6 trendspaningar: Så ser framtidens boende ut

Hur kommer vi att bo i framtiden? Vilka krav kommer vi att ställa på våra hus och hur kommer vi att vilja använda dem? Det har Movehome Lab, systevarumärket till hustillverkarna Movehome, kartlagt i en färsk rapport.

Annons

Movehome ägs av Trivselhus och deras utvecklingsprojekt för framtidens boende kallas Movehome Lab – där arkitekter, designers, forskare, hantverkare och uppfinnare arbetar tillsammans för att utveckla framtidens hus. Tidigare i december släppte de en etnografisk studie – där de studerat en rad svenska hem för att kartlägga framtidens boendeformer. Här är trenderna som dominerar:

1. Vardagsrummet på väg ut

Foto: Patriam.
Foto: Patriam.  

När köket blivit hemmets hjärta och mediekonsumtionen förändrats i grunden, minskar behovet av vardagsrummet. Kanske är vardagsrummet med tv:n i centrum på väg att möta samma öde som folkhemmets finrum eller salong? Att använda bostadens största yta till ett vardagsrum är inte självklart i framtiden när familjen snarare har behov av små, flexibla ytor, där var och en kan hitta sin egen plats för att använda läsplattor, smarta telefoner eller datorer.

Annons

2. Gamerkulturen tar plats

Ljudabsorbent-Baux
Foto: Baux.  

Många unga beskriver sig som gamers i dag. Ändå saknas en naturlig plats för spelande i många hem. Spelandet kan störa andra, vilket föräldrar i studien berör. I Movehome Lab har till och med önskemål om ljudisolerade rum kommit upp från gamers. Spelandet kan skapa konflikter eftersom de unga vill ha utrymme för sitt intresse i hemmet.

3. Frihet på flera plan

Foto: Villa Stupet
Foto: Villa Stupet  

Känslan av frihet är central i ett hem. Studien visar att många efterfrågar en kombination av villans och lägenhetens frihet. I lägenheten slipper vi ansvar för underhåll och det känns lättare att sälja och flytta vidare. Villalivet erbjuder ett friare boende avseende ljudnivåer och umgänge samt tillgång till en trädgård där barnen kan leka. Framtidens boende bör kombinera människors behov av frihet på flera plan.

Annons

4. För lite förvaring

Foto: Elfa
Foto: Elfa  

I stort sett alla som intervjuats och observerats i studien klagar över att de har för lite förvaringsmöjligheter. Skåp, garderober och lådor räcker helt enkelt inte till. Det behövs mer flexibla förvaringssystem.

5. Källsortering som funkar

Foto: Frama Studio.
Foto: Frama Studio.  

I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar. Studien visar att det krävs enkla system för att vi ska ändra våra vanor. Enkelhet är en självklarhet för beteendeförändringar.

Annons

6. Köket fortsätter utvecklas

kok_utifran
Foto: Tobin Properties.  

Köket är kanske den mest dynamiska platsen i våra hem som sambandscentral och  emotionellt centra. Det har blivit ett naturligt rum för umgänge med familj och vänner, arbete och studier – utöver matlagningen. I studien efterfrågas smartare förvaring och funktionella lösningar som dubbla diskmaskiner och digitala skärmar för receptvisning.

Läs mer: 

Framtidens villa är här – då flyttar duschen ut i korridoren

Spana in framtidens studentlya: Dansk design i containerformat

Så ska bostadsbolaget Patriam utveckla framtidens boende

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 28 december 2016
Annons