5 snabba med Layereds grundare Malin Glemme

Designföretaget Layered lanserar en ny kollektion rufsiga ryamattor i november och vi har pratat med Malin Glemme, designer och grundare om tillverkningsprocessen och kommande trender.

Annons

En av höstens stora inredningsnyheter är  70-talet och ryamattornas återtåg. Bland nyheterna hos designföretaget  Layered hittar vi långhåriga, rufsiga ryamattor i ljust rosa och i crémevitt.

Hur föddes idén om den nya ryamattan och Solid viscose Collection? 

– Jag ville skapa en kollektion av mattor med ett annorlunda utseende än Layereds övriga mattor. När jag fick höra historien bakom hur dessa ryamattor produceras blev jag så fascinerad att jag bestämde mig för att skapa en hel kollektion med ryamattor.

Solid viscose-kollektionen är en motsats till ryakollektionen med sin eleganta lyster. Denna kollektion kan man se som en sofistikerad storasyster och så är ryakollektionen den moderna och vilda lillasystern!

Kan du berätta om tekniken i framställningen av ryamattorna?

– Produktionsprocessen är en 2000 år gammal teknik från Grekland och det skiljer sig från hur man normalt framställer ryamattor. I sitt tidiga stadie vävs mattorna för hand för att sedan placeras i behållare under vatten i naturliga vattenfall. Efter ett dygn i vattnet ruggas ytan upp vilket skapar mattornas levande och mjuka utseende. Så spännande process och jag tycker det är fantastiskt att den här tekniken har sett likadan ut så länge!

Annons

Varifrån kommer inspirationen till kollektionerna?

– När jag skapar nya mattkollektioner inspireras jag mycket av modevärlden. I höst vill jag gärna klä mig i håriga kvalitéer – allt från jackor till skor och väskor! Jag ville bjuda in samma känsla till hemmet och designade därför den nya kollektionen! Tillsammans med stylisten Nike Felldin, modefotografen Tobias Lundkvist och modellen Matilde Rasmussen så skapade vi en miljö som inspirerats av atmosfären i en hotellobby i Chicago under 70-talet. Hotell-lobbys är överlag ofta väldigt inspirerande miljöer tycker jag!

Vilka former och färger kan vi förvänta oss att se hos Layered framöver?

– Till våren så kommer vi se en lite lugnare färgskala än vad vi har visat hittills, inspirationen kommer från naturen och den otroligt begåvade inredaren och formgivaren Jean-Louis Deniot som ofta håller sig till en finstämd lugn färgskala i blåtoner.

Annons

Vilka inredningstrender gillar du mest just nu? 

– Jag älskar den internationella eklektiska looken med mycket textilier, hellånga tjocka fodrade gardiner, uttrycksfulla mattor och färgade mörka väggar blandat med spännande modern konst. Spanska International Digest och australienska Vogue Living är mycket bra inspirationsmaterial för den här looken!

layered2
 
layeredspring
Mattan Elephant Gray finns i den nya kollektionen Solid Viscose.  
6
 

Kollektionen kommer att lanseras i november och säljs på layeredinterior.com samt i Layered Atelier, Götgatan 48 på Södermalm i Stockholm.

Läs mer:

Layered lanserar silkeslena mattor – se nya kollektionen här

Tom Dixon lanserar ny höstkollektion – här är våra favoriter  

Hanna listar: Veckans 16 främsta inredningsnyheter

Annons