4 tips: Så väljer du rätt vit nyans till väggarna

Precis som att det finns mängder av grå nyanser finns en uppsjö vita. Några går åt det gula hållet, medan andra går åt det grå och det finns både varma och kalla toner.

Vad du bör välja är helt upp till dig och det handlar främst om tycke och smak. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till att inreda, måla och färgmatcha vitt.

Läs också: Höstens snygga färger är här – spana in Jotuns nya färgkarta

mala-vitt

Foto: Andrea Papini Syns i: Vintage och industri i gamla professorhemmet / Foto: Petra Bindel Syns i: Snygg industristil i gamla kafferosteriet

1. Välj nyans

Gula undertoner ger det vita ett varmare och krämigare intryck, medan blå undertoner gör färgen mer krispig och kall.

Ett rum med mycket ljusinsläpp tenderar att se varmare ut, så där kan du med fördel välja kalla färgtoner. Rum med begränsat naturligt ljus med lampor som främsta ljuskälla drar däremot åt det kalla, så där blir det finast att välja vitt med gula undertoner.

Läs även: 6 snygga och otippade färgkombinationer att måla och inreda med

2. Matcha rätt

När du ska använda vitt med andra kulörer blir det snyggast om du matchar kallt med kallt och varmt med varmt. En kall vit blir alltså tjusigast ihop med andra kalla färger eller toner – och vice versa.

Vill du exempelvis ha en varm grå färg på väggarna är ett tips att matcha med en varm vit kulör på snickerierna och i taket.

3. Skapa kontraster

Självklart går det alldeles utmärkt att kombinera vitt med vitt om du inte vill matcha med någon färg. Skapa dynamik med olika finishar, såsom varma toner mot högblanka snickerier eller matt struktur med glans.

Läs också: Dags att måla om köksluckorna? Tänk på det här när du väljer kulör

4. Innan du bestämmer dig

Det är omöjligt att veta exakt hur resultatet av dina färgval kommer se ut och hur kulören blir i verkligheten. För att få en så bra uppfattning som möjligt innan du sätter igång kan du testa att provmåla en mindre yta.

Källa: Beckers