1. Eilersens soffa

Ash sofa


Eilersens monter var i år var inspirerad av filmen The Nice Guys som utspelar sig under 1970-talet. Soffor, bord och mattor från producenten var utplacerade i små öar och mellan dem stod skärmvägar med mönstrade tygtapeter som hittats i ett gammalt arkiv. Den möbel som fångade mitt intresse var dock lite mer 80-talschich, nämligen en skinnsoffa som är så pass djup att den kan förvandlas till en säng om man tar bort kuddarna i ryggen. En smart lösning för den som bor trångt och har många övernattande gäster.

2. Menus piedestal

Menu piedestal marmor

Sedan ett år tillbaka har jag varit på piedestaljakt och nu börjar det äntligen dyka upp både podier och piedestaler på marknaden. Ett av de lyxigaste exemplen är marmorkuben från Menu. Ute på mässan hade de ställt sin nya vas på den och en stor magnoliakvist. Inte helt fel!

3. Wästbergs lampa

Alma lampa tham videgard


Nyligen invigdes medlemsklubben Alma – ett slags modernt kontorshotell  som ritats av arkitektbyrån Tham Videgård. När jag besökte Alma första gången la jag märke till en ovanligt vacker lampa i taket, även den designad av Tham Videgård. På mässan lanserade nu denna lampa, w171 Alma.

4. Gubis stol

Beetle for life


Gubi visade många utvecklingar av deras existerande produkter i år. Bland annat har de utvecklat Beetlestolen och skapat en ny version i ett flexibelt plastmaterial. Beroende på vilka ben man väljer samt om den ska ha en sits eller ett ryggstöd så kan man kombinera Beetle for life i fler hundra olika versioner. Lägger man till de olika tygvalen kan den kombineras på över tusen sätt.

5. Ikeas skåp

IKEA_STOCKHOLM_2017_skap_soffbord_PH141789

I samband med mässan hade Ikea en pressvisning på Musikaliska där de visade 2017 års Stockholmkollektion. Med i kollektions finns ett otroligt fint skåp i rotting och ask som Nike Karlsson har designat.

Läs mer: Swedese lanserar 8 framtida designklassiker – se kollektionen här