14. Knuff salt- och pepparkvarn, Klong

Salt (länk till Adtraction)– och pepparkvarn (länk till Adtraction) formgiven av designduon Broberg & Ridderstråle för Klong med inspiration av spelet Fia med knuff. Läs mer och köp här.  (länk till Adtraction)

15. Tekanna, Marimekko

Marimekkos klassiska Oiva-tekanna är formgiven av Sami Ruotsalainen. Den stilrena tekannan är tillverkad i stengods med ett handtag i trä. Läs mer och köp här. (länk till Awin.com)

Läs också:

Wendelbo: 5 sämsta studentpresenterna

Här är butiken som samlar framtida designklassiker

12 nordiska designklassiker att satsa på i vår

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Gilla Residence på Facebook