3 trendiga sätt att odla på under 2017

I takt med att vi blir mer medvetna om vad vi äter och dricker har även intresset för att odla grönsaker och växter hemma blivit allt större.

Du behöver inte bo på landet för att odla eget, det går alldeles utmärkt att göra det på balkongen eller fönsterbrädan.

Läs mer: 7 växttrender som spås bli stora nästa år

Det nya året medför en rad nya odlingssätt som är betydligt mer kreativa än vi är vana vid, enligt Plantagens trendspaning.

Här är tre odlingssätt som spås bli stora under 2017:

1. Hydroodling

Så kallad hydroodling är en trend bland stadsbor som har begränsade odlingsytor. Metoden går ut på att odla i vatten med flytande näringslösning, istället för att odla i jord.

Hydroodling är bra på många sätt, bland annat blir skördarna större då växter kan planteras tätare. Plantorna kan dessutom växa snabbare och bli kraftigare eftersom de inte behöver använda sin energi till att leta vatten och näring.

Metoden är också bra ur en miljösynpunkt då inget gödningsmedel läcker ut i naturen.

2. Ympning

Sluta släng och ta tillvara är en paroll som länge varit rådande när det kommer till såväl mat som kläder. Under 2017 spås det börja gälla även för växter.

Skadade växter som får nytt liv genom så kallad växtympning är något som blir vanligare. I Japan är försöken redan i full gång och växtskulptören Kohei Oda har skapat nya växter genom att ta tillvara på den friska vävnaden av en redan utdömd växt, som han satt samman med frisk vävnad från en annan skadad växt.

För den med gröna fingrar är ett tips att genom ympning sätta samman flera olika suckulenter. Och vips så har du en personlig växt som är helt unik i sitt slag.

3. Odla överallt

Det är inte bara intresset för kreativa odlingssätt som ökar, även intresset för att odla på oväntade ytor förväntas ta fart under 2017.

Urban odling på tak, i parker, pop up-gardens i stadsmiljöer och inomhusodlingar på både bredden och höjden förväntas vi att få ser mer av.

Källa: Plantagen Foto: Shutterstock

Läs mer: 5 snygga växter som ger dig bättre sömn