5 inredningstrender hösten 2019 – enligt våra danska favoriter

Med höstens mörker kommer nya tendenser i hemmet. Och om de danska inredningsvarumärkena får bestämma så inreder vi för en harmonisk vardag med mörka kulörer, lekfulla former och taktila ytor. Spana in de nya trenderna här!

Annons

När dagarna blir kortare och temperaturerna kryper neråt drar vi oss gärna tillbaka inomhus och ger hemmet en nystart. Det är inte ovanligt att sommaren innebär en paus från mysiga hemmakvällar, men nu är de tillbaka och det med besked. Bland höstens givna inredningstrender finns detaljer som gör bostaden mer ombonad, värmande textilier och ofta även nya kulörer som välkomnar hösten i våra hem.

Vi har studerat de nya danska höstkollektionerna för att ta reda på vilka trender som råder hos House Doctor, Broste Copenhagen, Ferm Living, Normann Copenhagen, Tine K Home och Day Home. Här listar vi fem stora inredningstrender i höst och vinter – enligt våra danska favoriter.

Trend 1: Less is more

Avskalat hos House Doctor hösten 2019
Foto: House Doctor  

I höst vill de danska varumärkena att vi fokuserar på det som är viktigt i hemmet och det är att trivas. Hos både Tine K Home och House Doctor är det övergripande temat för höstens kollektioner att sakta ner och skala av livet. De kallar det för slow living och restrained living och värden som harmoni och balans lyfts fram i höst.

Annons

Inredningsmässigt tar det sig uttryck i noga utvalda möbler och detaljer, gärna med en naturnära känsla i material, form eller färg. Linjerna är rena och okomplicerade för ögat och helheten avskalad utan att bli intetsägande. För den som vill fortsätter trenden i ett ljust och naturnära stuk, men less is more-tänket och slow living-konceptet behöver inte vara synonymt med naturfärger.

Avskalat och slow living-tema hos Tine K Home
Foto: Tine K Home  

Trend 2: Lekfullhet

Färg, mönster och form hos danska Ferm Living hösten 2019
Foto: Ferm Living  
Runda och lekfulla former hos Ferm Living hösten 2019
Foto: Ferm Living  

Trots den första trendens mer sparsmakade syn på heminredning betyder det inte att det inte skulle finnas plats för lite lekfullhet och glada färger i höst. Hos de danska varumärkena finns många färgklickar och oregelbundna former och mönster som gör hemmet roligt och stilfullt på samma gång.

Annons

Mönstren och de mer poppiga färgerna får gärna synas på textilier, keramik och posters, men absolut trendigast är de på mattor. De lekfulla formerna begränsar sig dock inte enbart till keramik och textilier, utan syns även i större detaljer som speglar, möbler och lampor.

Färgglatt hos Normann Copenhagen hösten 2019
Foto: Normann Copenhagen  
Färgglada och mönstrade mattor hos Day Home hösten 2019
Foto: Day Home  

Trend 3: Rått och industriellt

Rått och industriellt hos House Doctor hösten 2019
Foto: House Doctor  

Det råa och industriella gör en återkomst, särskilt hos populära House Doctor. Inredningarna går i kallare kulörer, särskilt i toner av blått, svart och grått, och detaljerna har industriell design och materialen har fått råa ytor.

Annons

För att mjuka upp och skjuta till lite värme i helhetsintrycket kombineras det industriinspirerade med naturmaterial som är här för att stanna efter att ha varit en trend i några säsonger.

Industriell design hos House Doctor i höst
Foto: House Doctor  

Trend 4: Taktila ytor

Taktila ytor i form av keramik hos Broste Copenhagen
Foto: Broste Copenhagen  

Spännande ytor och texturer dominerar i höst. Särskilt keramik som vaser, krukor och skålar samt dekorativa inredningsdetaljer med form och yta som sticker ut är populärt bland de danska varumärkena.

Annons

Ett annat material som håller i sig är sammeten som nu gärna får vara randig för ytterligare textur och variation i materialmixen.

Stolar med sits i randig sammet hos House Doctor hösten 2019
Foto: House Doctor  

Trend 5: En höstigt dov palett

Höstiga färger hos Broste Copenhagen 2019
Foto: Broste Copenhagen  

Förra hösten var både den mörka och den naturnära, ljusa paletten i ropet, men i höst är det den murriga varianten som tar över som den hetaste färgtrenden. Inredningarna hos de danska varumärkena går i djupa toner av blått, vinrött och grönt.

Annons

Det blå och gröna drar ofta åt det kalla hållet, men får värme av naturmaterial samt av klickar av färger som rostrött, vinrött och dämpad rosa.

Höstiga färger och röda nyanser hos Broste Copenhagen hösten 2019
Foto: Broste Copenhagen  

Läs mer:

Höstens inredningstrender 2019 – enligt Formex

Här är höstens trender – enligt butikskedjorna

Publicerat 20 september 2019
Annons