soffa

5 saker du aldrig ska slänga – här är hemmets värsta miljöbovar

Mobiltelefoner och jeans hör till våra favoritprodukter, men de är också stora miljöbovar. Se listan över de fem prylar du aldrig ska slänga när du har tröttnat på dem.

Annons

Många tänker att vi här i Sverige är bra på att värna om miljön och spara på jordens resurser. Och till viss del stämmer det; vi är till exempel duktiga på att återvinna och på att åka kollektivt. Men samtidigt är vi flitiga konsumenter, och vår konsumtion kräver enorma resurser.

Men genom att handla begagnat sparas stora resurser, i form av minskad nytillverkning. Beräknat på Blockets försäljning 2015 sparade svenska folket potentiellt in ungefär 0,8 miljoner ton växthusgaser på att handla begagnat. Det motsvarar lika mycket utsläpp som om Stockholm hade varit fri från all vägtrafik i ett helt år. Och det gäller endast handeln som sker via Blocket.

Nu har Blocket i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet och konsultbyrån Ethos International tagit fram en lista på de fem prylar som vi ALDRIG bör slänga, eftersom de har extra stor negativ miljöpåverkan.

”Vi är duktiga på begagnathandel i det här landet men vi kan bli bättre. Med vår kom ihåg-lista hoppas vi att exempelvis landets byrålådor töms på mobiltelefoner och att jeans eller skinnsoffor aldrig hamnar på tippen”, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Annons

1. Jeans
Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

2. Mobiltelefoner
Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa gadgets innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

3. Cyklar
Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta järnmalm från en gruva under en dag kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

4. Skinnsoffor
Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur släpper ut stora mängder farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.

5. Vitvaror
Dessa kolosser stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning. Kyl eller frys äldre än 10 år bör hellre lämnas till återvinningcentral än säljas vidare eftersom de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.

Se informationsfilmen här.

https://www.youtube.com/watch?v=PWz9bUauo3c&feature=youtu.be

Publicerat 14 mars 2016
Annons