5 nya varumärken med stilrena sängkläder

1. Midnatt

Annons
 
 

Nya sängklädesföretaget Midnatt, med inredningsjournalisterna Josephine Blix och Louisa Hammarbäck vid rodret, lanseras i höst med fokus på prisvärda ekologiska sängkläder med stor trendkänsla. Sängkläderna tillverkas i Bangladesh och kommer till att börja med att säljas via webbshopen midnatthome.com

Annons
 
 
 
 
Annons

Ogland drivs sedan några år tillbaka av Simon Olsson, Tobias Lundkvist, Andy Johnsson, Brian Meese och Emma Hedberg och har kommit att bli en stilren favorit i premiumsegmentet.

Emma, som står för designen, har varit verksam som designer i över 25 år och har bland annat sålt sina textilprodukter på Svenskt tenn.

Stilen är modern skandinavisk och klassiskt tidlös och sängkläderna är tillverkade av den renaste egyptiska Giza-bomullen som finns. All bomull är helt ekologisk och biodynamiskt certifierad av Demeter, Gots och Fairtrade.

Foto: Tobias Lundkvist

 
 
Annons

Matfotografen Lina Eriksson har tillsammans med sin man Karl startat företaget Noy Road med textilier som är både rättvist producerade och miljövänliga – och helt producerade utan el. Allt från kuddar och handdukar till kimonos och handvävda ullmattor samsas i sortimentet.

Företaget som startades för ett år sedan fick namnet Noy Road, »den lilla gatan« på laotiska. Sortimentet utvecklas långsamt och anpassas helt efter produktionsförutsättningarna i Laos, och nu på senare tid även i Indien, där Lina har hittat ett annat kvinnokollektiv som tillverkar tyg utan el.

Än så länge finns lagret hemma i lägenheten på Södermalm. Produkterna säljs via en webbshop, det mesta till Tyskland och England.

Annons
 
 

Tekla grundades av Charlie Hedin, som lämnade sin bakgrund inom mode och konst för att helhjärtat satsa på sängkläder i linne och finkammad bomull.

”Det bästa med sängkläder och textilier i allmänhet är att de är så demokratiska, det finns något för alla. Min farmor älskar produkterna, men min yngre syster också. De är tillgängliga och det är det viktigaste med Tekla”, säger han till Scandinavian standard.

Annons

Sängkläderna går att köpa på teklafabrics.com och Artilleriet.

 
 

Magniberg består av  Christo er Koenitzer, Heather Koenitzer, Nina Norgren och Bengt Thornefors, som alla har en bakgrund inom mode och har arbetat med stora modeföretag som Acne studios, Burberry och Yves Saint Laurent.

Deras sängkläder kombinerar textiler såsom poplin, mesh, silk, satin, jersey, spets och linne och tänker utanför boxen när det kommer till färg, form och material.

Joy designdebuterade vid 94 – nu lanseras ny kollektion

5 inspirerande sovrumsidéer

Så skapar du en ombonad stil i sovrummet

Publicerat 05 oktober 2017
Annons