Amaryllis på väg upp

1. Köpa amaryllislökar som är drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort, mindre transporter är bra för både miljön och blommor. Genom att stödja svensk odling lever hantverket vidare här och du får amaryllisar av hög kvalitet. Titta efter märket Svenskt Sigill eller ursprungsmärkningen Svenskodlat.

2. Ett bra sätt att se till att du får hem härliga blommor är att titta på hur stor löken är och hur många stänglar den har.

3. Vattna växten sparsamt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Du behöver inte ge någon näring, allt som behövs finns i löken.

4. Ställ amaryllisen ljust annars är risken stor att stänglarna blir långa och rangliga. Om stänglarna blir långa kan du använda blommorna som snitt. Amaryllis håller sig länge i vas.

5. Ju varmare växten står desto snabbare drivs den i blom. En svalare placering gör att blommorna håller längre. Det går inte att veta exakt när blommorna kommer slå ut. Det är mycket som påverkar. Till exempel vattning, ljusförhållanden, värme och löken själv. Men oftast tar det fyra till fem veckor för en knoppig växt i kruka, där stänglarna vuxit upp en bit, att slå ut.

Smala kronblad. Spindelamaryllisen är härlig med sina smäckra tvåfärgade kronblad.

Smala kronblad. Spindelamaryllisen är härlig med sina smäckra tvåfärgade kronblad.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog, Zetas trädgård
Källa: Blomsterfrämjandet
Från: Drömhem & Trädgård

Läs mer

Så väljer du rätt grön nyans för väggarna

En ny vas för de små växterna

En dyrgrip i gjutjärn från 1600-talet